Američka Ambasada potvrdila podršku multietničkoj i demokratskoj Crnoj Gori

Američka Ambasada potvrdila podršku multietničkoj i demokratskoj Crnoj Gori

Povodom napada na Bošnjake i njihovu imovinu u Crnoj Gori neposredno nakon objave rezultata izbora u Crnoj Gori, Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike (KBSA) je kontaktirao relevantne političke institucije zatraživši da obrate pažnju na postizbirna dešavanja u Crnoj Gori.

KBSA je primio odgovor ambasade Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Crnoj Gori u kojem stoji:

“Zahvaljujemo se na vašem pismu od 6. septembra u kojem ste podijelili svoju zabrinutost u vezi s neprijateljstvima usmjerenim protiv bošnjačke zajednice nakon izbora u Crnoj Gori.

Koristim ovu priliku da vas uvjerim da je ambasada SAD u Crnoj Gori pomno pratila situaciju i prijavljene incidente shvatamo vrlo ozbiljno. Nedavno sam se susrela sa reisom Islamske zajednice u Crnoj Gori kako bih podijelila našu zabrinutost, koje su takođe javno iznesene.

Islamska zajednica u Crnoj Gori uvijek je igrala važnu ulogu na putu Crne Gore ka evroatlantskim i evropskim integracijama i davala je poticaj za provođenje reformskih procesa i usvajanje modernih demokratskih vrijednosti. Kao takav, njihov kontinuirani doprinos je presudno važan za podršku multikulturalnoj Crnoj Gori, kao članici NATO-a i budućoj članici EU.

Sjedinjene Američke Države će i dalje biti solidarne sa bošnjačkom zajednicom u Crnoj Gori i aktivno podržavati multietničku i inkluzivnu Crnu Goru”, kaže se izmedju ostalog u pismo koje je potpisala ambasadorica Judy Rising Reinke a koje je pristiglo na adresu KBSA.