Predsjednik KBSA Hamdija Čustović : U Daytonu ću jasno i glasno reći da sporazum postignut u ovom gradu ne može biti konačno riješenje za BiH !

Predsjednik KBSA Hamdija Čustović : U Daytonu ću jasno i glasno reći da sporazum postignut u ovom gradu ne može biti konačno riješenje za BiH !

U suštini, KBSA ce na panel diskusiji u petak, 20. novembra , ali i u svim ostalim razgovorima, iznijeti dosljedan stav da je Dayonski sporazum zaustavio rat, ali da ne smije i nije nikad ni trebao biti konačno rješenje za BiH. On predstavlja samo privremeno zlo, koje je, nažalost, izrodilo političke uvjete u kojima se kultiviraju velikosrpski seperatistički ciljevi-, ističe za Kliker. info mr Hamdija Čustović predsjednik Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike koji će u gradu Daytonu, u američkoj državi Ohio, naredne sedmice učestvovati na trodnevnoj konferenciji i svečanosti povodom obilježavanja 20 godina od potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma.

Prema riječima čelnika KBSA , organizacije koja okuplja najveći broj američkih i kanadskih Bošnjaka, poziv na učešće, na impozantno zamišljenoj konferenciji koju organizuje grad Dayton je prihvaćen zbog strateškog rada na polju zagovaranja ključnih reformi za bolju budućnost BiH te zbog činjenice da predstavljaju članstvo koje jasno i glasno želi da svoj glas stavi u službu borbe za demokratsku i jedinstvenu državu. Ističe i jasno defeinisano pravilo da je dužnost međunarodne zajednice, a posebno SAD kao sponzora i garanta Daytonskog sporazuma, da sve pokušaje podjele BiH i rušenje mira i stabilnosti sasječe u korijenu.

-Rusija, koja je sve jača na geopolitičkoj sceni jasno podržava velikosrpske seperatističke planove i to je razlog za zabrinutost. Dokaz za ovu tvrdnju je i nedavno insisitranje ruskog ambasadora u UN-u da se Ured visokog predstavnika (OHR) ukine, jer znamo da to predstavlja jednu od zadnjih prepreka separatističkim planovima. Također želimo ukazati i na brojne probleme narušavanja Daytonskog sporazuma, posebno kad su u pitanju podrivanje državnih institucija, te sigurnost i diskriminacija povratnika u manjem entitetu.

BiH također ima, u svijetu procentualno najveći broj službenika i birokratije u odnosu na broj stanovnika koja onemogućava vladavinu prava i negativno utiče na ekonomski razvoj. Sve ovo znači da su potrebne suštinske i sveobuhvatne demokratske i ustavne reforme u čijoj osnovi je građanska država, bez podjela na entitete i konstitutivne narode-, ističe Čustović i dodaje da će u delegaciji KBSA biti i glasnogovornik Dino Crnalić te mlada advokatica iz Washingtona Adisada Dudić , koja je kao preživjelo dijete Stebrenice održala dirljiv i impozantan govor na sjednici Ujedinjenih nacija, u julu ove godine , na komemoraciji 20 godina Genocida u Srebrenici.

Na naše pitanje kako komentariše činjenicu da se Daytonski sporazum u posljednje vrijeme predstavlja i nudi kao obrazac za okončanje sukoba u Siriji, Iraku, Ukrajini, Čustović odgovara da su takve inicijative totalna utopija .

-Daytonski eksperiment podjele vlasti na etničke grupe se pokazao potpunim promašajem za BiH. Apsurdno je sada da se isti upotrebljava kao mogući model za Siriju ili Irak jer to u startu znače još veće podjele i ukopavanje u etničke i vjerske torove. Problemi na Bliskom Istoku su ipak drugačiji od BiH i za rješavanje tih problema je potreban specifičan pristup. Međutim, ovom prilikom želim naglasiti da je međunarodna zajednica još jednom pokazala nespremnost da se zaustavi rat na samom početku konflikta.

Riječi “nikad više”, poslije agresije na BiH i genocida nad Bošnjacima su ostale prazne riječi. Zbog toga Bošnjaci moramo učiniti više da privučemo pažnju SAD, EU i Ujedinjeih nacija da Bosna i Hercegovina ostane prisutna u javnosti i da ukazemo na geopolitičku i stratešku važnost naše države. Važno je da djelujemo, ne samo kao drzavljani BiH, nego i kao Amerikanci bosanskog porijekla koji su zabrinuti s vanjskom politikom ove države-, naglašava predsjednik KBSA Hamdija Čustović.

Ponavlja međutim, da će i pored svega ovo biti prilika za razmijenu misljenja s brojnim gostima konferencije, bivšim i sadašnjim svjetskim liderima u regionu i svijetu. Prema najavljenom protokolu glavne zvijezda će svakako biti bivši predsjednik SAD Bill Clinton, a tokom trodnevne konferencije, učešće će uzeti i Wesley Clark, Igor Crnadak, Maureen Cormack, Valentin Inzko, Wolfgang Petritsch, Mate Granić, Ivo Komšić, Daniel Serwer, Raffi Gregorian i mnogi drugi.

Bode oči da među učesnicima nema direktnih učesnika pregovora u Daytonu od prije 20 godina, Harisa Silajdžića i Muhameda Sačirbaya. Preedsjednik KBSA nije želio da se upušta u špekulacije , zašto nisu pozvani, odnosno, zašto su odbili poziv da učestvuju na Konferenciji u Daytonu.

Halil Šetka (Kliker.info)

———————————————————————————–

Za vise informacija o konferenciji posjetite Dayton Peace Accords at 20.