Zajedničko Saopštenje za Javnost KBSA i BAK

KBSA
Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike
Congress of North American Bosniaks

BAK
Bosanski akademski krug
Bosnischer akademischer Kreis

Zgroženi rezultatima sastanka i izjavama gospodina Tihića o njegovom dogovoru sa gospodinom Dodikom i gospodinom Čovićem, Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike i udruženje visokoobrazovanih Bošnjaka „Bosanski Akademski Krug“ (München/BRD) konstatuju da postignuti dogovor predstavlja kapitulaciju bošnjačkog naroda i izdaju bosanskih strateških ciljeva naspram Velikosrpskog plana i realizicije Karadžićevog projekta o samostalnosti genocidne tvorevine Republike Srpske.

Popis stanovništva, koji bi bio popraćen i etničkim popisom, je pod trenutnim uslovima i medjunarodnim prilikama uvod u cementiranje i legalizaciju genocida. Ovim potezom gospodin Tihić daje manjem entitetu važne instrumente, koji bi pogodovali daljnjoj dezintegraciji države.

Postavlja se pitanje, zašto se validnost popisa stanovnika ne uslovljava osjetnim i održivim povratkom prognanika na njihova ognjišta? Moramo uz to konstatovati naivnost gospodina Tihića u iskrenost sadašnjeg vodjstva srpskog naroda i «želju» tamošnjih struktura vlasti, da će oni podržati ubrzani i intezivan povratak prognanih bošnjaka u njihove domove. U tom smislu najoštrije osudjujemo njegove posljednje izjave!

Također smo iznenađeni ustupcima u slučaju državne imovine, koja nikad ne smije biti dodjeljena entitetima, jer se time «de facto» i «de jure» nagrađuje agresorska politika. Podjela imovine, bila ona pokretna ili nepokretna, je izdaja Bosne i Hercegovine i simbolična pobjeda entitetskog naspram državnog koncepta.

Pošto se sve ove stvari sudbinski tiču bošnjačkog naroda, poražavajuća je činjenica, da se gospodin Tihić ne drži jedinstva i zajednički ne nastupa sa bošnjačkim članom Predsjedništva Bosne i Hercegovine gospodinom dr. Harisom Silajdžićem. Nažalost ista kritika se može i mora uputiti i Stranci za BiH i njenom vodjstvu. Mi tu ne pravimo razliku, te smatramo sramotnim prepirke i prepucavanja gospodina Tihića i gospodina Silajdžića. Koliko god se ne voljeli, gospodin Tihić i gospodin Silajdžić imaju dobrovoljno preuzetu obavezu «pred narodom i Bogom» da će vlastite interese i ubjedjenja podrediti interesima države i naroda.

Zahtjevamo od gospode Tihića i dr. Silajdžića da usaglase stavove i jedino tako legalitimno i sa daleko jačom pozicijom zastupaju starteške interese bošnjačkog naroda i države Bosne i Hercegovine! Pozivamo članove SDA i SBiH, da iz navedenih razloga dotičnima ukažu na njihove greške i iskažu im legalno stranačko protivljenje i neposlušnost takvoj politici!

Bošnjaci i njihova matična domovina Bosna i Hercegovina nije vlasništvo niti jedne partije i važni sporazumi se ne smiju potpisivati bez učešća i drugih bošnjačkih političkih aktera.

Za KBSA
Amir Čačković, Murat Muratović, Haris Alibašić, Abid Talić, Nerma Čampara, Emir Ramić, Đenita Pašić, Elmir Slavić, Mirsad Smajić, Uzeir Ramić,

Za BAK
Amer Sabitović, Erdin Kadunić.