Saopćenje KBSA: Radovanu Karadžiću doživotna robija

Saopćenje KBSA: Radovanu Karadžiću doživotna robija

Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike pozdravlja vijest o povećanoj kazni i konačnoj presudi u Žalbenom vijeću Međunarodnog tribunala za ratne zločine u Hagu, za bivšeg ratnog lidera bosanskih Srba Radovana Karadžića, zbog njegove uloge u genocidu i ubijanju civila u srpskoj agresiji na Bosnu i Hercegovinu.

Sud UN-a za ratne zločine jednoglasno je potvrdio prethodnu presudu na prvom suđenju bivšem lideru bosanskih Srba, odbacivši sve žalbe Radovana Karadžića, osim jedne, kao neslaganja sa zaključcima suda, ali ne sa valjanim pravnim prigovorima. Šta više, Tribunal je povećao kaznu sa 40 godina na doživotnu kaznu.

Vijest je dočekana sa odobravanjem od strane hiljada članova porodica žrtava genocida i predstavlja još jednu pobjedu za pravdu. Međutim, Radovan Karadžić je samo jedan zupčanik mašine za ubijanje u srpskoj agresiji na nezavisnu državu Bosnu i Hercegovinu. Nadamo se da će i drugi ratni zločinci biti krivično gonjeni, a Srbija odgovarati i platiti milionske odštete zbog uništenih ljudskih života, povreda, silovanja, zatvaranja, patnje, protjerivanja, uništavanja imovine i infrastrukture u Bosni i Hercegovini, kao i drugim zemljama u regionu. Takođe, vjerujemo da bi ova presuda i kazna trebale poslužiti kao katalizator za ostvarivanje pravde i procesa pomirenja u regionu, sa jasnom porukom da nastavak mržnje srpske nacionalističke politike i anti-bosanske retorike više ne može biti tolerisan od strane međunarodne zajednice.