Povodom Dana Državnosti: Spisak Dobitnika Priznanja za 2009

Povodom Dana Državnosti: Spisak Dobitnika Priznanja za 2009U subotu 21. novembra u Melbourne-u je održana svečanost povodom obilježavanja Dana državnosti Bosne i Hercegovine. U sklopu zvaničnog programa, u prisustvu preko 400 gostiju, Vijeće BH organizacija Australije i ove godine je uručilo priznanja pojedincima za doprinos razvoju BH dijaspore u Australiji.

Na adresu Vijeća stigle su 104 nominacije i odabir je bio vrlo tešak posao, svaka nominacija je bila vrijedna priznanja i svaka nominovana osoba treba da bude ponosna da je se našla na spisku najboljih u Australiji. Svim nominovanim čestitamo, a spisak dobitnika priznanja slijedi.

BH GRAĐANIN GODINE ZA 2009. GODINU

Zarifa Klepo, Melbourne, Victoria

Povodom Dana Državnosti: Spisak Dobitnika Priznanja za 2009Građanin godine za 2009. godinu je majka, supruga, nana, sestra, prijateljica i pored svega izuzetno uspješna poslovna žena koja kroz svoje kontakte omogućuje mladim Bosancima i Hercegovcima da dođu do zaposlenja.

Zarifa Klepo je nakon agresije na Bosnu i Hercegovinu i svog aktivnog učešća u Armiji BiH napustila svoje Sarajevo i novi život započela u Melbourne-u, krenula je od nule a danas je šef za financije i zamjenik direktora u najvećoj “catering” firmi u Australiji, Peter Rowlands u Melbourne-u. Svojim vanserijskim poslovnim uspjehom i napretkom, Zarifa može biti primjer mnogim mladim i ambicioznim imigrantima.

Nema ni jedne akcije bh zajednice u Australiji u kojoj Zarifa nije aktivni učesnik ili sponzor dešavanja bilo kojeg kulturno-sportskog skupa ili okupljanja u Melbourne-u. Zarifa je istinski primjer uspješne žene koja je uprkos svim životnim preprekama ostvarila uspjeh za svaku pohvalu.

STARIJI GRAĐANIN GODINE ZA 2009.

Asim Šedić, Brisbane, Queensland

Asim Šedić rođen je 1942. godine, a došao je u Australiju davne 1964. godine. U nominaciji stoji da je Asim Šedić za primjer svima drugima, svojim nesebičnim radom i novčanim prilozima pomagao je Bosnu i Hercegovinu za vrijeme agresije. Danas je istaknuti član odbora Islamske zajednice u Brisbane-u i bez obzira na godine i umor ne odustaje od društvenog rada, već sve intenzivnije svojim radom i novčanim prilozima pomaže izgradnju Bošnjačkog islamskog centra. Asim Šedić je neumoran Bošnjak, humanista i veliki čovijek.

MLADI GRAĐANIN GODINE ZA 2009.

Elvis Mustafić, Adelaide, South Australia

Svi mladi ljudi koji su bili kandidovani za BiH mladog građanina godine vrijedni su ovog priznanja, ali ove godine dobitnik nagrade za mladog građanina godine je vrlo vrijedna osoba, koja marljivo studira, radi i koja se aktivno bavi pitanjem BH zajednice. Elvis Mustafić svojim radom služi kao primjer drugim mladim Bosancima, a i starijim od sebe, da se uključe u rad zajednice jer zajednica je dio našeg identiteta, odnosno kroz zajednicu mi doprinosimo očuvanju veze sa našom domovinom BiH.

Elvis je mladić koji nikada neće zaboraviti svoju Bosnu i Hercegovinu, svoju Srebrenicu, jer dio njega je zauvijek ostao u Potočarima, a on svojim radom i angažmanom pomaže da se očuva istina o Srebrenici te sve svoje slobodno vrijeme ulaže u rad BH zajednice koja mu služi kao nova šira familija.

SPISAK DOBITNIKA PRIZNANJA

KATEGORIJA – 1
Požrtvovan rad u BiH zajednici

Dobitnici priznanja:
Melbourne: Ramiz Muminović i Mirza Crnojević
Sydney: Azim Čampara i Ibrahim Ademović
Adelaide: Mehmed Mustafić i Hasan Jakupović
Perth: Edin Livnjak i Edib Žilić
Brisbane: Asim Hodžić i Mirsada Hadžiahmetović
Canberra: Sead Ačkar

KATEGORIJA – 2
Australija – Priznanje za rad na edukaciji mladih
Dobitnik priznanja: Majda Kulić-Vugdalić (Sydney)
Dopunska škola bosanskog jezika NSW

KATEGORIJA – 3
Priznanje za doprinos promociji BH kulturne baštine
Dobitnik priznanja: Aida Smajić i Amina Balagić (Melbourne)
Folklorno društvo „Dukat”

KATEGORIJA – 4
Doprinos BiH književnosti i umjetnosti
Dobitnik priznanja: Fadila Šabić (Adelaide)
Knjiga „Pogled kroz tuđe oči”

KATEGORIJA – 5
Rad i promocija BiH medija i informisanja u Australiji
Dobitnik priznanja: Senad Kovačević (Sydney)
Web portal www.dzematiaustralije.com

KATEGORIJA – 6
Priznanje za lični, poslovni ili akademski uspjeh osobe
Dobitnik priznanja: Adis Đuderija (Perth)
Doktor nauka

Senada Softić-Telalović
Predsjednica Vijeća BiH organizacija Australije

Mobitel: +61 419 329 344
Email: senadasoftic@optusnet.com.au