POZIV NA AKCIJU: Povodom dramatične i katastrofalne situacije u Bosni i Hercegovini

poplave 3Povodom dramatične i katastrofalne situacije koja je zadesila gotovo čitavo područje Bosne i Hercegovine, a usljed poplava neviđenih razmjera prouzrokovanih padavinama koje nisu zabilježene u posljednjih 120 godina, Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike poziva na solidarnost i pomoć. Naime, pojedini gradovi kao sto su Maglaj, Brčko, Ključ, Živinice, Zavidovići, Srebrenica, pojedini dijelovi Tuzle, Zenice, Sarajeva su kompletno ili djelimično pod vodom. Također mnoga mjesta su pogođena klizištima i odronima, koji su nanijeli ogromnu materijalnu štetu ionako ugroženom stanovništvu ovih područja.
Dosadašnje nevrijeme u vidu prirodne katastrofe je odnijelo i šest života, a još mnogi su ostali ugroženi i nalaze se na krovovima svojih kuća čekajući spas. Ovim putem Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike poziva sve svoje članove kao i kompletnu bošnjacku dijasporu, shodno svojim mogućnostima, da se uključe u pružanje pomoći poplavljenim naseljima i ugroženim porodicama kojima je svaka pomoć u ovom momentu neophodna. Istovremeno pozivamo i sve bosansko-hercegovačke organizacije da iskoriste mogućnosti okupljanja svog članstva, da zaborave na međusobne razlike, te da jedino uz opredjeljenje za solidarnost i humanost pomognemo svojim sugrađanima.
Apeliramo na sve one koji su u mogućnosti da doniraju bilo kakvu pomoć a pogotovo finansijske prirode da budu veoma oprezni kome i kako da doniraju svoj novac. Donacije trebaju biti transparentne i tačno zavedene. Iz ovih razloga, ovom prilikom Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike u saradnji sa Humanitarnim Fondom Atlanta, poziva da se donacije uplate na račun ovog fonda koji ima iskustva sa donacijama i koji to radi na profesionalan i transparentan način već dugi niz godina.
Svi oni koji žele donirati, mogu uplatiti preko Paypal (http://goo.gl/Ud4kgR). Sve donacije će biti uručene preko Humanitarnog Fonda Atlante osobama kojima je najviše potrebna pomoć.
S velikom zahvalnošću,
Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike {KBSA}
www.bosniak.org
Institut za istraživanje genocida, Kanada {IGK}
www.instituteforgenocide.org