Murat Muratovic

Svečano obilježeno 20 godina postojanja Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike

Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike već dvadeset godina predstavlja bošnjačke interese te promovira pozitivne aspekte bošnjačkog kulturnog, historijskog, etničkog i vjerskog naslijeđa boreći se za demokratsku Bosnu i Hercegovinu u kojoj će svi narodi i građani živjeti u miru i ravnopravnosti.

Mi smo nezavisna i nestranačka organizacija koja podržava sve demokratske procese u Bosni i Hercegovini, kao i zapadnom Balkanu, koji imaju za cilj slobodnu, stabilnu i prosperitetnu regiju.

U povodu 20 godina postojanja KBSA, u Torontu se prilikom obilježavanja Dana nezavisnosti i posjete predsjedavajućeg Predsjedništva BiH g. Željka Komšića Kanadi, ispred Upravnog Odbora KBSA, skupu obratio član UO KBSA g. Murat Muratović. U svom obraćanju je deklarativno naveo samo neke od najvažnijih akcija i rezultata ove organizacije u proteklih dvadeset godina.

Svečano obilježeno 20 godina postojanja Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike

Između ostalih naveo je:

–       Tokom zadnje dvije decenije, upirali smo prst u sramotnog kanadskog generala UN Luisa Mekenzija, i u više navrata objelodanili i raskrinkali njegovu kriminalnu ulogu u BiH u vrijeme agresije na BiH,

–       Onemogućili smo Darka Trifunovića, kvazi-stručnjaka za terorizam da širi laži o genocidu u Srebrenici,

–       Logistički smo pomagali pravosudnim organima u Americi da izvrše izručenje ratnih zločinaca Bosni i Hercegovini, koji su se u Ameriku doselili lažno kao prognanici iz Bosne i Hercegovine,

–       Logistički smo pomagali u registraciji glasača za izbore u Bosni i Hercegovini,

–       Pomno pratili i pratimo situaciju u Bosni i Hercegovini. Obraćali smo se mnogim politickim zvanicnicima, izmedju ostalih: članovima današnjeg Predsjedništva BiH, predsjednicima Amerike Donaldu Trumpu i Baracku Obami, američkim državnim sekretarima: John Kerry, Condoleezza Rice, Hillary Clinton, zatim State Departmentu, američkim ambasadorima pri UN, američkim ambasadorima u BiH, Generalnom Secretaru UN, kanadskom Prime Ministru, kanadskom Ministru odbrane, članovima kanadskog i američkog Kongresa, Univerzitetu British Columbia o zabrani predavanja Srđi Trifkoviću negatoru genocida, Vijeću Memorijala Holokausta u Sjedinjenim Državama, Visokim Predstavnicima u Bosni i Hercegovini, zatim Parlamentarnoj Skupštini BiH, CIK, Predsjednicima Hrvatske i Turske, Theodoru Meronu, predsjedniku Međunarodnog tribunala za ratne zločine za bivšu Jugoslaviju, Ustavnom Sudu BiH, Članovima Evropskog parlamenta, i mnogim drugim osiguravajuci da se nas glas cuje u institucijama Amerike, Kanade, Evrope, BiH i šire,

–       U samoj Bosni i Hercegovini smo svjedoci negiranja bosankog jezika, a nakon višegodišnjeg lobiranja KBSA, bosanski jezik je priznat u Kanadi kao World Heritage Language, a nesmetano se izučava i u SAD. U mnogim institucijama u Kanadi i Americi ćete pronaći dokumente koji su prevedeni na bosanski jezik kako bi bili pristupni širem spektru stanovnika koji su porijeklom iz Bosne i Hercegovine.

–       Svakog 11. Jula, u institucijama Kanade i Amerike obilježi se genocid u Sreberenici. U kanadskim gradovima Windsor, Hamilton, Toronto, Vancouver i drugim, lokalne vlasti direktno učestvuju u obilježavanju godišnjice i sjećanja na genocid u BiH. U mnogim američkim državama, npr. Michigan, Missouri, Florida, Illinois, North Carolina i drugim, državni parlamenti su donijeli proklamacije o sjećanju na genocid u Srebrenici i Bosni i Hercegovini, a isto se učinilo i na lokalnom nivou u mnogim gradovima u Americi kao što su St. Louis, Grand Rapids, Richmond, Chicago, Charlotte, i drugi.

Za jedan od najvažnijih uspjeha je naveo usvajanje Rezolucija u američkom Kongresu i Senatu 2005. godine:

U 2005. godini smo lobirali za Rezolucije o genocidu u Srebrenici i agresiji na BiH u američkom Kongresu i Senatu. Od sedam vrlo važnih zaključaka ovih Rezolucija, dovoljno je navesti isječke iz dva zaključka:

U jednom se kaže: “… the policies of aggression and ethnic cleansing as implemented by Serb forces in Bosnia and Herzegovina from 1992 to 1995 meet the terms defining the crime of genocide …“, a u drugom zaključku se kaže: “… the United States should continue to support the independence and territorial integrity of Bosnia and Herzegovina …”

Bilo bi poželjno ovaj moćni politički instrument koristiti od strane patriotski orjentisanih bosanskohercegovačkih političara u razgovorima sa američkim diplomatama.

Na kraju svog obraćanja, zamolio je prisutne da budu aktivni učesnici u političkom životu kako u BiH, tako i u Kanadi i Americi:

Želim da naglasim, da naši ljudi koji su kao prognanici stigli na američko i kanadsko tlo, imaju životnu šansu da za Bosnu i Hercegovinu učine puno toga, iako hiljadama kilometara daleko od rodne grude. Organizovanim akcijama, svojim aktivnim učešćem u izborima u Bosni i Hercegovini mogu doprinijeti demokratskim procesima, pogotovo u entitetu RS, jer je većina nas koja sada živi na sjeverno-američkom tlu upravo iz tog entiteta.  Takođe, svojim učešćem u izborima u Americi i Kanadi, kao i aktivnom komuniciranju sa ovdašnjim predstavnicima vlasti na svim nivoima, mogu uveliko doprinijeti da američko, pa i kanadsko, prisustvo u Bosni i Hercegovini bude stalno i kontinuirano, čime bi naša napaćena domovina konačno dobila šansu da prodiše plućima demokratije, za sve njene građane, na svakom pedlju teritorije, bez obzira na nacionalnu, religijsku ili drugu pripadnost.

Muratović je svoje obraćanje završio sa čestitanjem Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

U toku vikenda, članovi UO KBSA imali su priliku družiti se i razmijeniti mišljenja sa predsjedavajućim Predsjedništva Bosne i Hercegovine g. Željkom Komšićem i članovima Kabineta, Ambasadorom BiH pri UN g. Svenom Alkalajem, g. Harisom Hrle, bivšim Ambasadorom BiH u SAD i bivšim savjetnikom u BiH Ambasadi u Ottawi, kao i sa Muftijom Islamske Zajednice Bošnjaka Sjeverne Amerike, Sabahudinom Ćemanom.

Svečano obilježeno 20 godina postojanja Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike
Svečano obilježeno 20 godina postojanja Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike
Svečano obilježeno 20 godina postojanja Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike
Svečano obilježeno 20 godina postojanja Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike
Svečano obilježeno 20 godina postojanja Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike
Svečano obilježeno 20 godina postojanja Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike