Otvoreno Pismo KBSA Nikoli Spiricu, Predsjedavajucem Vijeca Ministara BiH

Otvoreno Pismo KBSA Nikoli Spiricu, Predsjedavajucem Vijeca Ministara BiHVijece Ministara BiH
Trg BiH 1
71000 Sarajevo
Postovani gosp. Spiricu,

Kongres Bosnjaka Sjeverne Amerike (KBSA) Vam se obracau ime 350,000 B&H gradjana iz SAD i Kanade. Sa zaprepastenje smo procitali Vase izlaganje pred Vijecem sigurnosti UN-a. Nismo mogli a ne upitati se da li je to izlaganje “Premijera” BiH ili glasnogovornika manjeg entiteta. Vase obracanje je nastavak sramotnog predstavljanja BiH od strane od strane diplomatskih i politickih predstavnika, a pogotovo iz manjeg entiteta u BiH. Optimisticki, zelite uvjeriti clanice Vijeca kako je u BiH sve u redu, dok drugi indikatori ukazuju na suprotno. Samo za primjer navesti cemo Transparency International koji stavlja BiH na porazno 99 mjesto zbog visokog stupnja korupcije.

Znamo, nije Vam se svidjelo ono sto je u svome Izvjestaju Vijecu sigurnosti iznio Visoki predstavnik, gosp. Inzko, koji je imenovao krivce i predlozio put ka rjesenju krize u BiH. Vama ocito vise odgovara status quo jer je to garancija Vase politicke buducnosti.

Nas, gradjane BiH interesuje buducnost BiH, njezina europska perspektiva i primjena evropskih standarda i principa. Bosanko-hercegovacku dijasporu interesira zastita prava da budu drzavljani BiH, zastita imovine koju Vlada manjeg entiteta raznim nacinima zeli oduzeti. Nas interesira pravo na siguran i odrziv povratak, rjesenje penzijsko-socijalnog statusa, pojednostavljenje procedure u koriscenju prava na ucescu u izborima, bosanko-hercegovacki udzbenici za djecu u dopunskim skolama, priznanje i prihvatanje nasih diploma stecenih na svjetskim univerzitetima. Zelimo ekonomski razvitak citave BiH bez rasprodaje i otimacine njenih prirodnih i privrednih resursa. Mi, gradjani BiH ne mozemo se pomiriti sa postojecom korumpiranom bosanko-hercegovackom realnoscu a o cemu svjedoci izvjestaj Transparency International.

Jedino politicari takvog miljea mogu uspjehom proglasavati dvadesetprocentno ispunjenje vlastitog godisnjeg plana. Vase obracanje Vijecu sigurnosti vise je u skladu ispunjavanja plana Vaseg politickog i stranackog lidera vec drzave koja Vas je poslala da je u New Yorku zastupate. Pitamo Vas koga ste Vi zastupali? Da li je Vase obracanje Vijecu sigurnosti “plod unutrasnjeg ragovora i kompromisa “ Vijeca ministara na cijem ste celu? Bosansko-hercegovacki “unutrasnji dijalog i kompromis”je moguc samo medju onima koji priznaju, prihvataju i vole BiH i njezin visestoljetni suverenitet i samopostojanost.

Dokle god kao “motor razvoja” BiH isticete njezin manji dio u cije ime je ubijeno ili protjerano 90% nesrpskog stanovnistva, ciji su prirodni i privredni kapaciteti rasprodani bjelosvjetskom kapitalu sumnjivog porijekla koji se prelijeva u “podobne” dzepove, nemoguce je naci “bosanski nacin” dolaska do konsenzusa. Na zalost umjesto Vas, u svom obracanju Vijecu sigurnosti govori Visoki predstavnik gosp. Inzko.

Visoki predstavnik je na najbolji moguci nacin predstavio trenutnu sliku o Bosni i Hercegovini i govorio u ime Bosanaca i Hercegovaca, gradjana BiH koje Vi radije svrstavate u etnicko-teritorijalne “torove” kako biste ih razdvojili, podijelili i njima lakse manipulisali. Na zalost niste Vi jedini koji to cini. Mnogo je onih cije politicke, tajkunske, novinarske, spisateljske i druge sposobnosti po svom opsegu ne prelaze granice svoga “tora” pa je one druge bilo neophodno protjerati, “humano” preseliti pa i ubiti kako bi se postigla “cistota” i kompaktnost teritorija .

Pitate se gospodine Spiric kako je BiH dobila mjesto nestalne clanice Savjeta sigurnosti. BiH je dobila mjesto nestalne clanice Savjeta bezbjednosti ali sigurno ne zahvaljujuci Vama vec zbog geografsko -regionalnog polozaja BiH, njenog clanstva u UN i prava koje iz toga proisticu ali i svjesnosti medjunarodne zajednice da drzava BiH i njeni gradjani ne mogu biti zatvorenici i zrtve trenutnog politickog establismenta BiH ciji ste i Vi dio.

Najbolji pokazatelj “uspjesnosti” BH politicara jeste tacka na kojoj se BiH nalazi u svom putu ka Europskim integracijama i ako se ta uspjesnost nastavi istim intezitetom onda bi BiH mogla biti dio tih integracija krajem 21-og stoljeca. Gradjani BiH, ne zele cekati tako dugo jer oni vec vijekovima zive europske principe koegzistencije razlicitosti koje im istorijski prevazidjene politike homogeniziranih velikodrzavnih projekata nastoje unistiti a sto je najjasnije pokazao posljednji rat.

Slazemo se sa Vama da BiH moze napredovati samo na osnovu unutrasnjeg dijaloga i konsenzusa ali osnova za taj dijalog ne moze biti “realnost” koja je posljedica genocida, etnickog ciscenja, etno-teritorijalnih ekskluziviteta i medjunarodnog Mirovnog sporazuma koji bi da bude Ustav. Ustav BiH koji garantira suverenost i konstitutivnost svakog njenog gradjanina na svakom pedlju njenog teritorija jeste uvjet svih uvjeta pa i onih “pet plus dva” a sve drugo jeste Vasa politika “korak po korak” koja gradjane BiH vodi u proslost a ne u Europu u koju se i sami deklarativno zaklinjete. Jedinstvena BiH nije unitarna drzava kako vi volite plasiti svoje sunarodnjake, vec drzava dovoljno siroka i demokratska u kojoj svaki gradjanin uziva ista prava bez obzira na etnicku, vjersku, politicku, stranacku pripadnost ili boju koze.

Iluzorno je gosp. Spiricu ocekivati da korumpirano drustvo i politicari iznjedre neovisno sudstvo i pravnu drzavu kao sto je iluzorno ocekivati napredak drustva i drzave u cjelini u kojoj se kvalificiranost celnih ljudi bazira na etnickoj pripadnosti a rezultat uspjesnosti mjeri negiranjem drugih.

Porazno je gosp. Spiricu da gosp. Inzko upoznaje Vijece sigurnosti o izuzetno teskim socio-ekonomskim uvjetima u kojima zive gradjani BiH , dok ste Vi vecinu svoga govora posvetili obrani onih koji kako Visoki predstavnik rece “ kritikuju i osudjuju institucije na drzavnom nivou ….dok su aktivno angazirani na podrivanju tih istih institucija”.

Ovim putem zelimo Vas isto tako podsjetiti da u drzavama clanicama Vijeca bezbijednosti, Vijeca za implementaciju mira u BiH kao i u uticajnim clanicama europskih i euro-atlanskih integracija zivi i djeluje Bosanko-hercegovacka dijaspora koja ce uciniti sve kako bi svojim domacinima pomogla da prepoznaju, imenuju i sankcionisu krivce [a ne sve gradjane] za situaciju u kojoj se nalaze njihovi sugradjani u domovini BiH.

S postovanjem,
Upravni Odbor KBSA