Pismo KBSA Europskoj Komisiji u vezi novog viznog režima

(PDF Format)

Pismo KBSA Europskoj Komisiji u vezi novog viznog režimaEuropska Komisija
Potpredsjednik Jacques Barrot
B-1049 Brussels

Europski komisionar za proširenje Olli Rehn
Rue de la Loi 200, 1040 Brussels

Časni europski komisionari Barrot i Rehn:

Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike, krovna organizacija koja zastupa interese 350.000 američkih i kanadskih Bošnjaka, je zapanjen odlukom EU Komisije da diskriminira protiv Bošnjaka time što im uskraćuje sudjelovanje u istom viznom sistemu kao i druge etničke grupe u BiH. KBSA podsjeća EU Komisiju da će Bosnjaci, koji su zrtve etničkog čiscenja i genocida, ovom odlukom postati jedini narod u Bosni koji će biti isključeni iz viznog plana.

Novoosnovani plan viznog režima nepravedno omogućuje građanima Srbije i Crne Gore, kao i bosanskim Srbima i bosanskim Hrvatima, takodje vlasnicima pasoša u Bosni, da putuju u zemlje EU bez viza, ali isključuje bošnjačko stanovništvo iz tih aranžmana. KBSA podsjeća cijenjenog predstavnika Europske Unije da u Evropi, Sjedinjenim Američkim Državama, Kanadi, i Australiji, boravi skoro million Bosnjaka kao direktan rezultat etničkog čišćenja počinjenog od strane srpskih snaga u Bosni i Hercegovini. Glavni razlog zašto Bosansko-Hercegovačke reforme nisu uspijele su upravo bile prepreke predstavljene od bosanskih Srba i predstavnika iz Republike Srpske.
Kao što znate, Srbija jos uvijek ne hapsi ratne zločince i dalje ih skriva u Srbiji, uključujući srpske snage Ratka Mladića uključenih u genocid i ubijanje više od 8.000 Bošnjaka u Srebrenici, kao i za etničko čišćenje 25,000-30,000 izbjeglica na području Srebrenice u BiH. Ratko Mladić se još uvijek slobodno krece… i uskoro, 1. januara 2010, će biti dopušten da se takođe slobodno kreće cijelom Europom.
Nerazumljivo je da EU Komisija omogućuje ratnim zločincima da slobodno hodaju po Europi a da uskraćuje žrtvama ratnih zločinaca tu istu slobodu. Neshvatljivo je da će EU Komisija omogućiti Srbiji da se pridruži bez-viznom putovanju, a da istovremeno nije kažnjena na bilo koji način sto nije spriječila genocid počinjen od strane srpskih snaga i sto ne kažnjava one koji su provodili genocid.
EU komisija je objavila da su Bošnjaci i Albanci isključeni iz razloga što još uvijek nisu imali poboljšane pasoše koji sadrže mikročipove biometrijskih podataka. Ipak, milioni građana Europske Unije još uvijek ne posjeduju biometrijske pasoše. Bosna i Hercegovina je nedavno objavila svoju odluku da se prebaci na novi biometrijski pasoš. Europska komisija zanemaruje činjenice da su Bosna i Hercegovina i Srbija na gotovo istom nivou u vezi sa uvođenjem biometrijskih pasoša kao i u nizu zakonskih akata dogovorenih o liberalizaciji viznih pasoša.
Vizna ograničenja za Bosnu će se nepravedno primjenjivati samo na Bošnjake, a ne na bosanske Srbe i Hrvate. Prema ovome, etnički kriteriji će odlučiti o tome hoće li državljanin Bosne biti u stanju da slobodno putuje u EU. Ova činjenica dodatno vrijeđa i ranjava ljude koji su najviše patili tokom genocida širom bosanskih gradova kao u Srebrenici, Višegradu, Prijedoru, Foči, Bijeljini, Zvorniku, Vlasenici i mnogim drugim mjestima.
Izbor trenutka objave Komisije je bezosjećajan jer dolazi samo tri dana nakon 11. jula 2009, na četrnaestu godišnjicu komemoracije za genocid u Srebrenici 1995 i dženaze za 534 žrtve ratnih zločina. U isto vrijeme, Međunarodna komisija za nestale osobe (ICMP) je objavila identitete 6186 nestalih osoba u julu 1995 tokom pada Srebrenice (analizom DNK profila). Odluka upravo prolazi dok je Europski parlament u tranziciji mandata i nedostupan političkim konzultacijama.
KBSA poziva sve 27 članice EU-a da suzdrže njihove glasove krajem augusta, da ne dozvole Srbiji i Crnoj Gori da dobiju vizu sve dok Ratko Mladić i ostali, koji su počinili ratne zločine slobodno šetaju po Srbiji, nebudu uhvačeni i dovedeni pred pravdu za njihovo sudjelovanje u ratnim zločinima u BiH i Hrvatskoj.
S poštovanjem,
Mr. Haris Alibašić
Predsjednik KBSA