Apel vladama i ministarstvima kulture, obrazovanja i prosvjete država na prostoru bivše SFRJ

Apel vladama i ministarstvima kulture, obrazovanja i prosvjete država na prostoru bivše SFRJ

IZUZEĆE »GORSKOG VIJENCA« P. P. NJEGOŠA I »PEŠČANIKA« DANILA KIŠA IZ ŠKOLSKIH PROGRAMA

Vladama i ministarstvima kulture, obrazovanja i prosvjete na prostoru bivše SFRJ, upućen je apel za izuzeće „Gorskog vijenca“ P.P. Njegoša i „Peščanik“ Danila Kiša, zbog sadržaja mržnje prema islamu, muslimanima, Bošnjacima i Albancima, da budu izuzeti iz školskih programa. Sadržaji pomenutih knjiga podstuču Srbe i Crnogorce na ratove, zločine, krvoproliće, istrebljenje i genocid nad muslimanima na balkanskom poluotoku.

Apel je na znanje upućen i bošnjačkim institucijama: Bošnjačka akademija nauka i umjetnosti (BANU), KZB Preporod, Vijeće Kongresa bošnjačkih intelektualaca, Bošnjačko nacionalno vijeće u CG i Bošnjačko nacionalno vijeće u Srbiji, Matica bošnjačka, Bošnjačka kulturna zajednica (BKZ)… Apel u nastavku objavljujemo u cjelosti:

KSPD »Sandžak« u Sloveniji, Bošnjačko-američka nacionalna asocijacija, “Pravda” – BiH, Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike i Institut za istraživanje genocida Kanada ovim Apelom i otvorenim pismom traže od vlada i ministarstava za kulturu, prosvjetu i obrazovanje država BiH, Srbije, Crne Gore, Makedonije, Kosova, Hrvatske i Slovenije, da u skladu sa svojim zakonskim ovlastima i dužnostima pokrenu postupke zabrane i uklanjanja iz svojih školskih programa (koje još imaju) dvije knjige: »Gorski vijenac« P. P. Njegoša i »Peščanik« Danila Kiša.ObrazloženjeSadržaj navedenih knjiga je godinama bio naučno književna osnova za konstruisanje nacionalističkih i drugih anticivilizacijskih i dehumanizirajućih odnosa, posebno prema islamu i muslimanima. Dijelovi pomenutih knjiga napisani su u suprotnosti sa univerzalnim vrijednostima književnosti, koje se prije svega iskazuju u poštovanju, prihvatanju, priznavanju drugog i drugačijeg kao modusa egzistencije humanosti među ljudima. Svojom mržnjom prema islamu i muslimanima – Bošnjacima, pomenuta djela su godinama izvor mržnje i sukoba između naroda koji žive na tlu bivše SFRJ. Posebno ističemo da je anticivilizacijska poruka navedenih knjiga doprinijela da država Bosna i Hercegovina postane mjesto koje je na najdrastičniji način bilo izloženo rušiteljskim nagonima dvaju ključnih nacionalističkih ideologija 20-tog stoljeća, odnosno velikosrpske i velikocrnogorske ideologije, koje su bile projicirane kroz agresiju protiv BiH, kada je počinjen genocid nad Bošnjacima.

Korištenje navedene književne literature u nacionalističkim i kulturno rasističkim odnosima prema islamu i muslimanima je sasvim dovoljan razlog da razmotrite i prihvatite naš apel. Ovo je jako ozbiljan problem, koji privlači pažnju sve većeg broja, ne samo stručnih ljudi, nego i ljudi – humanista svih narodnosti, jer su velikonacionalistički režimi iskoristili navedena djela u svoje ekstremno nacionalističke pohode prema državi BiH i njenim građanima, posebno Bošnjacima, uključujući i Sandžak. To je dokaz rasizma navedenih djela.

Doba u kojem živimo je tiranija prenijetog znanja, pri čemu je autoritet tih znanja uglavnom nesiguran i uvjetuje našu prevarenost. Svi smo prevareni manje ili više, ali se razlikujemo po volji da pokušamo otkriti te prevare ili umanjiti njihove učinke u smislu naše odgovornosti prema sebi, ljudima i Bogu. Zato iskazujemo volju, opredijeljenost i borbu da putem ovog otvorenog pisma što više umanjimo opasne učinke navedenih djela. Taj superioristički mentalitet, baziran na navedenim djelima živi do danas i njeguje se kroz sistem obrazovanja i ideologiju velikonacionalizma, aktima koji su prethodnica genocida.

Ne smijemo nikako zaboraviti rasističke teme iz navedenih djela; preko njih su se “odgajale” generacije i generacije srpske i crnogorske djece. Ta priča o osveti, klanju, ubijanju, mržnji prema muslimanima – instalirana je u obrazovni sistem kao kulturni kod i ona uvijek i nanovo priprema buduće “junake” koji će joj bez ikakvih moralnih zadrški slijediti. Istovremeno su školama primoravana i primoravaju djeca bošnjačke i albanske nacionalnosti da uče sadržaje upravo koji govore o mržnji prema svojim narodima, odnosno o klanju, ubijanju, zatiranju tragova, istrebljenju, rušenju džamija…

Velikonacionalistički projekti bazirani na matrici navedenih djela su jedinstveni u modernoj Evropi. Oni su bolesni koliko i Hitlerov nacizam. To su najveći projekti zla u Evropi poslije Drugog svjetskog rata, koji uništenjem muslimana – Bošnjaka podrazumijevaju uništenje BiH kao kulturne, političke, povijesne i narodne forme. Bošnjaci su jedini narod u Evropi nad kojim je izvršen genocid korištenjem matrice mržnje prema islamu i muslimanima na osnovu knjiga »Gorski vijenac« P. P. Njegoša i »Peščanik« Danila Kiša, i još uvijek su pred stalnom genocidnom prijetnjom.

Težnja država nastalih na prostoru bivše SFRJ da postanu punopravne članice EU mora biti potkrijepljenja sveopćim reformama, a reforma obrazovanja i prosvjete je jedna od prioritetnih. Zato apeliramo na njihova pomenuta ministarstva, da neizostavno i u prvom redu pokrenu postupke za uklanjanje spornih knjiga »Gorski vijenac« P. P. Njegoša i »Peščanik« Danila Kiša iz školskih lektira i programa.
Pozdravljamo odluke vlada država i ministarstva kulture i prosvjete, koji su već iz školskih programa izuzeli Njegošev „Gorski vijenac“ i Kišev „Peščanik“.
Ujedno, protivimo se da se bilo koja nagrada nosi ime pomenutih pisaca. U ovom kontekstu, apelujemo na Vladu Republike Crne Gore, pozivamo premijera i ministre da ponište odluku o tzv. „Njegoševoj nagradi“, na taj način iskažu poštovanje prema muslimanskim žrtvama, Bošnjacima i Albancima, koje su počinjene u Crnoj Gori od istrage poturica pa do ratova 90-tih.

Institucije koje su potpisnici ovog apela, razumnih 100 dana sačekat će odgovor od vlada država i ministarstava, ako ne bude preduzet pozitivan potez, obratit ćemo se EU, UN-u, State Departmentu SAD i drugim međunarodnom instancama.

Potpisnici apela:

“Pravda” – BiH
KSPD »Sandžak« u Sloveniji
Bošnjačko-američka nacionalna asocijacija
Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike
Institut za istraživanje genocida Kanada

Danilo KišPeščanik
(odlomak)
»Svinje su najmanje izbirljive od svih životinja. Nema sumnje, to je znao i Muhamed, jednako kao i jevrejski proroci-higijeničari. Tako, jednog dana sedeo je mladi Muhamed i gledao kako svinja jede neku užasno prljavu stvar: rastrzala je lešinu ili jela truli krompir, nalik na ljudski izmet. Tada, zasićen svinjskim pečenjem kojim beše nedavno napunio svoj burag, Muhamed poče da povraća, jer se priseti da je ono što je jeo bilo krmeće meso. Brzo strpa prst u usta, kao pijanci, i ispovraća se u pesak kraj mora. Onda pohita kući i unese u zakonik što ga je tada pisao, i koji će kasnije nazvati Kuranom: ne jedite svinju, jer ćete povraćati.
Fanatik svoj slučaj pretvara u sveto pravilo, u zakon, u zapovest Božju. Istorija religijâ (zabrane i tabui, košer itd.) jeste krajnja konsekvenca pojedinačnog iskustva. De gustibus: tu vrstu estetizirajuće demokratičnosti fanatici ne priznaju. Svoj sopstveni ukus proglašavaju jedino mogućnim, kanonskim ukusom. Ista je stvar i sa zabranom alkohola. Muhamed se napio, povraćao. Pošto je počeo suviše da brblja, zapetljavajući jezikom dok je izgovarao poruke koje su mu stizale s neba, svetac se, po naređenju saveta mudraca, odreče alkohola. Ali vernici i dalje piju, stoka kao stoka, a njemu teku bale niz usta, niz svetu njegovu bradu. Onda odlazi u svoju kolibu i sanja kako mu Bog naređuje da prenese ljudima Njegovu poruku: vino je greh. Prospite vino u more, a pijance bacite zajedno s buradima u talase. Neka bude tako. Srećom, nijedan se prorok nije sećao ukusa majčinog mleka.
Inače…