Pismo premijeru Kanade Stephen-u Harper-u i članovima predsjedništva BiH: Silajdžiću, Komšiću, Radmanoviću

Nj. E. Stephen Harper, Prime Minister of Canada;
Nj. E. Dr. Haris Silajdžić, član Predsjedništva BiH
Nj. E. Željko Komšić, član Predsjedništva BiH
Nj. E. Nebojša Radmanović, član Predsjedništva BiH

Poštovana gospodo,

Penzionisani kanadski general Lewis MacKenzie je 1997 godine, odgovarao pred Komisijom za istraživanje zločina u Somaliji (ubistva jednoga Somalijca koji je bio uhvaćen od kanadske vojske).

Službeno je tada general MacKenzie optužen za: “Slabo i nedostojno vodstvo kanadskim vojnim snagama”, “Propust u poduzimanju mjera u smislu istraživanja problema i ispravljanja propusta za koje je general znao”, i posebno na osnovu tačke 6: “Propust da osigura da svi pripadnici jedinica kanadske armije budu uvježbani u primjeni Zakona o ratu i Zakona o vojnom sukobu, uključujući sve četiri Ženevske konvencije iz 1949 o Zaštiti žrtava vojnog sukoba“. (uzeto iz spisa Kanadskog ministra vladinih radova i vladinih usluga, 1997).

Bošnjaci neće nikada zaboraviti izjavu generala MacKenzie datu kanadskom magazinu Canadian Business Journal u 1992 godini, kad se hvalio kako je bio gospodar Aliji Izetbegoviću, predsjedniku nezavisne, suverene, međunarodno priznate države Bosne i Hercegovine.

Uniformisani general, čija je osnovna dužnost trebala biti samo izvršavanje naredbi, je uživao u ulozi ponižavanja predsjednika Alije Izetbegovića, citat: ”Ako ovo sad ne potpišeš, ispržit ću ti zadnjicu večeras!” (general Lewis MacKenzie na CNN). Sramna izjava generala MacKenzie je vezana za masakar građana Sarajeva na tržnici.
Unatoč svim ovim teškim zlodjelima, general MacKenzie je odlikovan. Proglašen je kanadskim nacionalnim herojem, prometnut od Kraljice u odličnike Kanade.

Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerke{KBSA}, {www.bosniak.org} smatra da je konačno došlo vrijeme da se general Lewis MacKenzie privede sudu i da odgovora za optužbe koje je protiv njega podigao bosanskohercegovački tužilac M. Bisić. Bisić je davno tražio da mu se omogući da podnese tužbu protiv MacKenzie-a za silovanje četiri Bošnjakinje, koje je general, zašto postoje živi svjedoci, počinio u motelu “Kod Sonje” u Vogošći, nadomak Sarajeva.

KBSA smatra da je konačno došlo vrijeme da se javno ustanovi kakvo je to bilo prijateljstvo između MacKenzie-a i zločinaca protiv čovječnosti, planera i izvršilaca genocida i agresije na BiH, Karadžića i Mladića. Slobodarski svijet i naročito kanadasko demokratsko multikulturno društvo šute, iako znaju da je general MacKenzie jeo, pio i plesao na svadbi Karadžićeve kćerke.

KBSA smatra da je konačno došlo vrijeme da se skinu sve mjere zaštite kojima je vlada Kanade opasala generala MacKenzia. Do sada su ga njegovi zaštitnici uspješno branili na sudu javnog mnijenja, zahvaljujući tim mjerama zaštite.

Carla del Ponte, Glavni tužilac Međunarodnoga krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju, je odbila, u pismu upućenom jednom Bošnjaku u Kanadi, da tuži MacKenzie-a, jer su vijesti o tome koje su tada bile objavljene u mnogim sredstvima informisanja bile, po njoj, “bazirane na nepotvrđenim navodima”. Zar nije dužnost svakog tužioca da istraži čak i nepotvrđene navode.

Na kraju KBSA smatra da je konačno došlo vrijeme da se istraži zašto je bivši Premijer Ontaria, Mike Harris, pokušao namjestiti MacKenzie-a svojim ličnim savjetnikom za terorizam. Zašto on to na kraju nije učinio? Je li to bilo zbog toga što je dobio pismo od jednog Bosnjaka koji ga je upozorio o MacKenzie-u i njegovim ultranacionalističkim srpskim prijateljima?

S poštovanjem,
Emir Ramić
Predsjednik KBSA