Žestoke Reakcije BH. Zajednice Zbog Otvaranja Predstavništva RS u Vašingtonu

dc-capitol-1Autor: Anadolu Agency
U Washingtonu će  11. oktobra svečano biti otvoreno međunarodno predstavništvo bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska (RS) na čijem čelu je Obrad Kesić, lobista koji je na ovim prostorima poznat kao analitičar i kolumnista, javlja dopisnik Anadolu Agency (AA).
Svečanosti će, kako je najavljeno, prisustvovati premijerka RS-a Željka Cvijanović i ministar financija Zoran Tegeltija.
Ovo je, poslije Srbije, Grčke, Belgije, Rusije, Austrrije, Izraela, Njemačke, ovo je osmo predstavništvo RS-a u svijetu. No, otvaranje predstavništva RS u Washingotonu, D. C. ima posebnu važnost jer je riječ o glavnom gradu Sjedinjenih Američkih Država (SAD), svjetske velesile. Inače, Republika Srpska za ovakvu vrstu promocije godišnje izdvaja blizu tri miliona maraka.
Bh. zajednica i bošnjačka udruženja oštro su reagirali na najave otvaranja predstavništva RS u Washingtonu.
Predsjednik Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike (KBSA) Hamdija Čustović smatra da je otvaranje predstavništva entiteta RS u Washington, D.C. dio strategije stalnog atakovanja na državu Bosnu i Hercegovinu.
”To je samo posljednji u nizu strateških poteza velikosrpskih nacionalista koji ne odustaju od svog plana za razaranje državnog suvereniteta i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine. Naime, ovaj potez se treba razumjeti u kontekstu strateških ciljeva Milorada Dodika i rukovodioca iz RS, čiji cilj ostaje konačno otcjepljenje Bosne i Hercegovine, to jeste nastavak politike Radovana Karadžića. Ono što su patrioti BiH uspjeli odbraniti u ratu, sada gube u miru, zbog inertnosti, strančke pristranosti, nedostatka strateškog djelovanja od strane bošnjačkih predstavnika u BiH, a da ne govorimo o kratkovidosti koja je obično vezana samo za slijedeći izborni ciklus unutar “fildžan” države. Ovo što sada gledamo su posljedice letargije, strateških grešaka, i unutarnjih sukoba”, kazao je Čustović za Anadolu Agency.
Čustović podsjeća da je KBSA još 2007. godine upozorio na djelovanje ”srpskih lobista koji ciljano rade na više frontova da postignu svoje ciljeve”.
”Na prvom mjestu je konstantno negiranje genocida u Srebrenici i BiH. Mi smo na ovom polju učinili velike stvari da upozorimo javnost, akademske krugove i političke organizacije o opasnosti negiranja genocida i pokušaja revizije historije o ratu u BiH. Tako je Srđi Trifkoviću zabranjen pristup Kanadi zbog djelovanja KBSA i Instituta za istraživanje genocida Kanada. Michael Dobbs i Michael Parentis su, također, zaustavljeni u širenju neistina i neigiranju genocida. Zatim, naši aktivisti su protestirali protiv Dodikovog govora na Columbia univerzitetu. Prvi smo reagirali protiv izvođenja “Marš na Drinu” u Ujedinjenim narodima (UN) i prkatično dobili ispriku generalnog sekretara Ban Ki-moona, zatim lobirali kod predstavnika State Departmenta da bojkotiraju tzv. konferenciju o radu ICTY koji je organizovao Vuk Jeremić”, ukazuje Čustović.
Emir Ramić sa Instituta za istraživanje genocida Kanada ističe da je ”otvaranje predstavništva entiteta RS u Washingtonu ima za cilj lobiranje za interese manjeg bh. entiteta i njegovog političkog, akademskog i kulturnog establišmenta”.
”Bh. entiteti imaju pravo da otvaraju predstavništva u svijetu, ali po Bečkoj konvenciji o pravu međunarodnih ugovora ona se ne mogu smatrati diplomatskim predstavništvima, jer po Bečkoj konvenciji to mogu biti samo predstavništva države BiH. Entiteti nisu država. U normalnim prilikama predstavništva entiteta se mogu koristiti za razvoj diplomatske ekonomije. U uslovima kada je manji bh. entitet produkavan na u Daytonu legaliziranim rezultatima agresije i genocida u BiH, u uslovima kada se premanentno negira zločin genocida kao historijska i pravna činjenica, u uslovima kada politički establišment u manjem entitetu od Daytona pa sve do danas ima političku strategiju podržavljenja entiteta na račun uništenja države BiH i Bošnjaka, u uslovima kada Bošnjaci nemaju nikakva prava i slobode u RS, otvaranje predstavništva u Washingtonu vidimo kao još jedan u nizu pokušaja da entitet RS preuzme što više nadležnosti države BiH u cilju slabljenja integriteta, suvereniteta i državnog kontinuiteta BiH”, rekao je profesor Ramić.
Lobiranje RS protiv BiH se isplati
Član Bosanskohercegovačko američke akadmije znanosti i umjetnosti i aktivista u SAD-u Haris Alibašić, koji se već godinama bavi istraživanjem lobiranja i političkog utjecaja u SAD i Evropi u vezi s BiH, tvrdi da se investicije u lobiranje od strane RS i Srbije uveliko isplaćuju.
”To se da vidjeti po perpetualnoj krizi u kojoj se nalazi BiH, bez ikakve adekvatne reakcije u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) i u Europi. Bitke za javno mnijenje i političke ciljeve se, nažalost, ne dobivaju uvijek sa poštivanjem prema istini, a u ovom slučaju je to na štetu BiH. Zato vidimo sve više neistina i negiranje genocida koji se desio u BiH i iskrivljivanje činjenica o ratu u BiH i političkoj situaciji u državi BiH. Jedini odgovor na ovo je direktno ulaganje i podrška KBSA i Savjetodavnog Vijeća BiH, organizacijama koje se direktno bore za interese BiH u SAD, ali i Kanadi”, tvrdi Alibašić.
Zaim Pašić, predsjednik Svjetskog saveza dijaspore BiH kaže za AA da bi predstavništva RS, da je sreće, mogla pomoći i BiH u smislu promocije njene ekonomije i kulture.
”Međutim, tu će najmanje biti Bosne i Hercegovine i kao takva nisu ni potrebna jer imamo i Ambasade BiH, kao i Konzularna predštavnistva BiH, te organizovanu dijasporu BiH koja može da pomogne mnogo više nego ta predstavništva koja samo troše novac za prostor i uposlena lica. Trenutno stanje u BiH je veoma komplikovano i dovodi se u pitanje sama Bosna i Hercegovina jer se sve koristi za interese pojedinaca koji se kriju iza naroda da bi ostvarili svoje ciljeve, a ne da se uspostavi demokratsko civilno društvo kao u drugim normalnim zemljama. Potreba je da se počne razmišljati o narodu koji treba posla i sredstva za bolji život, a znamo da je sve vise obrazovanih mladih ljudi bez posla. Organizovana dijaspora se već godinama nudila da pomogne ali, nažalost, uvijek je to teško”, rekao je Pašić za AA.
Hamdija Čustović napominje da ne iznenađuje kako su čelnici RS uložili dodatnih najmanje 13 miliona KM (oko 6,6 miliona eura) ”kako bi intezivirali svoje aktivnosti i BiH prikazali kao propalu državu, a RS kao samostalnu državu i demokratsku volju srpskog naroda”.
”Prednost BiH i njezinih patriota je da imamo istinu na svojoj strani, ali istina nije dovoljna ako ne postoje finansijska sredstva da ta istina ne bude zasjenjena lažima. Bez strateškog finansijskog ulaganja u aktivnosti koje sam spomenuo ranije, ta lažna percepcija može da postane stvarnost. Na sreću, mi i dalje imamo puno prijatelja u Washintonu koji još uvijek pamte rat u BiH i genocid nad Bošnjacima, ali pitanje je vremena prije nego novac učini svoje”, poručio je Čustović, te podvukao:
”Zato apeliramo na bošnjačke političare u BiH da nađu načina da koordiniraju aktivnosti, formiraju strategiju i da ulažu finansijska sredstva u propagiranje istine o BiH te ponude rješenja koja će osigurati jedinstvenu, demokratsku BiH, koja će biti članica NATO-a i Europske unije. U Kongresu SAD-a imamo preko 30 članova Kluba prijatelja BiH, a mi u KBSA, kao i naše kolege u Savjetodavnom Vijeću, smo uvijek spremni na suradnju da se ostvare navedeni ciljevi za države BiH”.