Diskriminacija Bošnjaka i aparthejd u entitetu RS mora se zaustaviti

Diskriminacija Bošnjaka i aparthejd u entitetu RS mora se zaustaviti

U prostorijama Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca održan je radno konsultativni susret kojem su prisustvovali potpredsjednik entiteta RS iz reda bošnjačkog naroda gosp. Ramiz Salkić, predsjednik Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike gosp. Eldin Kajević i član Vijeća publicista Avdo Huseinović. U ime Vijeća goste je primio generalni sekretar mr.sci Emir Zlatar.

Gospodin Salkić upoznao je prisutne sa položajem i statusom bošnjačkog naroda koji je od dejtonskog sporazuma do danas sistematski izložen diskrimaniciji i omalovažavanju. Političko rukovodstvo RS-a konstantno kreira javnu tezu, koja se narativima i djelovanjem provodi u praksi, da je RS entitet srpkog naroda, iako je Ustavom BiH kao i Ustavom RS-a jasno definisana ravnopravnost  i jednakopravnost svih naroda i građana. Javno negiranje pravnosnažno presuđenog genocida nad Bošnjacima, zabrana korištenja bosanskog jezika u školama u RS bošnjačkoj djeci, neispunjavanje obaveze zapošljavanja Bošnjaka i Hrvata u institucijama RS kako je definisano deytonskim sporazumom samo su neki od eklatantnih primjera da je politika aparthejda još uvijek prisutna u Evropi u entitetu RS-a. U regionalnim odnosima uspostavlja se savez između političkh rukovodstava Srbije i bh entiteta RS i isti se prezentira kao „savez srpskih“ država na Balkanu što predstavlja otvoreno zagovaranje dovršetka projekta izgradnje velikosprske države i prostora i na jasan način dovodi u pitanje suverenitet države Bosne i Hercegovine. Dodatno težak položaj povratnika Bošnjaka u RS-u usložnjava teška ekonomska situacija, koja je dobrim dijelom proizvedena visokim stepenom korupcije u RS, koja ne ide u prilog održivom povratku posebno bošnjačkih žrtava koje su preživjele genocid.

Predsjednik KBSA Eldin Kajević, koji boravi u radnoj posjeti Bosni i Hercegovini, ukratko je prezentirao ciljeve i zadatke kojima će se Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike baviti u narednom periodu sa posebnim akcentom uspostave kontakata i saradnje sa novom administracijom predsjednika Joa Bajdena. Iznesene informacije i saznanja sigurno će biti prezentirana u SAD i Kanadi sa jasnim zahtjevima i stavovima da je neprihvatjiv aparthejd i negiranje zločina genocida od političkih struktura u RS i Bosni i Hercegovini. Gosp. Kajević posebno je akcentirao slučaj ne uklanjanja crkve iz dvorišta nane Fate Orlović po presudi Evropskog suda za ljudska prava.

Usaglašeno je da se u narednom periodu održe video konferencije na kojima bi gosp. Salkić i istaknuti članovi iz reda akademske zajednice VKBI američkoj i kanadskoj javnosti prezentirali činjenice o aparthejdu koji se sprovodi nad nesrpkim stanovništvom u entitetu RS kao i o opstrukcijama koje se odnose na provođenje presuda Evropskog suda za ljudska prava i presuda sudova UN-a.

Ured za odnose s javnošću VKBI