INTERVJU: Mr. Haris Alibašić, predsjednik Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike

INTERVJU: Mr. Haris Alibašić, predsjednik Kongresa Bošnjaka Sjeverne AmerikeUz mnogobrojne obaveze koje ima, nekako smo uhvatili malo vremena da obavimo intervju sa mr. Harisom Alibašićem, predsjednikom Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike (KBSA) od februara ove godine.

Mr. Alibašić je vanredni profesor na dva univerziteta u Sjedinjenim Američkim Državama, Davenport University (DU), te Grand Valley State University (GVSU) u Michiganu. On također predaje kao vanredni profesor predmete iz oblasti međunarodnog poslovanja, međunarodnog menadžmenta i javnog menadžmenta na Davenport univerzitetu, te magistarski predmet Metropolitika i administrativna politika na GVSU. Prije ne tako davnog dolaska u Sjedinjene Američke Države radio je pri UN misiji u Bosni i Hercegovini, te SFOR-u, i u Uredu visokog predstavnika za BiH u Distriktu Brčko (OHR).

U OHR-u je radio i kao stručnjak za razvoj poslovanja na projektima iz oblasti ekonomskog razvoja, privatizacije, stranih ulaganja, bankarskih i poreskih reformi. Aktivno je učestvovao u izboru članova vlade Brčko Distrikta, te u timu koji je kreirao većinu novih zakona za Brčko Distrikt, u timu za povrat privatne i državne imovine stvarnim vlasnicima, te u timu za regionalni ekonomski razvoj. Vodio je tzv. Tender Biro ured za ulaganje inostranog kapitala, te uspješne pregovore oko privatizacije (firmi). Magistar Alibašić već pet godina radi u Izvršnom uredu Grand Rapidsa, drugog po veličini grada u Michiganu – državi sa otprilike 10 miliona stanovnika, gdje nadgleda razne projekte i programe iz oblasti javnog menadžmenta, kreiranja dugoročnih finansijskih i pravnih smjernica, državnog i federalnog zakonodavstva, ekonomskog razvoja i trendova, lobiranja, obnovljive energije (solarne, vjetar), Lean itd. Imenovan je za Direktora novosnovanog ureda za (obnovljivu) energiju i samoodrživost, zatim za glavnog koordinatora za stimulus fondove u Grand Rapidsu, a koji su dio paketa stimulativnih mjera za ekonomski razvoj, tj. ARRA od 2009. Davao je intervjue za Nacionalni javni radio (NPR), Michiganski javni radio iz te oblasti te za Grand Rapids Press, MLive i druge medijske kuće. Obrazovanje je između ostalog sticao i na Sarajevskom univerzitetu iz međunarodne ekonomije, dok je međunarodno poslovanje i marketing diplomirao na Grand Valley State University u SAD, te magistrirao iz oblasti javnog menadžmenta. Njegov naučni rad između ostalih podržali su Soroš fondacija i US State Department/United State Information Agency. Haris Alibašić je član Međunarodnog udruženja gradskih i kantonalnih menadžera, Michiganske Općinske Lige, Michiganske Lige Gradskih Menadžera. Član je Povjereničkog Odbora Bošnjačko-Američkog Savjetodavnog Vijeća za Bosnu i Hercegovinu gdje je veoma aktivno uključen u akcije te organizacije. Služi u nekoliko odbora pri regionalnoj i gradskoj vladi, uključujući Zakonodavni komitet Grand Valley metro vijeća, Regionalni komitet za samoodrživost, te Regionalni komitet Ureda za domovinsku sigurnost u Michiganu, te u drugim odborima regionalnih organizacija. Mr Alibašić je kolumnista Bošnjaci.net, član redakcije ChicagoRaja, a tekstovi i istraživački radovi iz oblasti lobiranja, međunarodne i američke politike, te unaprijeđenja menadžmenta su mu objavljeni između ostalih i u Preporodu, Biznis Magazinu, Dijaspori Bošnjačkoj, Godišnjaku Preporoda, te Američkoj asocijaciji javnih administratora. I što je najvažnije, svoju dužnost prema domovini je obavio časno i pošteno u BiH za vrijeme agresije.

Gospodine Alibašiću u veoma nezahvalnom i tešku trenutku prihvatili ste funkciju predsjednika UO KBSA. Zašto?

Selam i pozdrav svim čitaocima. Prvenstveno sam se prihvatio ovog teškog posla iz razloga međusobnog povezivanja i vraćanja povjerenja među Bošnjacima. Ali bez obzira na poteškoće, ipak je čast biti dio nečega vrijednog, patriotskog i probosanskog, kao što je KBSA. KBSA je postao moderna i napredna organizacija, ojačana novim sastavom od Skupštine iz Grand Rapidsa, koja se fokusirala na daljnji razvoj i jačanje vrijednosti BiH i Bošnjaka. Svakako za tako jaku organizaciju treba se zahvaliti prethodnim članovima UO KBSA, članovima Koordinacija KBSA, odnosno svima onima koji pomažu ideju ove organizacije. Ne smijemo zaboraviti da su to ljudi koji odvajaju dragocjeno vrijeme od svojih porodica da bi doprinijeli boljoj budućnosti Bošnjaka svugdje u svijetu te boljoj budućnosti naše nam matične domovine BiH. Prije svega bih se volio zahvaliti svim dosadašnjim članovima Upravnih odbora i svim predsjednicima na velikom zalaganju po pitanju rada KBSA.

Kada je inače počelo vaše interesiranje za rad KBSA?

Moje interesiranje za KBSA je počelo od redovnog praćenja pisanja na Bošnjaci.Net, te sam se zainteresirao za poruke koje su ta pisanja imala. Svakako želim istaći nakon Skupštine u Seattleu, a na prijedlog Koordinacije KBSA Grand Rapids /Michigan/, te nekoliko pojedinaca uključenih u rad KBSA, moje je ime “pušteno” u opticaj kao potencijalni kandidat za UO KBSA. Tako da sam na Skupštini u St. Louisu zajedno sa ostalim predloženim članovima jednoglasno izabran od strane prisutnih delegata za člana UO KBSA, te na sjednici izabranog UO za glasnogovornika KBSA.

Da li ste prije KBSA bili uključeni u rad neke druge naše organizacije?

Prije toga sam bio aktivno uključen u rad aktivnosti koje su pokrenuli članovi Bošnjačko-američkog Savjetodavnog vijeća za Bosnu i Hercegovinu, i tu sam još uvijek član Povjereničkog odbora. Vodio sam uspješno akciju da članovi Kongresa SAD iz Michigana podrže rezoluciju o Srebrenici i da budu kosponzori iste, te aktivnosti oko uključivanja članova Kongresa SAD iz Michigana u Klub prijatelja BiH pri Kongresu. Želim istaći da smo imali jako dobru akciju članova oba džemata iz GR sa Koordinacijom KBSA također iz Grand Rapidsa (MI) za skupljanje potpisa za peticiju. Također sam aktivno uključen od samog početka u Koordinaciju KBSA u Michiganu sa bazom iz Grand Rapidsa. Aktivno smo radili na rezolucijama u Grand Rapidsu, hefti posvjećenoj BiH, pri Michiganskom domu predstavnika za heftu BiH, heftu Srebrenice, proglase za Bajram, rezolucije za heftu BiH u Grand Rapidsu, rad sa Institutom za istraživanje ratnih zločina u BiH, pomoć penzionerima, i druge aktivnosti. Naglašavam da je Koordinacija KBSA Michigan sa sjedištem u Grand Rapidsu jedna od najaktivnijih Koordinacija KBSA u SAD.

Ipak nesuglasice su izazvale poteškoće u KBSA?

Od svih bosanskih i bošnjačkih organizacija KBSA jedina organizacija koja je napredovala u svom radu, i mogu vam reći bez obzira na sve poteškoće i nesuglasice na koje mislite, prošla godina je bila jako plodna i puna uspjeha KBSA. Prije svega odrađen je ogroman posao na pravnom reguliranju KBSA koje nikada nije bilo riješeno do ove godine. Samo da napomenem, UO KBSA je formirao Komisiju UO koja je bila zadužena da pravno formulira organizaciju Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike i da uskladi njene pravne akte po kojima ista funkcioniše: Statut i By-Laws. Pored mene Komisija je imala sljedeći sastav: mr. Kemal Hamulić, Predsjednik Komisije i članovi dr. Đenita Pašić, dipl. ecc. Željko Milićević, Tajib ef. Pašanbegović, mr. Muhamed ef. Hasić, profesor Semir Đulić. Komisija je nakon završenog rada sačinila prijedloge novog Statuta i novih By-Laws, koji su usvojeni od strane 47 delegata vanredne Skupstine KBSA u Grand Rapidsu, 28. februara ove godine. Izmjene By-Law su urađene u skladu sa važećim zakonima države gdje je KBSA registriran i doprinijeće obezbjeđivanju dobijanja non-profit statusa.

Zašto ste angažirali advokata?

Vidite, s obzirom da je KBSA bio u “not god standing” u pravnom smislu kao non-profit organizacija, UO KBSA je odlučio da angažira advokata i registruje ga kao agenta koji bi se brinuo o ovim stvarima. Advokat je također korišten za pojašnjavanje statusa organizacije KBSA te u smislu pojašnjavanja legalnosti UO KBSA. Logo KBSA je registrovan na federalnom nivou, kao trademark, dakle zakonski je zaštićen i ne može se koristiti bez odobrenja UO KBSA. Ovo je urađeno iz razloga zloupotrebe logoa i imena KBSA. Također su pravno zaštićeni članovi UO, te je napravljena odluka da se profesionalizira unutarnja korespondencija i da se članovi UO KBSA obavežu na tzv. Ugovor o tajnosti, jer su pojedini prijašnji članovi UO slali e-mail poruke korespodencije UO do osoba koje nisu članovi UO bez odobrenja svih članova UO.

Pored toga koje ste još aktivnosti imali?

UO KBSA je imao niz značajnih aktivnosti, između ostalih obraćali smo se Europskom parlamentu po nekoliko važnih pitanja, zatim pisanjem američkim medijima, obraćanjima predstavnicima u Vladi BiH, crnogorskim vlastima u vezi zločina nad uhapšenim i deportovanim Bošnjacima na početku agresije na BiH, zatim slučaja crnogoroskog konzula u New Yorku čija je smjena pokrenuta upravo preko Bošnjaci.Net, inicirana ovim medijem i incijativom nekoliko članova IZ Plav-Gusinje. Zatim pisanjima u vezi političke situacije u BiH, obraćanjima Uredu visokog predstavnika, američkim i kanadskim državnim uredima, državnim vlastima, ambasadama, konzulima, Ujedinjenim nacijama, Međunarodnom sudu pravde, Međunarodnom krivičnom tribunalu za područje bivše Jugoslavije, Akademijama nauka i umjetnosti, itd. Važno je napomenuti i ostale aktivnosti koje su obavljene u posljednjih godinu dana, a to su obraćanja i pisanja medijima, međunarodnim političkim službenicima u vezi napada na Bošnjake u manjem entitetu u BiH, napade na prognanike/povratnike na svoja ognjišta, napadima na vjerske objekte, napadima na Hyat, obraćanjima Centralnoj izbornoj komisiji Bosne i Hercegovine (CIK BiH) i Organizaciji za sigurnost i suradnju u Europi (OESS) u Bosni i Hercegovini (BiH) zbog toga sto građani BiH u SAD nisu dobili glasačke listiće, osuda presude Srbijanskog Vrhovnog Suda da se usvoje žalbe dvojice članova Škorpiona, pismo KBSA u vezi četničkog ravnogorskog pokreta u BiH, protest KBSA protiv nominacije kanadskog generala Luisa Mekenzia za kanadski Senat i povodom izjava Milorada Dodika, otvoreno pismo Ministarstvu inozemnih poslova Republike Crne Gore (MIP CG), saopćenje za blokiraje zaključivanja međudržavnog sporazuma između BiH i Crne Gore, osuda plana Vlade manjeg entiteta u BiH koja je utvrdila Nacrt zakona o teritorijalnoj organizaciji RS kojim je predviđeno da Bosanski Brod nosi naziv samo Brod, a Bosanska Kostajnica samo Kostajnica, osuda paljenja džamija u manjem entitetu u BiH i organizovane napade na Bošnjake. Pismo članovima Europskog parlamenta izražavajući zabrinutost zbog upornog izbjegavanja crnogorske vlade da se suoči sa svojom historijom kršenja ljudskih prava, te obraćanja američkoj vladi u vezi zaoštrene situacije u BiH.UO KBSA je također aktivno učestvovao u raspravama i protestima vezanim za dogovor «trojke» i tzv. Prudski sporazum. Obraćali smo se američkim sudovima u vezi proganjanja ratnih zločinaca, na primjer u vezi suđenja ratnom zločincu Neđi Ikoniću. Samo u posljednjih dva mjeseca nakon Skupštine u Grand Rapidsu imali smo raznih aktivnosti, javnost je upoznata za saopćenja i pisama, uključujući obraćanje Predsjedniku SAD, pismo Vatikanu, kanadskoj vladi, itd. Dok će se o određenim pojedinostima iz naših aktivnosti tek čuti u javnosti.

Nedavno ste obnovili web stranicu?

Da web stranica www.bosniak.org je opremljena je moderno tako da svi oni koji žele saznati o našim aktivnostima mogu redovno pratiti na našoj web stranici. Naravno naše aktivnosti mogu se redovno pratiti na bošnjačkim i bosanskim štampanim i elektronskim medijima te koristim priliku da se zahvalim svima koji su ustupali prostor za naše aktivnosti da se i dalje čuje i glas KBSA, a prije svega Bošnjaci.net, Rijaset.ba, RTV Bostel, Dnevnom avazu, NTV Hayat, Kliker.info, Orbus, ICC Behar web stranici, ChicagoRaja, B-Link, Dijaspora Bosnjacka, Radio BiH GR, Radio BiH Toronto, Bosnian Media Group, KNS Udruženju za kulturu Novo Sarajevo i mnogim drugim web magazinima, radio i TV kućama, te novinama.

U sveukupnom sporenju oko KBSA krajem februara u Grand Rapidsu održana je Vanredne Skupštine?

Skupština je na zadovoljstvo svih prisutnih protekla u jednoj radnoj harmoniji. Ta Skupština je dobila od drugih najbolje moguće ocjene, a prije svega zbog svog pomirljivog tona i poziva na jedinstvo, što je rezultat odluke na Skupštini da svi pođemo u Jacksonville i da se održi Skupština.

Koliko ste zadovoljni na novi tim KBSA?

Jako sam zadovoljan sa kvalitetom tima kojeg imamo unutar UO i svi kolektivno nastavljamo dalji razvoj ideje KBSA.

Čini se da pored svega trasirali ste novi put?

Da, od Vanredne skupštine trasiran budući rad krovne organizacije sjevernoameričkih Bošnjaka i definirani su strateški interesi KBSA. Nakon prihvatanja predloženih izmjena i dopuna od strane 47 delegata Skupštine usvojeni su novi, izmjenjeni Statut i By-Laws KBSA koji jačaju organizacijski KBSA. Godišnja zasjedanja Skupštine KBSA su prešle u Konvenciju KBSA, koje se mogu održavati svake druge godine. Dozvolite mi da iskoristim ovu priliku da se zahvalim Organizacionom odboru Vanredne skupštine i domaćinima na odličnoj organizaciji.

KBSA je imao koordinacije koje su djelovale po potrebi pojedinaca, da li je sada nešto bolje?

Koordinacije se organiziraju na principu jedna država / provincija – jedna Koordinacija, čime se eliminira postojanje paralelnih Koordinacija u jednom gradu. Jako dosta posla je urađeno od februara, i mi imamo veliki broj Koordinacija koje su već registrirane ili su u procesu registracije u svojim državama/provincijama i imaju svoj Odbor i rade punom parom. Neke od novih predstavništva KBSA na državnom nivou uključuju i Vermont, New Hampshire, Oregon, Indiana, te druge države/provincije gdje KBSA nije do sada ni imao ni predstavništva niti je igrao ikakvu ulogu. Javljaju nam se ljudi svakodnevno koji žele osnovati Koordinacije i uključiti se u KBSA. Pored toga imamo veoma aktivne Koordinacije iz Kanade na nivou provincija, te za čitavu Kanadu. Koordinacije moraju imati Pravilnik o radu koji je u skladu sa aktima KBSA i moraju biti potvrđeni od strane UO. Ovakvim aktivnostima izbjegavamo mogućnost ucjenjivanja rada KBSA od strane pojedinaca. Ukinut je Koordinacioni Savjet jer otvara mogućnost paralelizma Skupštini/Konvenciji i UO KBSA. Organizaciono, rad UO je podijeljen na Komitete koji će se baviti raznim sektorima rada važnim za djelatnosti KBSA i interese sjevernoameričkih Bošnjaka. Delegati su jednoglasno usvojili Rezoluciju KBSA koja poziva na jedinstvo sjevernoameričkih Bošnjaka. Također Skupština je potvrdila odluku o održavanju Skupštine/Konvencije KBSA u Jacksonville, 23. maja, 2009e.

Tog istog dana vam se rodio i sin, znači na dan vanredne Skupštine u Grand Rapidsu?

Da, rodio se Jakub za vrijeme svečanosti nakon Skupštine 28. februara, a što je važnije 1. marta po bosanskom vremenu dakle na Dan neovisnosti BiH. Jakub je inače dobio ime po svome rahmetli djedu, imamu koji je služio 40 godina kao velikan i primjer za sve. Na njegovoj dženazi je bilo oko deset hiljada ljudi. Rahmet mu duši, on je primjer za sve sadašnje i buduće imame.

Često se naglašava kako je Grand Rapids podijeljen grad, misli se među Bošnjacima. Kakva je danas situacija u GR?

Dok su džemati bili u potpunosti podijeljeni mi ispred naše Koordinacije smo našli načina da uključimo Bošnjake u zajedničke projekte bez obzira na pripadnost džematu. Da se razumijemo, svi smo članovi džemata i donirali smo vrijeme i novac za pravljenje džamija i pomoć ili jednom ili drugom džematu. Za vrijeme vanredne Skupštine i svečanosti obilježavanja Dana neovisnosti BiH smo imali pomoć od strane članova oba džemata i svih drugih dobrih Bošnjaka i Bosanaca u Grand Rapids-u koji su doprinijeli da ovaj događaj prođe u najboljoj atmosferi. Ne samo to, mnogobrojni učesnici u programu od KUD-a do Udruženja žena su potvrdili da Bošnjaci mogu i hoće zajedno da rade ako imaju zajednički cilj. Naravno uvijek će se naći zlobnici kojima smeta jedinstvena zajednica pa svojim neumjesnim kometarima pokušaju da omalovaže rad i doprinos u ovom pravcu. Mi hoćemo da budemo primjer kako se surađuje, kako se pomaže jedni drugima. Nažalost, veliku ulogu u širenju ovih glasina su imali ponajviše pojedinci sa strane koji su intenzivno pokušali i još uvijek pokušavaju da ubace kost razdora. Uostalom, svi oni koji su pratili situaciju u Grand Rapidsu mogu se sjetiti da su prije nekoliko godina prije postanka Koordinacije KBSA dva džemata bili na “ratnoj nozi,” a sve zbog favoriziranja jednog imama naspram drugog nauštrb jedinstva u zajednici. Ovo je duga priča i o ovom možda nekom drugom prilikom. Pa pogledajte naše učečće na Festivalu etničkih zajednica u Grand Rapidsu koje se održalo ove godine u GR muzeju i gdje smo se po prvi puta zajednički predstavili BiH historijom, folklorom i narodnom nošnjom. Mi smo zajednički napravili odgovor lokalnih bošnjačkih organizacija u Grand Rapidsu, na pojavu besplatnih DVD kopija materijala „Opsesija, rat radikalnog islama protiv zapada“ u nedjeljnom izdanju novina Grand Rapids Pressa. Ovo dovoljno govori da mi možemo i moramo ići zajedno.

Kako inače teku planovi i pripreme za Skupštinu/Konvenciju u Jacksonvilleu, gradu domaćinu Susreti Bošnjaka?

UO KBSA se uveliko priprema i završava sve potrebne dokumente za zasjedanje Skupštine. Na osnovu odluke Skupštine KBSA u St. Louisu od 2008., koja je potvrđena odlukom Vanredne Skupštine KBSA u Grand Rapidsu, Upravni Odbor KBSA poziva sve Bošnjake, pro-bosanske snage i bosanske patriote svijeta da im se pridruže na Skupštini/Konvenciji KBSA u Jacksonvilleu, Florida. Skupština će se održati u organizaciji Koordinacije KBSA Florida i UO KBSA, 23. maja, 2009., sa početkom u 12 sati (podne). Registracija za Skupštinu započinje u 11 ujutro, u Jacksonvilleu na adresi: Hotel Hampton Inn & Suites, 4415 Southside Blvd. Jacksonville, FL 32216. Na Skupštini/Konvenciji ce se podnijeti izvještaj o radu KBSA u periodu od marta od maja, zatim razmatranje prijedloga i usvajanje programa i smjernica rada KBSA za naredne dvije godine, razmatranje prijedloga i dopuna saziva UO KBSA; razmatranje prijedloga i usvajanje odluke o mjestu održavanja sljedeće Konvencije KBSA. Održat će se i okrugli stol na temu: Bošnjačka dijaspora u svijetu – potreba za jedinstvenom organizacijom. Za više informacija o uvjetima pod kojima se delegiraju delegati provjerite web stranicu KBSA, www.Bosniak.org. UO poziva sve Koordinacije i organizacije da prijave svoje delegate za Skupštinu u Jacksonville. Delegati Koordinacija, organizacija i pojedinci koji su prisustvovali Vanrednoj Skupštini u Grand Rapidsu ne moraju ponovno uplaćivati članarinu za Skupštinu u Jacksonville.

Nakon Skupštine STL, bilo je uvreda itd., ipak šta i kako dalje?

Javnost je dobro upoznata odakle su dolazile uvrede. Prema tome svi oni koji su javno vrijeđali bilo koga dužni su se javno i izvinuti. Isto tako hoću naglasiti da i pored toga što su na vrijeme svi pozvani na vanrednu Skupštinu u Grand Rapidsu, nezadovoljni pojedinci se nisu pojavili. Ipak delegati su imali to u vidu kada su glasali te su u UO KBSA ostavljena tri mjesta, izglasano je da se održi Skupština u Jacksonville-u, da upotpunimo ta upražnjena mjesta, da nađemo zajednički put i da nakon Skupštine, poštujući Statutarne odredbe KBSA, bez obzira na različita stajališta i poglede, izađemo jedinstveni i snažni. Mislim da nam je to obaveza prema svim žrtvama genocida, te prema svima koji su preživjeli genocid, jer nam je svima dosta podjela, te na kraju obaveza je prema Bosni i Hercegovini koja još uvijek krvari, koju još uvijek trgaju… Znamo da ima raznih špekulacija ali naša iskrena ruka pomirenja je ispružena. Zato svi imamo šansu do početka Skupštine u Jacksonville-u, nakon toga odgovornost će pasti na one koji su za duple aršine.

KBSA se sve češće napada u srpskim medijima, optužuje se za veće uključivanje američke vlade u BiH, zatim zbog plakata kojim se BiH podsjeća na genocid počinjen protiv Bošnjaka za vrijeme devedesetih.

To u neku ruku laska kada nas prozivaju u tim medijima. KBSA ne kaže ništa što nije istina, a istina boli. Znate, ne možete vi nani jednoj oduzeti zemlju, napraviti crkvu na njezinoj zemlji i onda je pokušati ušutkati tako što će te nju strpati u zatvor i ili na sudu je držati zato što traži svoja prava. Negiranje genocida koji je počinjen protiv Bošnjaka u BiH je isto što i ponovno ubijanje žrtava. Isto kao što se sa pravom brani negiranje holokausta, tako Bošnjaci imaju pravo i obavezu da ne zaborave, da pamte, da pišu, i da kažu svim sadašnjim i budućim generacijama što se desilo u Bosni. Ako budemo šutjeli desiti će nam se ono što se desilo u periodu nakon 2001. na zapadu, a o čemu sam pisao intenzivno, gdje se plaćenim člancima od strane srpskog lobija kroz američke lobističke firme pokušala i uspješno iskrivila slika o ratu u BiH. Jedno vrijeme niste mogli otvoriti the Economist, Wall Street Journal, a da ne nađete članak koji BiH rat i borce Armije R BiH ne uporedjuje sa Afganistanom. Tako su isto i ti napadi na KBSA. Ako pišete istinu i ako ste uspješni u tome sto pišete onda ćete zaigurno dobiti raznorazne etikete. Problem nije što srpski mediji napadaju KBSA. Tu nije napadnut samo KBSA ili druge patriotske snage. Napadnuta je istina o onome što se dešavalo u BiH. Da citiriam iz vaših novina… ”Bošnjačka šutnja na sve to znači definitivno pobjedu zločina.” Do nas je hoćemo li preći preko svega i zaboraviti sve zločine koji su počinjeni nad Bošnjacima za vrijeme agresije na BiH, ili ćemo pamtiti, bilježiti, pisati i podsjećati svijet sto se desilo kod nas u BiH. To nam je dužnost i obaveza prema šehidima, invalidima, silovanim Bošnjakinjama.

Kakvi su planovi za budući rad i viziju KBSA?

U St. Louisu, što se u Grand Rapidsu i potvrdilo, se fokusiralo na dosta zadataka od kojih neki moraju krenuti sa mrtve točke: veće ucešće sjevernoameričkih Bošnjaka na lokalnim izborima u BiH, pitanja dvojnog državljanstva, ustavnih promjena u BiH. To su samo dio aktivnosti kojima se KBSA mora baviti pored aktivnosti na planu zaštite interesa američkih i kanadskih Bošnjaka i aktivnostima na planu jačanja KBSA. Skupština u STL je usvojila i Povelju kojom se otvara proces za osnivanje Svjetskog kongresa Bošnjaka koji bi inicirao rad na bošnjačkom nacionalnom programu, osnivanju Muzeja genocida i osnivanje Bošnjačke akademije. Deklaracija KBSA kojom se definiraju osnovni zadaci KBSA za budući rad iz St. Louisa je odličan dokument na kojem se mora još ozbiljnije raditi.

Kako pospješiti učlanjenjivanje i dolazak novog mladog kadra u KBSA?

Veoma je važno napomenuti da je KBSA pokrenuo jednu opsežnu akciju proširenja članstva KBSA, a što se da vidjeti po novoosnovanim koordinacijama na državnom nivou. Mi smo dobili veliku podršku od ljudi iz različitih dijelova SAD i Kanade. KBSA se mora omasoviti. Isto, mi moramo naći načina da uključimo sto veći broj Bošnjakinja u rad KBSA. Ovom prilikom se zahvaljujem dr. Đeniti Pašić, te Nermi Bajramović na njihovoj pomoći KBSA-u, koja se i dalje nastavlja. Imamo podmlađen UO KBSA, ali moramo pokušati na sve načine da angažiramo mlađe ljude kroz Koordinacije KBSA. To je ogromna snaga koju moramo aktivnije uključiti da rade za Bosnu i KBSA. Pokrenuli smo akciju povezivanja sa svim patriotskim organizacijama na međunarodnom planu. Imali ste priliku vidjeti zajedničko oglašavanje po pitanju podrške akcijama u svijetu, npr. podrška Američkom univerzitetu u BiH, te u radu nekoliko uticajnih patriotskih organizacija. Veoma je važno animirati naše ljude na svim državnim nivoima u SAD i Kanadi da se naprave hefte genocida, zatim usvajanje rezolucija sa posebnim osvrtom na stradanja Bošnjaka za vrijeme agresije na BiH i pokrenuti akciju oko organiziranja muzeja genocida kao budućeg projekta u Washington D.C. KBSA će i dalje nastaviti praćenje situacije u BiH, odnosno ustavnih promjena, te raditi aktivnije na pomaganju da se BiH uključi u euroatlantske integracije, članstvo u NATO-u, te EU. Intezivnije ćemo raditi na lobiranju za promjenu američke politike prema BiH i aktivnijem uključenju SAD administracije u BiH.

Lični planovi za budućnost?

Planiram, ako Bog da, otići na hadž sa babom, imati još djece, završiti doktorat i još jače i više raditi za BiH.

Poruka za čitatelje za kraj.

Bošnjaci moraju pronaći načina da se poštuju, pomažu i podrže jedni druge (3P sistem). Samo tako naša BiH, a i Bošnjaci će biti jači i bolji.

Za sve informacije o Kongresu Bošnjaka Sjeverne Amerike posjetite www.bosniak.org