KBSA Zahtjeva Suspenziju Konzula Crne Gore Dragana Sekulovića

Otvoreno pismo Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike (KBSA) Ministarstvu inozemnih poslova Republike Crne Gore (MIP CG)

Milan Roćen, Ministar
Stanka Dragojevića 2
Podgorica, Montenegro

Poštovani Ministre Roćen:

Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike pozdravlja odluku izvinjenja MIP-a CG koje ste uputili Bošnjacima i Albancima, i da će istražiti nedavni incident od strane Dragana Sekulovića, konzula u Generalnom konzulatu CG u New Yorku, koji je uvrijedio predstavnike bošnjačke i albanske zajednice prilikom susreta u New Yorku.

Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike očekuje od Vas i MIP-a da bez odlaganja preduzmete konkretne i odgovarajuće mjere protiv konzula Sekulovića, i da se također dotični putem medija izvine Bošnjacima i Albancima, odnosno domaćinima koji su priredili sastanak u Islamskom centru Plav-Gusinje u New Yorku.

Zahtjevamo da konzula Sekulovića zbog uvreda sa kojima je pripadnike islama porijeklom iz Crne Gore uporedio sa “teroristima”, suspendirate sa mjesta konzula Generalnog konzulata Crne Gore u New Yorku. Ujedno na ovu poziciju trebate imenovati diplomatu koji neće imati predrasuda i koji će voditi otvoreni dijalog sa raznim etničkim zajednicima u demokratskoj zemlji kakva je Amerika, uključujući bošnjačku zajednicu. U tom kontekstu svi kontakti diplomata i članova etničkih zajednica moraju biti zasnovane na toleranciji, međuljudskom poštovanju i temeljima koji čine slobodno, tolerantno i otvoreno društvo SAD.

Očekujuemo odmah da bez odlaganja preduzme konkretne mjere, te da i nas, kao krovnu organizaciju koja predstavlja 350 hiljada američkih i kanadskih Bošnjake, obavijestite o Vašim potezima.

S poštovanjem,

U ime KBSA

Amir Čačković
Predsjednik Upravnog odbora KBSA