KBSA FLORIDA JACA SURADNJU SA TURSKIM KULTURNIM CENTROM U ORLANDO-u, FL.

Predsjednik KBSA za Floridu, Amir Makrevic je na poziv TKC iz Orlanda, prisustvovao otvaranju prvog Turskog kulturnog centra u gradu Orlandu, drzava Florida 16.augusta, 2009.

Svecanom otvorenju su prisustvovale mnoge poznate licnosti iz politickog, kulturnog i vjerskog zivota Centralne Floride. Vrijedi pomenuti neke od njih koji su odrzali govor pred gotovo 300 gostiju:

Na slici  Amir Makrevic ispred KBSA Floride. Kliknite za sliku u punoj velicini!

Komisionari
Orange County
MILDRED FERNANDEZ I BILL SEGAL, Komistionar Osceola County

MICHAEL HARFORD, i ostali ugledni gradjani grada Orlanda.

Sve navedene licnosti su u svojim uvodnim izlaganjima pozdravile sve prisutne i cestitale na otvorenju Turskog Kulturnog Centra.

U ime Bosnjaka Orlanda, svoje izlaganje je predocio Amir Makarevic, koji je govorio u ulozi Bosnjaka u Floridi i jacanju prijateljskih veza izmedju Turskih I Bosnjackih organizacija u Floridi. Dotakao je i temu uloge Kongresa Bosnjaka Sjeverne Amerike u SAD i Kanadi, te jacanju Koordinacije za Floridu.

Svecanosti je prisustvovalo oko dvadeset pet Bosnjaka iz Orlanda, koje su domacini najtoplije docekali i ugostili. Obostrano druzenje je bilo veoma uspjesno, a Turski narod je jos jednom dokazao da su kao domacini svoj posao odradili profesionalno i na veoma visokom nivou. Posjeta Bosnjaka ovom dogadjaju, je ugradila nove temelje Tursko-Bosnjackog buduceg zajednickog rada i saradnje na svim poljima u obostranu korist za nase narode.

Sama svecanost uz izlaganja je popracena je i Turskim folklorom, muzikom, tradicionalnim igrama, Turskom tradicionalnom kuhinjom koja je bila vise nego izvrsna.

Turski Kulturni Centar ima Istanbul sala, tradicionalna Anatoliska soba, dvije ucionice, biblioteka, prostor za klanjanje, mala prodavnica Turske hrane, kuhinja, djecija igraonica, soba za sastanke i kancelarije.

Posebno nas raduje i to sto su domacini naglasili vise puta, da je postojeci centar dostupan i nama Bosnjacima Orlanda na koristenje tako da od sada mozemo planirati nase buduce sastanke i druzenja u ovom objektu.

Takodjer, treba pomenuti i to da su predstavnici Turskog Kulturnog Centra, pozvali sve Bosnjake Orlanda na zajednicki IFTAR, Septembra, 13 2009, gdje ce biti uprilicen i poseban program ovim povodom.

Ovo je pocetak suradnje izmedju dva prijateljsa naroda koji se nalaze u svojoj novoj domovini.