STAV: ELDIN ELEZOVIĆ: “Većina Bošnjaka podržava Hillary Clinton”

eldin elezovic white house“U našoj zajednici širom Sjedinjenih Američkih Država gaje se simpatije prema izboru Hillary Clinton za predsjednicu Sjedinjenih Američkih Država, kako na unutarstranačkim tako i u novembarskim međustranačkim izborima, ako prije toga pobijedi svog protukandidata Bernieja Sandersa. Ona je za mnoge Bošnjake jedini mogući izbor”

STAV: U toku su unutarstranački izbori u Sjedinjenim Američkim Državama. Glasaju li Bošnjaci u ovom dijelu izbornog procesa?
ELEZOVIĆ: Da, unutarstranački izbori u Sjedinjenim Američkim Državama u punom su jeku. Među članovima Demokratske stranke bira se između bivše prve dame Hillary Clinton i senatora iz Vermonta Bernieja Sandersa. U Republikanskoj stranci izbor je u ovom trenutku nešto veći. Na samom početku unutarstranačkih izbora bilo je među republikancima sedamnaest kandidata. Do sada ih je odustalo trinaest, među njima, na iznenađenje mnogih, i Jeb Bush, sin i brat bivših američkih predsjednika Georga Busha i Georga W. Busha. Preostala su četiri kandidata, Donald Trump, biznismen iz New Yorka, Ted Cruz, senator iz Texasa, Marco Rubio, senator iz Floride, i John Kasich, guverner Ohioa. Glasanje je završeno u približno trećini saveznih država. Vodeći su kandidati Hillary Clinton i Donald Trump. Bošnjaci jesu uključeni u izborne procese, nažalost, ne u broju u kojem bi trebali i mogli biti. U pojedinim saveznim državama, naprimjer, u državama Iowa, Georgia, Florida, Missouri, Connecticut, Kentucky, na pojedinim biračkim mjestima naši birači mogu imati zaista veliku, možda čak i presudnu ulogu. Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike s našim partnerskim organizacijama kontinuirano educira državljane SAD-a porijeklom iz Bosne i Hercegovine da shvate važnost učestvovanja u demokratskom procesu i koliko je bitno birati i biti biran. Prihvatanje važnosti izbornog procesa i aktivno učešće na izborima u uzlaznoj je putanji među pripadnicima naše zajednice, što je rezultat konstantnog rada naših najjačih i najmasovnijih organizacija u SAD-u.

STAV: Jesu li Bošnjaci u SAD-u politički angažirani i u kojem opsegu u odnosu na njihov ukupan broj?
ELEZOVIĆ: Bošnjaci nisu dovoljno politički angažirani, ali ohrabruje sve veći broj mladih ljudi, visoko obrazovanih djevojaka i momaka koji se uključuju u političke procese. Za našu zajednicu bitno je razumijevanje važnosti političkih procesa, kako na lokalnom tako i na globalnom nivou. Imajući u vidu važnost lokalne politike, te da se lokalnim angažmanom može pomoći članovima naše zajednice u SAD-u, ali i Bosni i Hercegovini, djelovanje u ovim političkim procesima ima višestruk značaj. U sveukupnom procesu političkog i društvenog sazrijevanja u SAD-u naš narod shvata svu važnost borbe za poboljšanje životnih uvjeta na lokalnom nivou, na šta se može utjecati aktivnim učešćem u političkim procesima, ali shvata i mogućnosti utjecaja na kreiranja svjetskih političkih tokova. Bošnjaci, a pogotovo mladi naraštaji, svjesni su da ni pod koju cijenu ne smiju biti apolitični, jer “ako se mi nećemo baviti politikom, politika će se baviti nama” i neko će drugi donositi odluke u naše ime. Naša sudbina može biti u našim rukama.

STAV: Je li se bošnjačka zajednica službeno odredila prema kandidatima za predsjednika SAD-a?
ELEZOVIĆ: Bošnjačka zajednica nije se zvanično odredila ni prema jednom kandidatu. Ali izborni proces pratimo s velikom pažnjom, možda kao nikad do sada. U našoj zajednici širom Sjedinjenih Američkih Država gaje se simpatije prema izboru Hillary Clinton, kako na unutarstranačkim tako i u novembarskim međustranačkim izborima, ako prije toga pobijedi svog protukandidata Bernieja Sandersa. Ona je za mnoge Bošnjake jedini mogući izbor. Njen protukandidat senator Sanders simpatičan je i slatkorječiv, obećava socijalnu revoluciju, uvođenje besplatnog školstva i zdravstva i slično. Međutim, mnogi smatraju da je promjena današnjeg sistema, koji se doživljava kao agresivni kapitalizam, u smjeru nekog oblika socijalizma nerealna mogućnost. Na republikanskoj je strani situacija zaista zabrinjavajuća. Između dva vodeća kandidata, Donalda Trumpa i Teda Cruza, nema suštinske razlike. Njihova stajališta razlikuju se samo u načinu kojima se prenose biračima. Republikanska partija, nažalost, nije više partija iz devedesetih godina prošlog stoljeća, partija Boba Dola i Johna McCaina. Među njenima kandidatima prevladava antiuseljenička retorika, antiimigrantska, prvenstveno antimuslimanska retorika, retorika mržnje i rasizma. Neki će analitičari reći da je na djelu fašistička retorika. Sve navedeno u suštoj je suprotnosti s istinskim bićem Sjedinjenih Američkih Država. Amerika je oduvijek, od samog svog nastanka, bila zemlja dobrodošlice, zemlja otvorenih mogućnosti, zemlja slobode, hrabrosti, napretka i, što je možda najvažnije, inkluziviteta. Zbog svega toga, a imajući u vidu ulogu njenog muža, predsjednika Clintona, u zaustavljanju agresije na Bosnu i Hercegovinu, članovi naše zajednica na ovim se izborima u većini opredjeljuju za Hillary Clinton. Mislimo da će Bosna i Hercegovina ponovo biti na tapeti buduće Clintonove administracije, da se jednom za svagda završi započeti posao, da naša domovina konačno stane na svoje noge i da se ispravi nepravda načinjena Daytonskim sporazumom kojim su nagrađeni agresor i izvršioci genocida.

STAV: Kako gledate na to da je senator Bernie Sanders 1994. godine u Kongresu glasao protiv skidanja embarga na uvoz oružja Bosni i Hercegovini i šta u tom kontekstu mislite o njegovoj kandidaturi?
ELEZOVIĆ: Svako ko nije glasao za ukidanje embarga na uvoz oružja bio je na pogrešnoj strani historije, pa tako i Bernie Sanders. Generalno gledajući, senator Sanders najčešće je protiv svih oblika rata, glasao je, između ostalog, protiv invazije na Irak. Međutim, svako glasanje zaslužuje pojedinačno sagledavanje i analizu. Situacija u Bosni i Hercegovini bila je kristalno jasna, svi smo se mogli osvjedočiti u agresiji Srbije i Crne Gore, a kasnije i Hrvatske, na suverenu i međunarodno priznatu državu Bosnu i Hercegovinu. S jedne strane, imali smo mnogostruko nadmoćnijeg agresora, kako u ljudstvu tako i u oružju, a s druge goloruko stanovništvo i istinske patriote koji su branili svoj narod i državu. Da nije bilo tog sramnog embarga na oružje, uvjeren sam da ne bi došlo do genocida u zaštićenoj zoni Srebrenice, jer bi Srebrenicu oslobodile snage Armije RBiH, kao što bi oslobodile i druga okupirana mjesta u Bosni i Hercegovini. Glasanje protiv skidanja embarga na uvoz oružja još je jedan od razloga za diskvalifikaciju senatora Sandersa kao potencijalnog kandidata za predsjednika najutjecajnije zemlje svijeta.

STAV: Kako gledate na kampanju Donalda Trumpa, a posebno na njegov odnos prema muslimanima?
ELEZOVIĆ: I Donald Trump i njegova kampanja po svemu su drugačiji od ostalih kandidata i njihovih kampanja. Njegova retorika mržnje prema drugom i drugačijem, nažalost, nailazi na plodno tlo u republikanskom biračkom tijelu. Od dolaska predsjednika Obame, republikanci su nastupali s pozicije destrukcionizma, nekooperativnosti i nesaradnje, jednom riječju, bili su partija velikog “NE” gotovo prema svim inicijativama demokrata i Bijele kuće. Imajući u vidu lokalnu američku politiku Republikanske partije u posljednjih osam godina, kao i globalna dešavanja i stvaranje novog svjetskog poretka, postaje sasvim jasno otkuda se pojavio kandidat poput Trumpa. Njegova pozicija i retorika naspram muslimana izuzetno je zabrinjavajuća, veoma destruktivna, štaviše, postaje dio globalnog problema a nikako dio rješenja. Međutim, pažljivo gledajući njegove nastupe, može se primijetiti da se Trump, kako unutarstranački izbori odmiču, pomjera prema “centru”, tako da se možemo nadati i promjeni njegovog stajališta prema muslimanima. Donald Trump nije političar, sam finansira svoju kampanju, glasi za otvorenu osobu koja o stvarima govori upravo onako kako ih vidi. Sve su ovo razlozi zbog kojih je ovaj kandidat prihvatljiv određenom broju birača. Ali od Trumpa još nismo čuli suštinska objašnjenja za probleme, samo slogane i izjave koje zabavljaju publiku. Od prije nekolika dana pojavio se i svojevrstan anti-Trump pokret predvođen bivšim guvernerom države Massachusetts, nekadašnjim predsjedničkim kandidatom Mittom Romneyem. Republikanska unutarstranačka borba bit će očito neizvjesna do samog kraja.

STAV: Kako su Bošnjaci glasali ne prethodnim izborima?
ELEZOVIĆ: Na posljednjim predsjedničkim izborima Bošnjaci su većinom glasali za sadašnjeg predsjednika Baracka Obamu.

STAV Broj 53 Elezovic