OTVORENO PISMO GOSP. STJEPANU MIKIĆU, PREDSJEDNIKU CIK BiH

opci izbori 2014Poštovani gosp. Mikiću,

Kada ste prihvatili funkciju predsjednika Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine (CIK), na sebe ste preuzeli i obavezu i odgovornost za ustavno i zakonsko funkcioniranje iste. Zato se i obraćamo upravo Vama da nama u dijaspori ali i cjelokupnoj BH javnosti objasnite kako je moguće da stotine (a možda i hiljade) glasačkih listića namjenjenih za BH gradjane koji privremeno borave u SAD budu upućeni u jednoj koverti na adresu pojedinca. Obzirom da se ne radi o samo jednom slučaju skloni smo vjerovati da se radi o smišljenoj akciji opstrukcije osnovnih prava gradjana u dijaspori zbog koje odgovorna osoba(e) mora(ju) snositi  ne samo disciplinsku već i krivičnu odgovornost. Slanjem stotina glasačkih listića na adresu pojedinca, istom se omogućuje pristup povjerljivim licnim podatcima drugih osoba (JMBG) i onemogućavanje glasačkog prava građanima koji svoje glasačke listiće nisu dobili na adresu koju su prijavili u procesu registracije.

Izborni proces je u potpunoj nadležnosti CIK-a pa je time CIK odgovoran i za sve propuste, a njih je mnogo, koji se dogode. Podsjećamo Vas da su obrasci PPR2 do SAD putovali (mnogi nikad nisu stigli) skoro dva mjeseca. Isto tako Vas podsjećamo da na posljednjim lokalnim izborima nije brojan veliki broj glasačkih listića putem pošte iako su imali poštanski stembilj sa datumom prije 15 oktobar, 2012.

Od Vas tražimo da pokrenete istragu i javnosti predočite rezultat iste sa imenom i prezimenom odgovornih pojedinaca ili institucija odgovornih za gore pomenuti propust ili krivično djelo.

Zbog pomenutih slučajeva tražimo da CIK ponovo pošalje glasačke listiće u sve zemlje u kojima su zabilježeni slučajevi slanja velikog broja listića na jednu adresu.

Isto tako tražimo da CIK donese odluku o produženju roka za prebrojavanje glasova putem pošte najmanje za tri sedmice.

Ukoliko internom istragom niste u stanju utvrditi ko je odgovoran za pomenuti propust tražimo da CIK policijskim organima podnese krivičnu prijavu protiv NN lica kako bi policijski i sudski organi pronašli i kaznili odgovorne.

Magistar Hamdija Čustović

Predsjednik Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike

 izbori 2014 cik 3 izbori 2014 cik 4 izbori 2014 cik 5

izbori 2014 cik 2 izbori 2014 cik 1