Gradonačelnica grada Charlotte odala priznanje žrtvama genocida u Srebrenici

Charlotte_Skyline_2011_-_Ricky_WGradonačelnica grada Charlotte, u saveznoj državi North Carolina, Jennifer Roberts odala je počast žrtvama genocida u Srebrenici izdavanjem proglasa o genocidu u Srebrenici za dan 11. juli. 2016. na godišnjicu kad je više od 8.372 bošnjačkih civila brutalno ubijeno od strane srpskih agresorskih snaga na čelu s ratnim zločincom generalom Ratkom Mladićem.

U proglasu, gradonačelnica Roberts je odala priznanje Bošnjacima koji žive u Charlotte-i, najvećem gradu u državi North Carolina, koji su uspješno integrirani u raznoliku zajednicu Charlotte. Nadalje, ona navodi da 21. godisnjica od genodica “podiže svijest o tragičnim patnjama bosnjačkog naroda i poštuje i pamti one koji su ubijeni kao posljedica politike etničkog čišćenja i genocida”. Gradonačelnica Roberts je time proglasila 11. juli. 2016 kao Dan sjećanja na Srebrenicu.

U ovom gradu ce se 10. jula 2016 godine u 1:00 sat odrzati komemoracija za žrtve genocida u Srebrenici na adresi:

University of North Carolina Charlotte (UNCC) 
Cone University Center, Room 341 (Lucas Room)
(karta http://goo.gl/bxftHQ)

Dan kasnije 11. jula 2016 godine u 8:00 (PM/20:00) sati će se održati mevlud u Sehidskoj džamiji u Charlotte-u.

Komemoraciji će prisustvovati istaknuti članovi gradskog vijeća Charlotte:  LaWana Mayfield i Greg Phipps, član vijeća opštine Mecklenburg,  i predstavnici Univerziteta Sjeverne Karoline u Charlotte-u.

Pozivamo sve Bošnjake i prijatelje Bošnjaka i BiH da se pridruže u obilježavanju godišnjice genocida u Srebrenici.

Služba za odnose s javnošću KBSA

proclamation