Izjava Predsjednika KBSA za Anadoliju Povodom Odluke Predsjedništva BiH o Smjeni Branka Pećanca.

cnabKongres Bošnjaka Sjeverne Amerike (KBSA), koji je sa Institutom za istraživanje genocida iz Kanade najzaslužniji za otkrivanje skandala s proslavom Dana Republike Srpske 9. januara, a kojoj je prisustvovao i prema nekim izvještajima organizirao konzul Bosne i Hercegovine u Chicagu Branko Pećanac, pozdravio je odluku Predsjedništva BiH o razrješenju navedenog diplomate.

“Pozdravljamo ispravnu odluku Predsjedništva BiH za opoziv konzula Branka Pećanca u Chicagu zbog skandaloznog ponašanja na proslavi Dana RS u ovom gradu gdje su se otvoreno veličali ratni zločinci Radovan Karadžić i Ratko Mladić. KBSA je prvi alarmirao javnost i uputio niz otvorenih pisama Predsjedništava BiH i Ministarstvu vanjskih poslova BiH da se smijeni Branko Pećanac. Nažalost, član Predsjedništva BiH Radmanović je glasao protiv, što znači da će, zbog nedostatka konsenzusa, ovo pitanje sada ići na Skupštinu entiteta RS koji može oboriti ovu odluku”, kazao je za Anadoliju Hamdija Čustović predsjednik KBSA.

Upozorio je predstavnike u manjem bh. entitetu da dobro razmisle o svojoj odluci.

“KBSA će zajedno s partnerskim organizacijama nastaviti pritisak, upoznati vlasti u SAD i Kanadi. Organizatori smo planiranih protesta u Chicagu 27. februara ispred Konzulata. Tražimo od Branka Pećanca da prihvati odgovornost za svoje neprihvatljivo ponašanje, podnese ostavku i poštedi građane BiH daljnje agonije u vezi ovog incidenta”, kazao je Čustović.

Konzul Pećanac i njegovi sagovornici su tokom proslave Dana RS-a u Chicagu govorili o ratu u BiH i kategorizirali proces stvaranja entiteta Republika Srpska kao rat za “krst časni i slobodu zlatnu”, te isticali da je proslava ovog entiteta, ”proslava srpskog naroda i njihove religije”, prenijele su ranije iz bh. organizacija u Americi koji su ukazali na navedeni skup.

Pećanac je rekao da mu je „velika čast što se borio i stvarao sa srpskim narodom, srpskom vojskom, srpskom policijom, Republiku Srpsku”. Na ovom skupu su javno veličali i upućivali molitve za Radovana Karadžica i Ratka Mladića, kojim se trenutno sudi na Međunarodnom krivičnom tribunalu za područje bivše Jugoslavije (ICTY) za genocid i zločine protiv čovječnosti. Brojne organizacije iz BiH i svijeta tražile su smjenu Pećanca.

PIŠE: ANADOLIJA