Poziv na Proteste 27. Februara Ispred Konzulata BiH u Čikagu

Brane_Pecanac1Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike poziva svoje članove, sve Bošnjake, pro-bosanske snage i bosansko-hercegovačke patriote u Sjedinjenim Americkim Državama i Kanadi da učestvuju na zakazanim mirnim demonstracijama pred Konzulatom Bosne i Hercegovine (BiH) na adresi 500 N Michigan Ave, Chicago, za četvrtak, 27 Februara, 2014 na kojim će se zahtjevati ostavka generalnog konzula u Čikagu, Brane Pećanca i savjetnika Marinka Avramovića, i započeti bojkot usluga koje pružaju ova navedena diplomatska predstavništva.

Naime, podsjećamo da je Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike u vise javnih pisama Predsjedništvu BiH I Ministarstvu vanjskih poslova (MVP) BiH, alarmirao javnost i zatražio smjenu generalnog Konzula Branka Pećanca i savjetnika ambasade BiH u Vašingtonu, Marinka Avramovića zbog neprihvatljivog i uvredljivog organiziranja i izlaganja na proslavi 9. Januara Dana RS u Čikagu.

Generalni konzul Branko Pećanac i njegovi sagovornici su govorili o ratu u Bosni i Hercegovini i opisali proces stvaranja entiteta Republika Srpska kao rat za “krst časni i slobodu zlatnu“, te da je proslava ovog entiteta, proslava srpskog naroda i njihove religije. Gospodin Pećanac je rekao da mu je „velika čast što se borio i stvarao sa srpskim narodom, srpskom vojskom, srpskom policijom, Republiku Srpsku“. Na ovom skupu su se javno veličali i upućivale molitve za kreatore genocidnog entiteta, Radovana Karadžića i Ratka Mladića, kojim se trenutno sudi na Međunarodnom krivičnom tribunal za područije bivše Jugoslavije za genocid i zločine protiv čovječnosti.

Ministar vanjskih poslova BiH, Zlatko Lagumdzija, je njihovo ponašanje ocijenio prekrsajem diplomatskih protokola i ustava BiH i prdložio predsjedništvu BiH da sankcionira gospodina Pećanca. Medjutim, ministar Lagumdžija se još uvijek nije izjasnio o slučaju savjetnika Avramovića nad kojim MVP BIH ima punu nadležnost da ga smijeni. Predsjedništvo BiH je također 24. januara održalo 61. vanrednu sjednicu, na kojoj je razmatran opoziv generalnog konzula BiH u SAD-u (Čikago) Brane Pećanca. Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić i član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović glasali su za opoziv generalnog konzula, a član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović glasao je protiv, te nije postignut konsenzus za donošenje odluke. Predsjedavajući Predsjedništva BiH će, zbog nepostizanja konsenzusa na današnjoj sjednici, ovu tačku, kao obaveznu, uvrstiti u dnevni red naredne sjednice Predsjedništva BiH.

Organizaciju demonstracija kordinirati će Idhan Tahirović, predsjednik Brotherhood of Bosniak Genocide Survivors in Chicago i Siba Kikanović, saradnik Bosanko američkog instituta za istraživanje genocida i edukaciju (BAGI), sa sljedećim organizacijama; BAGI, Bosansko-američkom kulturnom asocijacijom (BAKA) u Čikagu, Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike (KBSA),Institut za Istraživanje Genocida Kanada,(IGK) Kozarac Association, BiH Klub (sa svojih 15 udruženja), Udruženje Srebreničana Čikago, Udruženje Sarajlija Čikago, Bosanska Biblioteka Čikago te s medijskim podrškama Radio “Naša Riječ”, mjesečnih novina “Ujedinjena Bosna” i web magazina “Chicagoraja”.

Odazovite se ovom patriotskom pozivu i tražite odgovornost zbog narušenog diplomatskog povjerenja i integirteta Konzulata BiH u Čikagu.

Ured za odnose s javnošću KBSA