KBSA čestitka Samanthi Power, novoj ambasadorki SAD u Ujedinjenim Nacijama

Samantha-Power-300x200Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike (KBSA)  je poslao čestitku  Samanthi Power (Samanta Pauer) povodom današnje konfirmacije na funkciju ambasadorke Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Ujedinjenim Nacijama (UN). Samantha Power je poznata kao dijete Bosne zbog njezinih izjava da je sazrijela  i odrasla uz BiH, zbog rata koji je pratila kao novinarka i izvještavala o strahotama koji su preživjeli Bošnjaci i Bosna i Hercegovinama. Bila je razočarana  što SAD i međunarodna zajednica nisu na vrijeme reagovali da spriječe genocid u BiH, pa je zatim posvetila misiji prevencije genocida i poštivanju ljudskih prava.   Ispod je pismo KBSA, čiji original na engleskom jeziku možete naći ovdje.

Vasa ekselencijo,

U ime Upravnog odbora Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike (KBSA), koji zastupa interese 350,000 Bošnjaka koji žive u Sjedinjenim Americkim Državama i Kanadi, želim vam čestitati na novoizabranoj funkciji ambasadora Ujedinjenih Nacija u SAD-u.

Zbog vase dokazanosti u promicanju mira i pravde za Bosnu i Hercegovinu kao i za žrtve genocida, uvjereni smo da će vase imenovanje dovesti do još veće uloge Sjedinjenih Američkih Država u promicanju politike koja će ojačati našu zemlju porijekla, Bosnu i Hercegovinu na njezinom putu prema euroatlantskim integracijama.

KBSA vjeruje da je čuvanje istine o bosanskom genocidu i prevencija negiranja genocida jako bitno za dugoročnu stabilnost u regiji.

Ljubazno vas molimo da u Vašoj novoj funkcija ambasadora pomognete sponzoriranjem rezolucije Ujedinjenih Nacija kojom bi se 11. juli zvanično proglasio kao Dan sjećanja na genocid u Srebrenici.

Želimo vam da budete uspješni na Vašoj novoj funkciji i nudimo našu suradnju u pružanju pomoći Bosni i Hercegovini i bošnjačkom narodu koji je žrtva etničkog čišćenja i genocida.

S poštovanjem,

Hamdija Čustović
Predsjednik UO KBSA