Srbija nastavlja s ugnjetavanjem Bošnjaka

Srbija nastavlja s ugnjetavanjem BošnjakaKongres Bošnjaka Sjeverne Amerike, u ime 350.000 Bošnjaka u SAD i Kanadi, je ozbiljno zabrinut zbog opstrukcije slobode štampe i osuđuje vjersko maltretiranje Bošnjaka u Srbiji i Sandžaku.

Najnoviji primjer je odluka od strane Vlade Srbije (Ministarstvo vjera) da dovodi u pitanje kontiunirano štampanje magazina “Glas Islama”. Užasno je vidjeti da je tip cenzure koji je nametnut tijekom političke i agresorske ere Slobodana Miloševića još uvijek netaknut. Naglašavamo da je sloboda štampe jedan od osnovnih postulata demokarcije i ustavom zaštićenih prava slobode štampe u svakoj demokratskoj zemlji, a ne medijsko gašenje.

“Svako ima pravo na slobodu mišljenja i izražavanja, pravo uključuje slobodu zadržavanja mišljenja bez ometanja i da traži, prima i širi obavještenja i ideje bilo kojim sredstvima, bez obzira na granice.”

Srbijanski režim rutinski radi na širenju straha među Bošnjacima, što se vidi u nedavnim aktovima diskriminacije ljudskih prava, kao i srpskih vojnih vježbi u regiji u Sandžaku gdje je najbrojnija bošnjačka populacija u kojoj se nastavlja diskriminacija i bespotrebna destabilizicija regije. Nastavak terora protiv Bošnjaka i drugih nesrpskih zajednica, vjerskih vrijednosti i njihovih medija samo osnažuju položaj Srbije i njene stvarne namjere u obnovi mržnje u regionu.

Osnovni principi Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima ukazuje da “svako ima pravno na slobodu mišljenja i izražavanja, uključujući slobodu zadržavanja mišljenja bez ometanja, kao i širenje obavještenja i ideja bilo kojim sredstvima, bez obzira na granice.” Prema najnovijem indeksu Worldwide press-a o slobodi štampe u Srbiji se može uporediti sa slobodom u Keniji, Boliviji, Togo, ili Tazaniji. Evropska unija bi trebala ozbiljno ispitati ove navode i razmotriti ulazak Srbije u EU sa takvim nepovoljnim propustima u slobodi štampe, i diskriminaciji nacionalnih i vjerskih manjina.

KBSA poziva ministra vjera u Vladi Srbije Bogoljuba Šijakovića da podnese neopozivu ostavku. Također zahtjevamo od Vlade Srbije da preduzme odgovarajuće mjere i da ukloni strahove nestabilnosti u sandžačkoj regiji

S poštovanjem,
Semir Đulić
Glasnogovornik
Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike