Otvoreno pismo KBSA ministru vanjskih poslova BiH Svenu Alkalaju

[skinite u .PDF]
Otvoreno pismo KBSA ministru vanjskih poslova BiH Svenu AlkalajuOtvoreno pismo KBSA ministru vanjskih poslova Bosne i Hercegovine (BiH) Svenu Alkalaju povodom posjete ruskog Ministra vanjskih poslova Sergei Lavrov Bosni i Hercegovini

Poštovani Ministre Alkalaj:

U ime 350.000 sjevernoameričkih Bošnjaka tražimo od vas da jasno i javno od ruskog ministra vanjskih poslova zatražite da Rusija kao član Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira u Bosni i Hercegovini igra pozitivniju i neutralnu ulogu u vezi političke situacije u BiH. Izjava Ministra Lavrova kojom poziva na potpunu sprovedbu Daytonskog sporazuma, te jedinstevnosti i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine, te jačanju efektivnosti centralne vlade je pozitivan korak. Međutim KBSA najstrožije osuđuje izjavu Ministra da je neophodno “očuvanje statusa i moći dva entiteta u BiH. “ Bosna i Hercegovina je jedino održiva sa ukidanjem oba entiteta i jačanjem centralne vlade BiH.

Rusija mora prestati sa diskriminatorskim odnosom prema Bošnjacima, te insistirati na potpunoj sprovedbi Dejtonskog sporazuma, poništavanju rezultatata agresije i genocida i pomoći povratak nasilno prognanih građana u svoje domove. Ministar vanjskih poslova Sergei Lavrov se treba izvinuti Bošnjacima, žrtvama agresije i genocida, zbog upotrebe termina “građanski rat”, čime pokušava negirati dokazanu agresiju i genocid nad Bošnjacima. Također tražimo od Ministra Lavrova da se javno ogradi od podrške premijeru manjeg entiteta Dodiku i njegovim pokušajima destabilizaranja BiH.

Bošnjačke i pro-bosanske snage treba da razmotre ulogu koju Rusija ima kao član Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira u BiH.

Nadamo se da ćete u razgovorima sa ruskim Ministrom vanjskih poslova zastupati interese Bošnjaka i Bosne i Hercegovine.

S poštovanjem,

U ime KBSA
Mr. Haris Alibašić, predsjednik UO KBSA