Saopćenje povodom historijske presude Internacionalnog suda, prva za ratne zločine protiv nekog šefa države

Former Liberian President Taylor looks down as he waits for the start of a hearing to receive a verdict in a court room of the Special Court for Sierra Leone in LeidschendamU historijskoj presudi, prvoj za ratne zločine protiv nekog šefa države još od kraja Drugog svjetskog rata, bivši liberijski predsjednik Charles Taylor je osuđen na 50 godina zatvora za zločine protiv civila, uključujući ubojstva nepoznatog broja ljudi, silovanja, otmice i seksualno porobljavanje neznanog broja djevojčica i žena, te odsijecanje ruku i drugih dijelova tijela stanovnicima koji njegovu borbu nisu podržavali u Liberiji i Sierra Leoneu, u kojima je ubijeno više od 250.000 osoba.

U ime sjevernoameričkih Bošnjaka od kojih su večina žrtve agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu i geocida nad njenim građanima navedenu presudu Internacionalnog suda smatramo kao pobjedu istine o zločinima i pobjedu pravde za žrtve genocida u Sijera Leone. Istovremeno smatramo da je ova presuda važan podstrek za sve one koji još traže istinu i pravdu u svijetu, posebno za Bošnjake nad kojima u XIX i XX stoljeću u kontinuitetu vršen genocid i drugi oblici zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava. Presuda Tayloru šalje snažnu poruku da se i predsjednici država mogu pozvati na odgovornost. Niko ne može biti oslobođen odgovornosti za zločine protiv čovjeka i civilizacije.

Presuda Tayloru  je suprotna odluci Žalbenog vijeća Internacionalnog krivičnog tribunala za područije bivše Jugoslavije prema kojoj je general Vojske Jugoslavije Momčilo Perišić oslobođen od tačke optužnice za pomaganje i podržavanje ratnih zločina. Suci  Internacionalnog krivičnog tribunala za područije bivše Jugoslavije su zaključili da Perišić nije “znatno doprinio pomaganju i podržavanju zločina”. Perišić je u žalbenom postupku, nakon što je prvostepenom presudom bio osuđen na 27 godina zatvora, bio oslobođen za logističku pomoć oružanim snagama bosanskih i hrvatskih Srba, za razliku od prvostepene presude kojom je ocijenjeno – da je znatno doprinio u pomaganju i podržavanju brojnih zločina, poput genocida nad civilima u Sarajevu u opsadi, genocida u Srebrenici 1995. te raketnog, neselektivnog napada na Zagreb, iste godine. Žalbeni suci su odlučili kako je Perišić pomagao Vojsku Republike Srpske i Srpsku vojsku Krajine  “u sklopu njihovih općih ratnih napora”, a ne kako bi ih usmjerio na počinjenje pojedinih zločina.

Bivši liberijski predsjednik Charles Taylor za razliku od srbijanskog generala Momčila Perišića  je proglašen krivim za “pomaganje i podržavanje” na ratne zločine I zločine protiv čovjeka i civilizacije tokom  rata u  Sijera Leoneu, te za planiranje nekih napada, uključujući onaj na glavni grad Freetown. Ovakava presuda može mnogo značiti i treba se uzeti u obziru procesima koji se trenutno nalaze pred Internacionalnim krivičnim tribunalom za područije bivše Jugoslavije.

Saopćenje potpisuju:

Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike

Institut za istraživanje genocida Kanada

Bosanko američki insitut za genocid i edukaciju

Bošnjačka zajednica kulture Preporod, Sarajevo

Institut za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu