Obilježena 17. godišnjica od formiranja 1. korpusa Armije RBiH

Obilježena 17. godišnjica od formiranja 1. korpusa Armije RBiHNa Šehidskom mezarju Kovači u Sarajevu danas je obilježena 17. godišnjica od formiranja 1. korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine.

Članovi boračkih udruženja, bivši ratni komandanti, predstavnici vlasti na svim nivoima u Bosni i Hercegovini, kao i članovi rodbine te brojni poštovaoci poginulih branitelja odali su počast i položili cvijeće na centralno spomen-obilježje, kao i na mezar prvog predsjednika Predsjedništva RBiH Alije Izetbegovića.

Šehidima je jasin predao naibu reis Islamske zajednice u BiH Ismet ef. Spahić.

General Vahid Karavelić, komandant 1. korpusa, podsjetio je na prve dane agresije na Bosnu i Hercegovinu i rekao da je 1. korpus bio okosnica borbe u odbrani Sarajeva, a time i BiH.

“Da nije bilo 1. korpusa, palo bi Sarajevo, a da se to desilo, pala bi i Bosna i Hercegovina”, njegove su riječi.

Karavelić je pozvao bosanskohercegovačke vlasti da osiguraju zasluženi društveni status onima koji su odbranili zemlju i njihovim porodicama.

Na obilježavanju 17. godišnjice 1. korpusa prisutnima se obratio i premijer Kantona Sarajevo Besim Mehmedić kratkom porukom da se istina o agresiji i genocidu u Bosni i Hercegovini, kao i o naporima onih koji su stali u odbranu zemlje ne smije nikada zaboraviti.

Osim Karavelića i Mehmedića, među zvanicama koji su odali počast poginulim braniteljima na mezarju Kovači bili su član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić, državni ministar odbrane Selmo Cikotić, federalni premijer Mustafa Mujezinović, federalni i kantonalni ministri za boračka pitanja Zahid Crnkić i Hajrudin Ibrahimović, načelnici sarajevskih općina i brojni drugi zvaničnici i gosti.

Prije zajedničkog okupljanja na mezarju Kovači, učesnici obilježavanja 17. godišnjice 1. korpusa Armije RBiH odali su počast i položili cvijeće na spomen-obilježju poginulim policajcima na Trguoslobođenja – Alija Izetbegović, kao i na mezarju kod Ali-pašine džamije gdje su ukopani vojnici branitelji te na grobljima “Lav”, “Stadion”, “Sveti Josip” i “Sveti Marko”.