Saopćenje KBSA u vezi politizacije pasoša Bosne i Hercegovine

Saopćenje KBSA u vezi politizacije pasoša Bosne i HercegovineKongres Bošnjaka Sjeverne Amerike, krovna organizacija koja predstavlja oko 350.000 američkih i kanadskih Bošnjaka, snažno osuđuje politizaciju propisa o pasošima od strane ministra civilnih poslova BiH, g. Sredoje Novića s ciljem narušavanja državnosti BiH. U nedavnom priopćenju, gospodin Nović je izjavio da će istražiti okolnosti pod kojima je počasno izdana BiH putovnica vodji grupe U2, Bonu. Navedeno priopćenje je objavljeno nakon sto je Bono nedavno izjavio da je bosanska putovnica jedna od njegovih najdražih posjeda.

Putovnicu, koja je već istekla, izdao je rahmetli predsjednik Alija Izetbegović kao znak zahvalnosti Bonu za njegove ogromne humanitarne napore tijekom i nakon rata srpsko-crnogorske agresije na BiH. Bono je veliki prijatelj BiH, ikona u muzičkoj industriji, i uvažava se u jednako visokom poštovanju zbog svojih humanitarnih i mirovnih napora diljem svijeta. Jasno je da gospodin Nović, bosanski Srbin, nastoji eliminirati svu dobru volju prema Bosni i Hercegovini (BiH), kao dio već žestoke kampanje od strane raznih srpskih političara da naruše simbole BiH državnosti, dok istovremeno pokušavaju ojačati iste simbole entiteta Republike Srpske.
Gospodin Nović iskorištava pitanje pasoša u političke svrhe, nakon sto su brojne putovnice ukinute tijekom proteklih godinu dana stranim borcima koji su se borili uz Bosance tokom rata. Odluka istraživanja okolnosti Bonove putovnice je sramotna klevetnička kampanja prema svakom ko je na neki nacin povezan s bošnjačkim narodom. Političari bi trebali raditi za dobrobit svih BiH građana, a ne za političku korist ili interes jednog entiteta ili etničke grupe. Ovo sve dolazi kao dodatna uvreda nakon šokantne odluke Europske komisije da diskriminira protiv Bošnjaka negirajući im isti bezvizni aranžman kao i ostalim etničkim grupama u Bosni i Hercegovini.
KBSA poziva vlasti u BiH, kao i Ured visokog predstavnika (OHR) da zaustave politizaciju svih pitanja o putovnicama. Pozivamo na jačanje državnih institucija i suverenosti države Bosne i Hercegovine, u skladu s Ustavom BiH. Također zahtjevamo da se odmah uputi isprika Bonu za ovu neugodnost.
Semir Đulić, glasnogovornik