KBSA Oštro Osuđuje Izjave Premijera RS Milorada Dodika

Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike (KBSA), krovna organizacija koja zastupa 350.000 Bošnjaka nastanjenih u SAD i Kanadi oštro osuđuje nedavne nacionalističko-separatističke izjave premijera manjeg bh. entiteta Milorada Dodika da će Republiku Srpsku voditi ka nezavisnosti od BiH.

Manji entitet je politička i genocidna tvorevina unutar BiH stvorena na krvavo ugašenim životima nevinih ljudi. Nacionalistička retorika je Dodikovo obilježje od kada je došao na vlast u manjem entitetu. Kao što je već KBSA upozorio Visokog predstavnika i međunarodnu zajednicu tako i sada podvlačimo da je Dodikov glavni cilj, dok je na vlasti, rušenje suvereniteta, integriteta i stabilnosti Bosne i Hercegovine. Njegovi komentari su uvreda žrtvama agresije, genocida i etničkog čišćenja u BiH.

Nacionalistička retorika gospodina Dodika je van kontrole. Njegovo konstantno raspirivanje nacionalizma je bio jedan od glavnih razloga za tekuću krizu u BiH kao i u čitavom regionu. Međunarodna zajednica ne bi smjela da šuteći sjedi skrštenih ruku dok se ovako napadaju integritet i suverenitet BiH.

Međunarodna zajednica mora zajedno sa probosanskim strankama i pozitivnim lokalnim političkim snagama da počne sa sveobuhvatnim, stalnim i dugoročnim ispunjenjem međunarodnih obaveza prema BiH, i da osigura sigurnost građana, kao i međunarodnih investicija, osnosno jednom riječju slobode i demokracije u BiH.

Premijer Dodik, i bilo tko drugi, tko raspiruje nacionalnu netrepeljivost i koristi se nacionalističkom retorikom uzrokujući nestabilnost BiH bi morao odmah biti smijenjen sa pozicije, kao što i paralelne institucije vlasti, koje je Dodik kreirao moraju biti rasformirane. Nama je potrebno sveobuhvatno, stalno i dugoročno ispunjenje međunarodnih obaveza prema

Bosni i Hercegovini. Sa Dodikom na čelu manjeg entiteta, mir i napredak Bosne i Hercegovine su neostvarivi.

U ime KBSA
mr. Haris Alibašić
Glasnogovornik