U Torontu održana Akademija povodom Dan državnosti Bosne i Hercegovine

10406441_273540746102922_5082883491189319181_nKongres Bošnjaka Sjeverne Amerike i Institut za istraživanje genocida, Kanada dobili pismeno priznanje od člana Kanadskog parlamenta i predsjednika Kluba prijatelja Bosne i Hercegovine u Kanadskom parlamentu za rad na planu predstavljanja države Bosne i Hercegovine u kanadskom društvu – kanadskom Kulturnom mozaiku, te za izuzetan rad za zaštitu ljudskih prava i sloboda u Kanadi i svijetu.Akadenija je održana pod pokroviteljstvom Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike, Instituta za istraživanje genocida, Kanada i kanadske bošnjačke zajednice, a u izvanrednoj organizaciji BIZ „Gazi Husrev Beg“ Toronto. Pored velikog broja građana Bosne i Hercegovine koji žive u Kanadi i Kanađana prijatelja Bosne i Hercegovine, Akadeniji su prisustvovali: član Kanadskog parlamenta, član Kanadske vlade i predsjednik Kluba prijatelja Bosne i Hercegovine u Kanadskom parlamentu Bernard Trottier i Fuad Đidić zamjenik ambasadorice Bosne i Hercegovine u Kanadi Koviljke Špirić. Akademiju su uljepšali najmlađu učenici Škole bosanskog jezika iz Toronta i nezaobilazni Hamdija Torlak na sazu sa patriotskim bosanskohercegovačkim pjesmama. Akademiju je odlično vodila mlada bošnjalka intelektualka i članica Instituta za istraživanje genocida, Kanada Mersiha Gadžo. Da sve prođe kako treba pobrinuo se Midhat Čehajić. Bosanskohercegovčku atmosveru u sali uradili su Ismeta i Mirsad Smajić. Obilježavajući 10 godina od povlačenja kanadske vojske iz mirovne misije iz Bosni i Hercegovini, 8. novembra ove godine održana je takođe prigodna manifestacija u prisustvu člana Kanadskog parlamenta Bernard Trottier, Mirsada Smajića člana Upravnog odbora Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike i bošnjačkih imama iz Toronta Nedžad Hafizović i Adnan Balihodžić. Kao i mnogobrojnih kanadskih zvaničnika.

Izlaganje o značaju Dana državnosti je podnio profesor Emir Ramić, Direktor Instituta za istraživanje genocida, Kanada. U svom izlaganju koje je prihvaćeno aklamacijom profesor Ramić je između ostalog rekao:

“Nacionalni interes Bošnjaka je očuvanje Bosne i Hercegovine kao jedinstvene države svih njenih građana i naroda. To je ključni, fundamentalni, najviši interes i vrhovni nacionalni cilj Bošnjaka. To je suštinska odredba nacionalnog programa Bošnjaka. U najtješnjoj povezanosti sa borbom za biološki opstanak jeste očuvanje Bošnjaka kao političkog naroda, a ne samo vjerske grupe. Tu svoju karakteristiku Bošnjaci će zadržati sve dok postoje teritorijalna cjelovitost, nezavisnost, integritet i suverenitet Bosne i Hercegovine i njenih institucija preko kojih se oni ostvaruju. Bošnjački nacionalni interes je i uvođenje pravnih kategorija jedinstvene države, te zamjena agresivne, zločinačke i genocidne ideologije, politike i prakse – postulatima građanskog društva i države. Jedino u demokratiji Bošnjaci mogu živjeti sigurno i slobodno. Jedino tamo gdje je zagarantovana puna vjerska, nacionalna i kulturna sloboda Bošnjaci mogu živjeti čovjeka dostojnim životom. Svako gaženje i ugnjetavanje političkih, vjerskih ili nacionalnih prava ma koje vjerske ili nacionalne skupine ili pojedinca uvijek je pogađalo Bošnjake. Zato se svaki oblik državnog uređenja Bosne i Hercegovine mora temeljiti na univerzalnim političkim i ekonomskim principima demokratskih društava. Bošnjaci borbu za demokratiju uzimaju kao osnovu borbe za očuvanje i razvijanje državno-pravnog suvereniteta Bosne i Hercegovine i njene političke nezavisnosti”.

Profesor Ramić je na kraju izlaganja iznio poruku kanadskih Bošnjaka koja je usvojena aklamacijom:

1. Na Akademiji povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine kanadski Bošnjaci žele upozoriti Predsjedništvo i Parlament Bosne i Hercegovine, kada je u pitanju ratifikacija granice Bosne i Hercegovine i Crne Gore, da ne dodjele taj prostor Crnoj Gori, jer je to suvereni prostor bosanskohercegovačke države i zemlje. Pitanje Sutorine je civilizacijski test za sve bosanskohercegovačke političare, ali i za međunarodne političke subjekte i međunarodnu pravdu. Kanadski Bošnjaci traže da Predsjedništvo Bosne i Hercegovine i Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine vrate Sutorini tamo gdje historijski, pravno, geografski pripada – bosanskohercegovačkoj zemlji i državi. Ramić je javno zatržio od prisutnog član Kanadskog parlamenta, člana Kanadske vlade i predsjednika Kluba prijatelja Bosne i Hercegovine u Kanadskom parlamentu Bernard Trottier da Kanadska vlada pomogne u vračanju Sutorine Bosni i Hercegovini.

2. Kanadski Bošnjaci podržavaju inicijativu da Evropski parlament usvoji rezoluciju kojom bi se osudilo ponašanje optuženika za ratne zločine Vojislava Šešelja. Istovremeno traže raspravu o optuženom ratnom zločincu Vojislavu Šešelju i u Vijeću sigurnosti i Općoj skupštini Ujedinjenih nacija sa ciljem potpunog slamanja njegove agresivno genocidne i ekstremno nacionalističke politike Velike Srbije.

3. Puštanje Šešelja je poraz pravde i međunarodnog prava i rezultira gubitkom poverenja građana u međunarodno pravosuđe. U predmetu Šešelj “nepravda je otišla još dalje, jer Šešelj po izlasku na slobodu organizuje političke skupove, ruga se međunarodnoj pravdi i žrtvama. On ponovo govori jezikom mržnje i svojim izjavama i govorima obnavlja ideologiju Velike Srbije koja je bila ishodište agresije i genocida na Bosnu i Hercegovinu i Bošnjake. To destruktivno deluje na sam krivični postupak koji se vodi u Hagu, unosi strah među ljude, posebno žrtve i svjedoke i dezavuiše samu ideju međunarodne pravde. Ramić je takođe od prusutnog člana Kanadskog parlamenta, člana Kanadske vlade i predsjednika Kluba prijatelja Bosne i Hercegovine u Kanadskom parlamentu Bernarda Trottier zatražio da Kanada kao članica Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira u Bosni i Hercegovini učini sve kako bi se optuženik sa najgore ratne zločine poslije holokausta u Evropi, agresija i genocid na Bosnu i Hercegovinu, Šešelj vratio tamo gdje jedino i pripada u tamnicu. Takođe je zatražio da Kanadski parlament usvoji rezoluciju o Šešelju.

4. Kanadski Bošnjaci izražavaju duboku zabrinutost i podržavaju protestno pismo Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike svim odgovornim američkim institucijama, zbog sramnog čina pojedinaca, vandalskih namjera, koji su oskrnavili bošnjačko mezarje u Seattle-u, saveznoj državi Washington. Skrnavljenje mezarje predstavlja vandalski čin, i čin zločina u miru. Kanadski Bošnjaci očekuju brzu i efikasnu akciju od agencija i pojedinaca koji su odgovorni za sigurnost mezarja i svih drugih vjerskih ustanova. Izražavamo uvjerenost da su počinitelji ovog sramnog, anticivilizacijskog, nehumanog, neljudskog i zločinačkog djela vandali koji ovim huliganskim činom žele izazvati nerede i potaknuti mržnju prema bošnjačkoj zajednici Seattlea. Kanadski Bošnjaci podržavajući rad Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike i Institut za istraživanje genocida, Kanada poručuju iz kanadske zemlje kulturnog mozaika u kome se priznaje, prihvata, poštuje i toleriše drugo i drugačije kao modus egzistencije da američki Bošnjaci, posebno Bošnjaci Seatle ostanu dosljedni baštenici Ideje Bosne i Bosanskog duha, bosanskohercegovačkog odgovora priznavanja i tolerisanja različitosti.

Ramić je završio govor sljedećim riječima: “Čovjek bez domovine je mrtav čovjek. Progonstvo iz domovine je najteža kazna živu čovjeku, jer što je čovjek bez domovine, bez jezika svoje domovine. Bosna i Hercegovina i poredm mnogih agresija i genocida ostaje vječna globalna slika svijeta sa bosanskohercegovačkom hižom što je univerzitet slobodoumlja u obliku Ideje Bosne i Bosanskog duha.

031 030 026 023 022 015 009