Pismo KBSA Državnoj Tajnici Hillary Clinton

[skini pismo u .PDF]

Pismo KBSA Državnoj Tajnici Hillary ClintonČasna Državna Tajnica
Hillary R. Clinton
2201 C Street NW
Washington, DC 20520

Poštovana Državna tajnice Clinton,

U ime Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike, želimo izraziti našu duboku zabrinutost povodom teške političke situacije u Bosni i Hercegovini i oživljavanja ultra-nacionalističke retorike koja je dovela do nasilnog raspada Jugoslavije početkom 1990-ih. Udovoljavanje Slobodanu Miloševiću i ostalim srpskim nacionalistima tokom tog vremenskog razdoblja je stvorio okruženje na osnovi etničke i vjerske mržnje i dovela do najgorih zlodjela nad civilima koje Europa nije vidjela od Drugog svjetskog rata. Bosna i Hercegovina (BiH) je proglasila neovisnost u svojim povijesnim granicama, te je prepoznata od strane Sjedinjenih Država, Ujedinjenih naroda, i šire međunarodne zajednice kao multietnička, demokratska država koja je trebala služiti kao model za miran suživot i toleranciju kao što je to BiH učinila dugi niz godina u svojoj povijesti. Ali, zle sile Slobodana Miloševića, Radovana Karadžića, i drugih srpskih vođa su u to vrijeme koristili nacionalističku retoriku koja je ukorijenjena u dubokoj mržnji prema ne-Srbima, a posebno Bošnjacima. Svi znamo kako se priča razvijala, te da je zahvaljujući velikim dijelom Clintonovoj administraciji, američkoj vladi i NATO-u, rat završio Daytonskim sporazumom.

Nažalost, čini se da je nastavak velikosrpskog projekta u izradi, jer se ista ultra-nacionalistička retorika opet propagira od strane nove generacije Miloševićevih sljedbenika, uključujući Milorada Dodika, aktualnog premijera Republike Srpske, Nikole Špirića, premijera BiH i Nebojše Radmanovića, trenutnog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Tokom posljednjih nekoliko godina, oni iskušavaju volju SAD-a i Europske unije i namjerno rade na uništavanju bilo koje nade za reforme u Bosni i Hercegovini, pokušavajući stvoriti političko stanje u kojem ilegalno mogu proglasiti referendum za neovisnost Republike Srpske, čime bi se postigli ratni ciljevi Radovana Karadžića.

Gledajući unatrag na Daytonski sporazum, ratni predstavnici Bosne i Hercegovine su pristali na sporazum samo nakon pune garancije od strane Sjedinjenih Država da ce biti sačuvan suverenitet i integritet BiH. Jasno je da su namjere ovog sporazuma bile da se okonča rat, garantira suverenitet države, te da stvori nadu za bolju budućnost u BiH. Umjesto toga, ove srpske nacionaliste su odlučile da pogrešno tumač sporazum i da ga koriste kao sredstvo za njihov dnevni red te ostvariti “u miru” što Milošević i Karadžić nisu mogli u ratu, projekat velike Srbije. To je, nažalost, skoro potpuno zanemareno od strane SAD-a i EU-a, koji su poslali poruku da narodi BiH moraju sami riješiti svoje razlike i doći do sporazuma o unutrašnjoj strukturi zemlje. Iako ovo zvuči kao idealno rješenje, jasno je da predstavnici bosanskih Srba ne žele prihvatiti bilo koje rješenje, osim ono koje bi očuvalo njihovu homogenu strukturu Republike Srpske. Ovo također podstiče vatre među nekim predstavnicima bosanskih Hrvata koji misle da trebaju imati svoj entitet. S druge strane, postoji jasan nedostatak vođstva od strane bošnjačkih predstavnika u rješavanju tih pitanja. Stoga, konstatacija da se sudbina BiH rješava od strane lokalnih političara je samo djelomično prihvatljiva, jer međunarodna zajednica, s Dejtonskim sporazumom, je obezbjedila političarima sredstva koje sada zloupotrebljavaju za nacionalističke dobitke, šireći propagandu straha i mržnje u kako bi se promoviranje secesionističkih planova.

Stoga tražimo pomoć Sjedinjenih Američkih Država koja je veoma bitna u ovom mometu. Iako, na sreću, nema oružanih sukoba u ovom trenutku, neophodno je implemenirati dobru vanjsku politiku kako bi se spriječila nepravda koju je Bosna i Hercegovina pretrpila i tragedija što se dogodila njenoj, vijekovima staroj, tradiciji tolerancije, raznolikosti i suživota. Ovaj put, tražimo pomoć ne samo kao bivše izbjeglice iz Bosne, nego kao američki građani da pomognete u zaštiti Bosne i Hercegovine od tamnih oblaka koji su se ponovno počeli da okupljaju na horizontu. Ne postoji apsolutno nikakav prihvatljiv razlog zašto Bosna i Hercegovina ne može postojati kao multietnička, demokratska i prosperitetne zemlja koja je u potpunosti integrirana u Europi i buduća članica NATO-a. Jedna od glavnih prepreka za bosansku demokraciju je tzv. etničko glasanje, koje ozbiljno potkopava sposobnost BiH da funkcionira kao država.

Jedino pitanje koje ostaje je sljedeće: da li su Sjedinjene Američke Države i dalje predane ispunjavanju svoje obaveze kao posrednici Daytonskog sporazuma za očuvanje mira, demokracije i suvereniteta Bosne i Hercegovine, ili će stajati po strani i dozvoliti da ovi ultra-nacionalistički elementi raskomadaju svako funkcioniranje države i biti nagrađeni za počinjenje genocida? Kao što trenutno stoji, Rusija sada ima daleko više uključenu ulogu u Bosni nego prije i prijeti da potkopa napore SAD promicanjem srpskog nacionalizma. Pozivamo vas da razmotrite ozbiljnost situacije i shvatite da to nije samo moralna dužnost SAD da se zaustave takve aktivnosti, nego da je od vitalnog američkog nacionalnog interesa da bi se spriječila daljnja nestabilnosti u regiji.

Vjerujemo da Bosna i Hercegovina treba da da pod hitno uđe u NATO jer bi to prigušilo manipulacije nekih građana BiH i poslalo snažnu poruku svima u regiji da suverenitet BiH nikada neće doći u pitanje. Preporučujemo i hitne ustavne reforme koje garantiraju jednaka prava za sve svoje građane, ali i koje će ukloniti nedemokratski proces etničkog glasanja u kojem se nalazi središnja vlade koja se ovom praksom drži kao taoc od bilo koje provedbi reformi koje bi vodile ka euro-atlantskim integracijama. Hvala Vam na vremenu i razmatranju.

S poštovanjem,

Mr. Haris Alibašić, MPA
Predsjednik Upravnog odbora KBSA