Sretan Dan Državnosti Bosne i Hercegovine

Sretan Dan Državnosti Bosne i Hercegovine

U ime Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike (KBSA) čestitamo svim građanima Bosne i Hercegovine u domovini i dijaspori 25. novembar – Dan državnosti Bosne i Hercegovine. Pozivamo vas da prigodnim manifestacijama obilježimo naš državni praznik.

Građani Bosne i Hercegovine su 25-og novembra, 1943-e godine obnovili temelje države na osnovi svojih historijskih granica koje su uspjeli odbraniti unatoč višestoljećnim iskušenjima i prisvajanjima. Od povelje Kulina bana, krunisanja kralja Tvrtka, čuvanja bosanskog sandžaka, odupiranjem nacionalističkim i šovinističkim ekspanzionističkim planovima, dobri Bošnjani, Bosanci i Hercegovci, su uspjeli sačuvati kontinuitet bosanske države i teritorijalne jedinstvenosti. U toj riznici bosanske historije 25-ti novembar 1943-će predstavlja poseban dragulj u kome se prelama suština i istina BiH. Jer njena suština jeste suživot različitosti, a njena istina, njene međunarodno priznate granice.

Vijećnici Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine (ZAVNOBiH) su tog 25. novembra 1943-će, svojom Rezolucijom i Proglasom narodima BiH obnovili i još jednom potvrdili višestoljetnu državnost, multietničnost i historijsko-politički individualiet koji je BiH baštinila kroz svoju historiju. BiH je dobila svoj parlament, svoju vladu, svoje pravosuđe. BiH je kao ravnopravna država ušla u Federaciju sa drugim zemljama u regionu. Danas se BiH nalazi na raspuću, izmedju puta obstrukcije, stagnacije, i nacionalne i vjerske mržnje, i puta pomirenja, prosperiteta, i evroatlanskih integracija. Svi građani BiH, u matici i dijaspori moraju se maksimalno angažirati da Bosna konačno uzme svoje pravedno mjesto u Europi kao moderna demokratska i multietnička država.

Sretan ti praznik domovino!

UO KBSA