Izložba “Masovne grobnice u BiH” u Muzeju Sarajeva

Izložba “Masovne grobnice u BiH” u Muzeju SarajevaTokom agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu u periodu 1992-1995. godine evidentiran je nestanak 27.734 osobe. Većina njih su žrtve genocida i drugih zločina protiv čovječnosti i međunarodnog humanitarnog prava. Više od 85% svih nestalih pripadnici su bošnjačkog naroda.

Trinaest godina nakon okončanja agresije pronađeni su posmrtni ostaci oko 20.000 nestalih bosanskohercegovačkih državljana.

Žrtve su ekshumirane iz primarnih i sekundarnih masovnih grobnica, prirodnih jama dubine do 80 metara, rudnika, zajedničkih, pojedinačnih i drugih grobnica u Bosni i Hercegovini, Republici Hrvatskoj i Republici Srbiji. Velika većina žrtava ekshumirane su iz više od 400 masovnih grobnica u kojima je pronađeno između 5 i 1.153 posmrtnih ostataka žrtava.

Od 8.372 osobe nestale tokom okupacije Srebrenice kao zaštićene zone UN-a u julu 1995. godine pronađeni su, uglavnom nekompletni, posmrtni ostaci oko 6.000 žrtava genocida. Potraga za nestalim, istinom, pravdom i smirajem duša umorenih i preživjelih se nastavlja . . .

[ Skinite katalog: Izložba “Masovne grobnice u BiH” u Muzeju Sarajeva ]

Amor Mašović,
član Kolegija direktora
Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine