KBSA Pozdravlja Odluku o Uklanjanju Suca Flügge-a sa Postupka Protiv Karadžića

KBSA Pozdravlja Odluku o Uklanjanju Suca Flügge-a sa Postupka Protiv KaradžićaKongres Bošnjaka Sjeverne Amerike, krovna organizacija koja zastupa interese oko 350.000 američkih i kanadskih Bošnjaka, pozdravlja odluku Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) o uklanjanju suca Christoph Flügge-a sa suđenja u postupku protiv Karadžića.

Sudac Flügge je bio na udarnim vijestima u medijima kada je doveo u pitanje genocid u Srebrenici u intervju koji je dao njemačkom magazinu “Der Spiegel”. 

U članku sudac Flügge smatra da je “pojam genocid  nepotreban za definiranje ovih zločina,” a umjesto toga preferira da se koristi termin “masovno ubistvo”. On tvrdi da je bespotrebno razlikovati između “grupe koja je ubijena zbog njihove nacionalnosti, vjere, entničke pripadnosti, ili rase, kao što je regulirano Statutom Haagu”  i grupe koja se “desi da bude okupljena na određenom mjestu “.

Shodno njegovoj izjavi, sudac Flügge nije mogao pokazati nepristranost u slučaju protiv Karadžića te je jasno kršio pravilo 15 (A) Haškog tribunala. Njegova izjava izravno krši i vrijeđa presude MKSJ-a koje potvrđuju da zločin počinjen nad Bošnjacima u Srebrenici predstavlja genocid, u skladu sa definicijom iz Ženevske konvencije iz 1949.

Iz tih razloga, KBSA je zatražio da sud ukloni suca Flügge-a sa njegove uloge u postupku protiv Radovana Karadžića, i iz svakog slučaja koji se bavi isključivo sa optužbama za genocid. KBSA je zadovoljan sa odlukom MKSJ-a koja je u skladu sa našim zahtjevom, ali mi i dalje zahtijevamo službeno izvinjenje žrtvama koje su bile povrijeđene izjavom od strane suca Flügge-a.

Da zaključimo ovo saopćenje riječima časnog suca Theodor Meron-a, bivšeg predsjednika vijeća MKSJ-a iz njegovog govora u Potočarima 11. jula 2005 tijekom komemoracije 10. godišnjice Srebreničkog genocida:

“Nastojeći eliminirati dio bosanskih Muslimana, snage bosanskih Srba su počinile genocid. Oni su odredili za uništenje četrdeset hiljada [40,000] Muslimana stanovnika Srebrenice, koji su kao grupa predstavljali bosanske Muslimane uopšte. Oni su svim zarobljenim muškarcima Muslimanima, i vojnicima i civilima, starim i mladim, oduzeli njihove lične stvari i dokumente te ih smišljeno i metodično ubijali isključivo na osnovu njihove pripadnosti. Snage bosanskih Srba su bile svjesne, kada su se upustile u svoj genocidni poduhvat, da će bosanskim Muslimanima zlo koje su im nanijele donijeti trajne nevolje. Žalbeno vijeće s potpunim uvjerenjem izjavljuje da pravda osuđuje, odgovarajućim formulacijama, ogromnu i trajnu štetu koja je nanesena i pokolj u Srebrenici naziva njegovim pravim imenom: genocid. Odgovorni će nositi ovu stigmu, i ona će služiti kao upozorenje za budućnost svima onima koji pomisle da počine takvo gnusno djelo.”