Facebook
Twitter
YouTube
LINKEDIN

KBSA Osuđuje Provokativno Ponašanje Gosp. Borisa Tadića na Palama

KBSA Osuđuje Provokativno Ponašanje Gosp. Borisa Tadića na PalamaKongres Bosnjaka Sjeverne Amerike (KBSA),krovna organizacija koja predstavlja 350.000 americkih i kanadskih Bosnjaka, snazno osudjuje nedavno ponasanje predsjednika Srbije Borisa Tadica tijekom svog nenajavljenog posjeta Republici Srpskoj, manjem od dva entiteta Bosne i Hercegovine. Posjeta je koordinirana bez odgovarajuce obavijesti i znanja drzavnih vlasti, ukljucujuci i Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine. Da bi stvari bile jos gore, gospodin Tadic je prekoracio granice za vrijeme njegove posjete sudjelovanjem u otvaranju drzavne skole u bosanskom gradu Pale koja je uvrijedljivo dobila naziv “Srbija” i za koje je Vlada Srbije donirala znacajnu kolicinu novca.

Ove zabrinjavajuce akcije su direktan izazov suverenitetu i neovisnosti Bosne i Hercegovine, kao nastavak kampanje agresivne nacionalisticke politike usmjerene na narusavanje suvereniteta BiH, te slabljenje autoriteta centralne bosanske vlade.

Umjesto da ima konstruktivnu ulogu u regiji, Srbija nastavlja istim starim putom dajuci podrsku nacionalistickim elementima u regiji na stetu drugih. To je kobno ozivljavanje politike koja je dovela do nasilnog raspada Jugoslavije 1991 i rata srpske agresije na Bosnu i Hercegovinu 1992.godine. Ovo je takodjer jasan signal Europskoj uniji i medunarodnoj zajednici da Srbija jos uvijek nije ozbiljna o promicanju mira i tolerancije u regiji.

KBSA zahtijeva hitnu istragu o ustavnoj zakonitosti imenovanja drzavne skole “Srbija”, s obzirom na povijesnu ulogu koju Srbija igra u regiji i hiljade zivota koji su izgubljeni kao rezultat te uloge. Problem nije samo u imenu, nego u koristenju otvaranja skole za politicke svrhe s namjerom promicanja secesionisticke politike bosanskih Srba i poticanje te politike od strane Srbije. Srpski politicari namjerno ignoriraju drzavne institucije i simbole bosanske drzavnosti (npr. zastavu, himnu, drzavne praznike). Mi zahtjevamo da medunarodna zajednica poduzme hitnu akciju za rjesavanje rastucih secesionistickih aktivnosti od strane politicara bosanskih Srba i potpore koju primaju od pripadnika srbijanske vlade, ukljucujuci i g. Tadica, cija je podrska i polaganje prava na BiH teritorij i narod, vidljiva u komentarima u kojim je rekao da “on nije odgovoran samo za gradane Srbije, nego i za sve one koji nose njeno ime (bosanske Srbe)”.

Osim toga, Srbija takoder odbija prihvatiti odgovornost za agresiju na Bosnu i Hercegovinu, i zapravo nastavlja sa progonom Bosnjaka, sto se jedino moze shvatiti kao povratak na istu staru politiku ciji je cilj stvaranje etnicki homogene “Velike Srbije”. To je vrlo evidentno s nedavnim potjernicama i prijetnjama hapsenja istaknutih bosnjackih lidera za svoje navodne uloge u akcijama protiv vojske Srbije [Jugoslavije], za vrijeme rata i agresije na Bosnu i Hercegovinu potpomognute od Srbije i Crne Gore, a koje izdaje Vlada Srbije. Srbija je nezakonito pritvorila bosanskog drzavljanina Iliju Jurisica, na osnovu izmisljene optuzbe u vezi obrane svog rodnog grada Tuzle, protiv srpske agresije.

Konacno, istraga takodjer treba ispitati okolnosti posjete gospodina Tadica i da li su bilo koji zakoni prekrseni od strane vlasti Republike Srpske koja je koordinirala posjetu bez odgovarajuceg znanja Ministarstva vanjskih poslova.

U ime Upravnog odbora KBSA

Semir Djulic

Glasnogovornik