Vojska Srbije Ilegalno Zauzela 450 Hektara Teritorija BiH kod Janje

Vojska Srbije Ilegalno Zauzela 450 Hektara Teritorija BiH kod JanjeUdruženje za održivi povratak Podrinja traži od visokog predstavnika za BiH Valentina Inzka da od vlasti Srbije izdjeluje povlačenje njenih vojnih snaga sa oko 450 hektara teritorije Bosne i Hercegovine u blizini Janje u općini Bijeljina na kojoj su ostale još od ratne 1992. godine.

Navodeći u otvorenom pismu Inzku da srbijanske oružane snage još drže to područje BiH pod klasičnom vojnom okupacijom te da oko 40 porodica iz Janje nema pristup svojim kućama i imanjima, Udruženje traži da se vojska povuče na stvarnu i historijsku granicu između Srbije i BiH i tako Srbija prestane da ugrožava teritorijalni integritet BiH.

Ako visoki predstavnik ne interveniše uskoro kod srbijanskih vlasti, ova povratnička organizacija će iskoristiti sva pravna sredstva pred evropskim pravosudnim organima, a posebno će nastojati da ospori ulazak Srbije u evropske integracije jer smatra da je nedopustivo da u Evropsku uniju uđe zemlja koja pod vojnom okupacijom drži teritoriju druge države.

“Radi se o neospornom i neupitnom dijelu bh. grunta koji se ni po kojem osnovu ne može tretirati međudržavnim graničnim sporom nastalim nakon raspada SFRJ zato što kompletan zemljišni kompleks katastarski i gruntovno pripada opštini Bijeljina, odnosno BiH i prije i poslije mijenjanja toka Drine, koji su naši susjedi jednostrano odredili današnjom granicom”, navedeno je u ovom pismu Podrinjaca visokom predstavniku.

“Nakon Vaše nedavne posjete Srbiji, odnosno njenom predsjedniku Borisu Tadiću i drugim visokim zvaničnicima srbijanske vlade koji su među ostalim političkim frazama istakli da poštuju cjelovitost, nezavisnost i teritorijalni suverinitet BiH, izražavamo zabrinutost i zato Vam se obraćamo otvorenim pismom želeći Vas upoznati da su njihove riječi podrške zapravo licemjerno obmanjivanje javnosti i Vas.

Podsjećamo Vas da je prvi geodetski premjer i izradu kompletne zemljišne dokumentacije BiH uradila Austrija -zemlja iz koje dolazite.

Uvidom u te karte koje postoje u bečkim arhivima može se tačno utvrditi gdje se nalazi granica koja je zapravo bila i avnojska administrativna granica između BiH i Srbije”, navodi udruženje Podrinjaca u ovom pismu.

Posebno su vlasnici tamošnjih posjeda zabrinuti zbog sistematskog zastrašivanja i hapšenja od pograničnih jedinica Vojske Srbije te kažnjavanja pred lozničkim sudovima svih koji se pokušaju približiti svojim imanjima. Uporedo traje devastacija te potpuno uništavanje zemljišnih posjeda, objekata i šumskih površina, navedeno je također.