KBSA nezadovoljna Haškim odugovlačenjem suđenja Karadžicu

KBSA nezadovoljna Haškim odugovlačenjem suđenja KaradžicuKongres Bošnjaka Sjeverne Amerike (KBSA) osuđuje odluku Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) da dozvoli dodatno vrijeme ratnom zločincu Radovanu Karadžiću da se pripremi za odbranu.

Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike, krovna organizacija koja zastupa interese 350.000 američkih i kanadskih Bošnjaka, snažno osuđuje odluku Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju MKSJ da daju dodatno vrijeme dokazanom ratnom zločincu Radovanu Karadžiću da se pripremi za krivičnu odbranu.

Bio je u bjekstvu 14 godina pripremajući se za svoj neizbježni dan u sudu. Pravo žrtava na brzu pravdu i potreba da se zatvori ovo tamno poglavlje historije prevaguje želju optuženog da se pripremi za svoju odbranu. Štaviše, optuženi je taj koji je izabrao da zastupa sebe uprkos činjenici da on za to nije kvalifikovan. Haški tribunal ne treba praviti dodatne ustupke za njegove loše odluke. Porodice 300,000 Bošnjaka koji su poginuli, ranjeni, i nestali, i preko 1 milion Bošnjaka koji su protjerani iz svojih domova su čekali 14 godina na pravdu, doke se Karadžić svjesno krio u Srbiji da bi pobjegao pravdi. Sa ovom ekstenzijom, MKSJ se igra sa sudbinom Bosne i Hercegovine, sa njenom budućnosti, šansom za pomirenje, i što je najvažnije, pravdom za žrtve i njihove porodice.

Ovo je još jedna sramna odluka Haškog tribunala, poslije mnogih prethodnih, uključujući: dozvoljavanje ratnim zločincima Slobodanu Miloševiću i Vojislavu Šešelju, da prave ruglo od suda, oslobađanje Biljane Plavšić prije vremena, kažnjavanje Florence Hartman za istinu o tajnom sporazumu između Haškog tribunala i Srbije i Crne Gore. Neće nikad biti pravde u svijetu dok se bude dozvoljavalo ratnim zločincima i onim koji su uništili živote, da se ismijavaju sa međunarodnim sudskim sistemom.

U ime KBSA,

Semir Đulic
Glasnogovornik KBSA