Facebook
Twitter
YouTube
LINKEDIN

KBSA Zahtjeva Suspenziju Konzula Crne Gore Dragana Sekulovića

Otvoreno pismo Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike (KBSA) Ministarstvu inozemnih poslova Republike Crne Gore (MIP CG)

Milan Roćen, Ministar
Stanka Dragojevića 2
Podgorica, Montenegro

Poštovani Ministre Roćen:

Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike pozdravlja odluku izvinjenja MIP-a CG koje ste uputili Bošnjacima i Albancima, i da će istražiti nedavni incident od strane Dragana Sekulovića, konzula u Generalnom konzulatu CG u New Yorku, koji je uvrijedio predstavnike bošnjačke i albanske zajednice prilikom susreta u New Yorku.

Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike očekuje od Vas i MIP-a da bez odlaganja preduzmete konkretne i odgovarajuće mjere protiv konzula Sekulovića, i da se također dotični putem medija izvine Bošnjacima i Albancima, odnosno domaćinima koji su priredili sastanak u Islamskom centru Plav-Gusinje u New Yorku.

Zahtjevamo da konzula Sekulovića zbog uvreda sa kojima je pripadnike islama porijeklom iz Crne Gore uporedio sa “teroristima”, suspendirate sa mjesta konzula Generalnog konzulata Crne Gore u New Yorku. Ujedno na ovu poziciju trebate imenovati diplomatu koji neće imati predrasuda i koji će voditi otvoreni dijalog sa raznim etničkim zajednicima u demokratskoj zemlji kakva je Amerika, uključujući bošnjačku zajednicu. U tom kontekstu svi kontakti diplomata i članova etničkih zajednica moraju biti zasnovane na toleranciji, međuljudskom poštovanju i temeljima koji čine slobodno, tolerantno i otvoreno društvo SAD.

Očekujuemo odmah da bez odlaganja preduzme konkretne mjere, te da i nas, kao krovnu organizaciju koja predstavlja 350 hiljada američkih i kanadskih Bošnjake, obavijestite o Vašim potezima.

S poštovanjem,

U ime KBSA

Amir Čačković
Predsjednik Upravnog odbora KBSA