KBSA Osuđuje Provokativno Ponašanje Gosp. Borisa Tadića na Palama

KBSA Osuđuje Provokativno Ponašanje Gosp. Borisa Tadića na PalamaKongres Bosnjaka Sjeverne Amerike (KBSA),krovna organizacija koja predstavlja 350.000 americkih i kanadskih Bosnjaka, snazno osudjuje nedavno ponasanje predsjednika Srbije Borisa Tadica tijekom svog nenajavljenog posjeta Republici Srpskoj, manjem od dva entiteta Bosne i Hercegovine. Posjeta je koordinirana bez odgovarajuce obavijesti i znanja drzavnih vlasti, ukljucujuci i Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine. Da bi stvari bile jos gore, gospodin Tadic je prekoracio granice za vrijeme njegove posjete sudjelovanjem u otvaranju drzavne skole u bosanskom gradu Pale koja je uvrijedljivo dobila naziv “Srbija” i za koje je Vlada Srbije donirala znacajnu kolicinu novca.

Ove zabrinjavajuce akcije su direktan izazov suverenitetu i neovisnosti Bosne i Hercegovine, kao nastavak kampanje agresivne nacionalisticke politike usmjerene na narusavanje suvereniteta BiH, te slabljenje autoriteta centralne bosanske vlade.

Umjesto da ima konstruktivnu ulogu u regiji, Srbija nastavlja istim starim putom dajuci podrsku nacionalistickim elementima u regiji na stetu drugih. To je kobno ozivljavanje politike koja je dovela do nasilnog raspada Jugoslavije 1991 i rata srpske agresije na Bosnu i Hercegovinu 1992.godine. Ovo je takodjer jasan signal Europskoj uniji i medunarodnoj zajednici da Srbija jos uvijek nije ozbiljna o promicanju mira i tolerancije u regiji.

KBSA zahtijeva hitnu istragu o ustavnoj zakonitosti imenovanja drzavne skole “Srbija”, s obzirom na povijesnu ulogu koju Srbija igra u regiji i hiljade zivota koji su izgubljeni kao rezultat te uloge. Problem nije samo u imenu, nego u koristenju otvaranja skole za politicke svrhe s namjerom promicanja secesionisticke politike bosanskih Srba i poticanje te politike od strane Srbije. Srpski politicari namjerno ignoriraju drzavne institucije i simbole bosanske drzavnosti (npr. zastavu, himnu, drzavne praznike). Mi zahtjevamo da medunarodna zajednica poduzme hitnu akciju za rjesavanje rastucih secesionistickih aktivnosti od strane politicara bosanskih Srba i potpore koju primaju od pripadnika srbijanske vlade, ukljucujuci i g. Tadica, cija je podrska i polaganje prava na BiH teritorij i narod, vidljiva u komentarima u kojim je rekao da “on nije odgovoran samo za gradane Srbije, nego i za sve one koji nose njeno ime (bosanske Srbe)”.

Osim toga, Srbija takoder odbija prihvatiti odgovornost za agresiju na Bosnu i Hercegovinu, i zapravo nastavlja sa progonom Bosnjaka, sto se jedino moze shvatiti kao povratak na istu staru politiku ciji je cilj stvaranje etnicki homogene “Velike Srbije”. To je vrlo evidentno s nedavnim potjernicama i prijetnjama hapsenja istaknutih bosnjackih lidera za svoje navodne uloge u akcijama protiv vojske Srbije [Jugoslavije], za vrijeme rata i agresije na Bosnu i Hercegovinu potpomognute od Srbije i Crne Gore, a koje izdaje Vlada Srbije. Srbija je nezakonito pritvorila bosanskog drzavljanina Iliju Jurisica, na osnovu izmisljene optuzbe u vezi obrane svog rodnog grada Tuzle, protiv srpske agresije.

Konacno, istraga takodjer treba ispitati okolnosti posjete gospodina Tadica i da li su bilo koji zakoni prekrseni od strane vlasti Republike Srpske koja je koordinirala posjetu bez odgovarajuceg znanja Ministarstva vanjskih poslova.

U ime Upravnog odbora KBSA

Semir Djulic

Glasnogovornik