Sudija u predmetu Srebrenice je Karadžićev savjetnik

Sudija u predmetu Srebrenice je Karadžićev savjetnikPrema obavijesti holandskih medija, izgleda da je jedan od sudija koji je uključen u postupak koji su porodice žrtava genocida u Srebrenici (Majke Srebrenice) pokrenule protiv holandske države i Ujedinjenih nacija istovremeno član tima savjetnika Radovana Karadžića – izjavio je danas Semir Guzin, član advokatskog tima iz Bosne i Hercegovine koji zastupa Majke Srebrenice u ovom predmetu.

On je naglasio da „Majke Srebrenice ne mogu prihvatiti činjenicu da sudija G. K. Sluiter [Göran Sluiter], koji je uključen u postupak koji vode članovi porodica žrtava genocida u Srebrenici, bude i savjetnik optuženog za taj isti genocid“.

Upravo zato su Majke Srebrenice putem svojih advokata zatražile objašnjenje od Okružnog suda u Haagu, nakon čega je predsjednik tog suda, F. M. Bakker, u svom odgovoru najavio da prof. Sluiter više neće biti na dužnosti sudije u sudskom postupku za Srebrenicu.

Radi podsjećanja, u građanskopravnom sporu po tužbi koju je 6.000 članova porodica žrtava genocida, poznatih kao Majke Srebrenice, podnijelo protiv države Holandije i Ujedinjenih nacija (UN), Okružni sud u Haagu donio je 10. jula 2008. godine odluku da Ujedinjene nacije uživaju apsolutni imunitet i zato se ne mogu tužiti pred bilo kojim pravnim sudom.

Majke Srebrenice žalile su se na tu odluku, a predmet po toj žalbi još nije okončan.

„S obzirom da je G. K. Sluiter bio član tog istog suda u predmetnom postupku, jasno je da je na taj način bio direktno uključen u spomenutu odluku od 10. jula 2008. godine“, izjavio je Guzin u ime advokatskog tima.

Različite skorašnje objave navode da je prof. Sluiter savjetnik Radovana Karadžića.

Karadžiću se sudi pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY) za počinjene ratne zločine i zločine protiv čovječnosti. On se smatra posebno odgovornim za genocid u Srebrenici.

Majke Srebrenice smatraju da su dužnost prof. Sluitera kao sudije u građanskom sudskom postupku za Srebrenicu i njegova dužnost savjetnika Karadžića nespojive te da se Sluiter više ne može, iz tog razloga, smatrati nepristranim. Zato je od F.C. Bakkera i zatraženo da se objasni taj očiti sukob interesa.

Ono što, prema Guzinovim riječima, također iznenađuje jest to da se u službenoj izjavi Okružnog suda u Haagu navodi da je namjera suda uvijek bila da se uključivanje prof. Sluitera u sudskom postupku za Srebrenicu ograniči samo na pitanje imuniteta UN-a.

To je, kazao je ovaj advokat, ipak u suprotnosti s općim pravilom da se sudije ne mijenjaju tokom postupka u predmetu.

„Ovo pravilo se čak primjenjuje striktnije u složenim postupcima koji traju godinama, kao što je postupak za Srebrenicu“, dodao je.

U toj obavijesti Okružni sud u Haagu nadalje navodi da je prof. Sluiter bio posebno uključen u rad suda radi svog specijalističkog znanja u području međunarodnog javnog prava te da se upravo ova ekspertiza tražila po pitanju koje se ticalo imuniteta UN-a od krivičnog progona.

Osim činjenice da je Sluiter profesor na području međunarodnog krivičnog prava, a ne na području međunarodnog javnog prava, Okružni sud u Haagu zanemaruje činjenicu da se zahtjevi podneseni protiv UN-a i države Holandije u sudskom postupku za Srebrenicu djelomično zasnivaju na međunarodnom javnom pravu.

Netačno je, smatraju članovi advokatskog tima iz BiH, smatrati da se u daljnjem postupku neće tražiti ekspertiza iz međunarodnog javnog prava.

„Službeno gledište suda stoga ni na koji način ne razuvjerava Majke Srebrenice, nego samo daje povoda za daljnja pitanja“, Guzinove su riječi.

Majke Srebrenice podsjećaju da se prošle godine u drugom predmetu koji su podnijeli drugi članovi porodica žrtava genocida u Srebrenici (slučaj Nuhanović) desila čudna promjena na Okružnom sudu u Haagu. U tom predmetu je jedan od sudija koji je bio uključen u postupak od samog početka i koji je savjetovao holandsku državu da se postigne dogovor s tužiteljima zamijenjen upravo prije donošenja presude.

„Gledajući na te i trenutne događaje, Majke Srebrenice su ozbiljno zabrinute da li će dobiti pošteno suđenje“, izjavio je Guzin.