Pismo KBSA Muzeju Holokausta u Washington-u, Povodom Napada

Pismo KBSA Muzeju Holokausta u Washington-u, Povodom NapadaZa: Saru J. Bloomfield, Direktorici
United States Holocaust Memorial Museum
100 Raoul Wallenberg Place, SW
Washington, DC 20024

Poštovana gospođo Bloomfield,

Pišem vam u ime Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike, krovne organizacije koja zastupa američke i kanadske Bošnjake. KBSA oštro osuđuje rasistički napad unutar Muzeja Holokausta SAD u Washingtonu, glavnom gradu SAD. KBSA pruža ovom prilikom ruku podrške jevrejsko-američkoj zajednici u SAD kao i pripadnicima drugih vjera koje odbacuju ovaj akt mržnje i netolerancije. Ovo je dokaz da antisemitizam i poricanje Holokausta postoje i dan danas.

KBSA zastupa bošnjačke preživjele žrtve genocida, koncentracionih logora i agresije na njihovu domovinu, Bosnu i Hercegovinu. Bošnjaci i dalje svjedoče poricanju genocida od strane radikalnih elemenata, a kao najnoviji pokazatelj ovog je i odbijanje inicijative u Parlamentarnoj Skupštini BiH da se 27 januar proglasi danom sjećanja na Holokaust i 11ti juli proglasi danom sjećanja na genocid u Srebrenici, a ova inicijativa je odbijena od strane bosanskih Srba, delegata manjeg od dva entiteta u Bosni i Hercegovini, Republike Srpske (RS).

Podsjećamo se na riječi bivšeg predsjednika SAD Billa Clintona pri otkrivanju memorijala na sjećanje genocida u Srebrenici 20tog septembra 2003: „Sjećamo se ovog gnusnog zločina jer se ovo ne smije zaboraviti, jer moramo da poštujemo nevine živote, od kojih su mnogi bili dječiji, počupani iz korijena u vihoru nečega što se može opisati samo kao genocid.“ Članovi KBSA sa žaljenjem konstatuju da „dvojno ubistvo“ Holokausta i žrtava genocida u svijetu još uvijek postoji i da postoje oni koji poriču gnusne zločine genocida i Holokausta i dan danas. KBSA još jednom podvlači da osuđuje poricanje genocida i Holokausta i osuđuje osobe koje zastupaju takve stavove.

Zahvaljujemo se Muzeju Holokausta SAD u Washingtonu na održavanju sjećanja na sve žrtve genocida u Bosni i Hercegovini. Vaš muzej je u okviru kampanje osvješćivanja javnosti o genocidu u Srebrenici 1995te godine, nedavno publicirao seriju video svjedočenja o genocidu. Mi još jednom pružamo ruku podrške radu vašeg muzeja i izražavamo najiskrenije saučešće članovima muzeja koji su bili žrtve napada ove rasistički nastrojene osobe. Nudimo svoju podršku porodici člana obezbjeđenja Stephena Tyrona Johnsa koji je poginuo braneći sjećanje na poginule žrtve Holokausta i genocida.

Haris Alibasic

Predsjednik KBSA