KBSA izražava zadovoljstvo sa novom inicijativom američkog državnog sekretara Pompea

KBSA izražava zadovoljstvo sa novom inicijativom američkog državnog sekretara Pompea

Članovi Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike podržavaju novu inicijativu od strane američkog državnog sekrerata Michael Pompea, iskazanu kroz pismo poslano članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Gospodin Pompeo je pozvao članove Predsjedništva da prihvate godišnji Nacionalni program sačinjen od strane NATO. One je ukazao da bi takav potez postigao pozitivan uticaj na transformaciju i modernizaciju Oružanih Snaga BiH. U zaključku pisma je podvukao stratešku važnost Bosne i Hercegovine za regionalnu stabilnost i poželio snažniju suradnju između Bosne i Hercegovine i Amerike u budućnosti, pozivajući  članove Predsjedništva da pošalju godišnji Nacionali plan u NATO.

Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike pozdravlja novu inicijativu u vrijeme kada nacionalistička retorika uzima sve više maha u Zagrebu i Beogradu. Željeli bi podsjetiti međunarodnu zajednicu da je ta ista nacionalistička retorika u prošlosti dovela do krvave agresije i genocida u Bosni i Hercegovini, i da ne bismo trebali dozvoliti da se istorija na ovim prostorima ikad više ponovi.

KBSA izražava zadovoljstvo sa novom inicijativom američkog državnog sekretara Pompea

Snažno prisustvo NATO snaga na Balkanu se dokazalo u prošlosti kao jedini jamac mira u Bosni i Hercegovini i zemljama u okruženju. Kao organizacija koja predstavlja interes i mišljenje više od 300 hiljada američkih državljana bosansko-hercegovačkog porijekla izražavamo zadovoljstvo zbog pisma koje je BiH Predsjedništvu uputio državni sekretar Pompeo kao i novoj inicijativi Američke Vlade na Balkanu.

UO KBSA