Obilježavanje godišnjice srebreničkog genocida u Floridi

Obilježavanje godišnjice srebreničkog genocida u FloridiAktivnosti povodom obiljezavanja 17.godisnjice genocida u Srebrenici, na prostoru Floride, teku predvidjenim planom i programom Koordinacije KBSA-Florida. Ove godine, kao ni jedne predhodne, na nekoliko lokacija ce se obiljeziti stradanje Srebrenickih Bosnjaka.

U Orlandu, Jula 3. 2012.godine,  vec trecu godinu za redom, usvojena Proklamaciju za Srebrenicu, u kojoj je jasno naglaseno, ko je i na koji nacin izvrsio agresiju na BiH, ko je pocinio genocid u Srebrenici kao i to da je inicijator usvajanja Proklamacije Koordinacija KBSA-Florida. Tim povodom gradonacelnik grada Orlando, gospodin Buddy Dyer, je ujedno sedmicu 11.Jula, proglasio “ Sedmicom pocasti BiH” na stradanje svih neduznih Bosnjaka u periodu od 1992-1995.godine. Sama Proklamacija je izglasana i potpisana za grad Orlando i Centralnu Floridu. Tim koji je usvojio Proklamaciju, zajedno sa gradonacelnikom gospodinom Dyer minutom sutnje je odao pocast nastradalim Srebrenicanima nakon cega su urucili Proklamaciju ,predsjedniku Koordinacije KBSA-Florida, gospodinu Amiru mr Makarevicu.

U Pinellas Parku , Jula 07.2012.godine, odrzan je tevhid za sve stradalnike u Srebrenickom genocidu i za sve sehide BiH.Nakon tevhida, prisutnim se obratio predsjednik Kooridnacije KBSA-Florida, gospodin Amir mr Makarevic,koji je pomenuo vaznost obiljezavanja 11.Jula u dijaspori kao i to da Bosnjaci nastanjeni na ovim prostorima trebaju podrzavati rad Koordinacije KBSA i KBSA u cjelini koji su jedini inicijatori projekata i akcija koji su u interesu Bosne i Hercegovine i njenih gradjana.

Obilježavanje godišnjice srebreničkog genocida u Floridi
Amir Makarevic, predsjednik koordinacije KBSA Florida

U Jacksonville, Jula 03.2012.godine, je po prvi put usvojena Proklamacija o Srebrenici kojoj je predhodilo lobiranje i  niz sastanaka predsjednika Kooridnacije KBSA-Florida, Amira mr Makarevica sa predstavnicima gradske uprave ovog grada, sto je rezultiralo pozitivnim odgovorom i potpisom gradonacelnika gospodina Alvin Browna na usvojenu Proklamaciju.

U Tampi i Orlandu, Jula 14.2012.godine, ce se odrzati komemorativni skupovi u prostorijama Turskog Kulturnog Centra i u prostorijama Arapske Kulturne Fondacije Florida.

Dijaspora, u ovom slucaju Sjeverna Amerika, treba se jos efikasnije  pozabaviti dokazivanjem ovdasnjim drzavnim krugovima o stradanju naseg naroda sirom BiH , Gacku,Prijedoru,Visegradu,Bijeljini,i sl.,cime bi u generalnoj postavci dokazali da je drugi (Dejtonski) entiet nastao na genocidu i urbicidu ne srpskog zivlja. Proces jeste dug i slozen zato vas KBSA poziva da se pridruzite

Koordinacija KBSA-Florida