Komemoracijama obilježena 18 godišnjica genocida u Srebrenici

kbsaKoordinacije Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike su i ove godine prikladno obilježili godisnjicu genocida u Srebrenici, i svojim aktivnostima nastavili čuvanje istine o agresiji na Republiku BiH i genocida nad Bošnjacima.  Ispod su samo neke od aktivnosti vezano za 11. Juli ove godine.
 CANADA – Tačno na 18. godišnjicu od največeg zločina u Evropi poslije holokausta, genocida u Srebrenici u organizaciji Instituta za istraživanje genocida, Kanada i Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike, Ogranak za Kanadu, a pod pokroviteljstvom bošnjačkih džemata u Kanadi u Bošnjačkoj islamskoj zajednici „Gazi Husrev Beg“  Toronto je održana prigodna Komemorativna akademija posvećena žrtvama genocida u Srebrenici i Bosni i Hercegovini.
Akademiju je otvorio imam Adnan EF. Balihodžić prigodnim vjerskim programom.
Zatim se prisutnima obratio profesor Emir Ramić, direktor Instituta za istraživanje genocida, Kanada i član Kluba prijatelja Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike.toronto komemoracija
Na kraju svoga izlaganja Ramić je pročitao tekst Deklaracije o strategiji bošnjačkog kolektivnog pamćenja koji je upućen svim Bošnjacima u matici i dijaspori.
Na kraju Akademije je mlada Bošnjakinja Elma Terzić izrecitovala poemu o Srebrenici koju je napisao njen babo Enver.
Akademija je završena učenjem Fatihe za sve žrtve zločina genocida u Bosni i Hercegovini.
Kao i uvije u ovakvim prilikama vrijedni Bošnjaci Ismeta i Mirsad Smajić zajedno sa drugim članovima Bošnjačke islamske zajednice „Gazi Husrev Beg“ Toronto su učini sve da Akademija protekne u najboljem redu, posebno sa aspekta dekoracije.
 
ZBGGEORGIA-  U prostorijama Zajednice Bošnjaka Georgia, članovi KBSA i džematlije ovog centra su obiljezili 11. Juli, dan kada je pocinjen genocid u Srebrenici.  Pored prigodnog predavanja o desavanjima u Srebrenici u julu 1995-te,sa osvrtom na ovogodisnju dženazu,proučen je Tevhid za duše ubijenih  u Srebrenici.
 
 
 
FLORIDA – U okviru aktivnosti Koordinacije KBSA Florida, ove godine na Floridi u nekoliko gradova je realizovana Komemoracija pod nazivom “Dan sjećanja na Srebrenicu”. U periodu od Jula 10. do Jula 13. ove godine, u Orlandu, Tallahassee, i Saint Peterburg, su održane komemoracije.
SAMSUNGPoseban akcent na održane Komemoracije se može staviti na program koji je predstavljen u Saint Petersburgu, u Subotu Jula 13.2013.godine. U prostorijama BHAKC Tampa Bay, je održana Komemoracija i specijalna gošća je bila gospođa Senada Cvrk Pargan koja se prisutnim obratila sa njene tri nove pjesme posvećene Srebrenici. U  ime koordinacije KBSA Florida se obratio i predsjednik Koordinacije mr Amir Makarević. Na kraju programa predsjednik BHAKC Tampa Bay, gospodin Smajo Buljić je uručio specijalnu zahvalnicu gospodji Senadi i zahvalio se na njenom dolasku i učešću u našoj prvoj Komemoraciji u Tampa Bay. Poseban utisak je ostavilo puštanje bijelih balona u zrak od strane mladih članova BHAKC Tampa Bay,na svakom balonu je napisano ime stratišta na kojima su ubijani Srebreničani.
Isto veče u prostorijama Bosanskog Mesdžida Pinellas Park,održan je tevhid srebreničkim žrtvama i šehidima BiH.
Usvojena Rezolucija-Proklamacija za Srebrenicu,za Orlando,Orange County i Centralnu Floridu.  I ove godine,gradonačelnik grada Orlando,gospodin Buddy Dyer je odao počast žrtvama Srebreničkog genocida i potpisao ovaj dokument.
 
MICHIGAN – Senat i Zastupnički Dom države Michigan su jednoglasno izglasali rezoluciju o genocidu u Srebrenici, i proglasili 11. Juli kao “Dan Sjećanja na Srebrenicu” a sedmicu 11. Jula “Dan Počasti Bosni i Hercegovini”.  Inicijator rezolucije je predstavnik KBSA u državi Michigan, i član Kluba Prijatelja KBSA, mr. Haris Alibašić koji se u ime Bošnjaka države Michigan, zahvalio predstavnicima i naglasio da je “Odavanje počasti žrtvama genocida u BiH, podsjećanjem na rat i agresiju u BiH i na najgora zvjerstva počinjena na tlu Europe nakon Drugog svjetskog ovakvim rezolucijama se u civiliziranom društvu poništavaju pokušaji negiranja genocida počinjenog nad Bošnjacima. ”  Mr. Haris Alibašić je takodjer uručen proklamaciju od gradonacelnika George Heartwell-a, gradoncelnika grada Grand Rapids,  gdje zivi veliki broj Bosnjaka koji su preživjeli agresiju i genocid.
Predstavnici KBSA u Michiganu su takodjer obilježili ovaj dan komemoracijom u Grand Rapidsu, gdje je odata počast svim žrtvama genocida u BiH.
NORTH CAROLINA – 11. Jula je odrzana komemoracija Koordinacije KBSA u Sjevernoj Karolini.   Program je poceo minutom sutnje I molitvom, a zatim se predjsednik koordinacije Fahrudin Mekic obratio uvodnim govorom o znacaju ovog dogadjaja.  Podpredsjednik koordinacije, Mr. Dino Crnalic, je prezentirao cinjenice o ratu u BiH i dogadjaje koji su doveli do pada Srebrenice, ukljucujuci sramotnu ulogu Ujedinjenih nacija cija koji nisu zastitili ovu “sigurnosnu zonu”.   Medju pristunima su bili i predstavnici lokalnih vlasti, gospodin John Autry, clan gradskog vijeca Charlotte, i George Dunlap, clan opstinske komisije Mecklenbug County.  Komemoraciji su prisustvovali  gospodja Mirzeta Hadzikadic, nova predsjednica Savjetodavnog vijeca za BiH u Washingtonu, i mr. Hamdija Custovic, predsjednik UO KBSA koji su se prisutnima kratko obratili u ime ovih organizacija.
Ove godine je, bivsi gradonacelnik Charlotte, Patrick McCarthy, a sada novi guverner ove drzave proglasio 11. Juli, “Dan Pocasti BiH” u znaku sjecanja na zrtve genocida u Srebrenici.  Bosnjaci u Charlotte-u,  najvecem gradu ove drzave, su uspostavili izuzetno dobre odnose s politickim predstavnicima ove drzave sto ujedno potvrdjuje I ovogodisnja proklamacija guvernera McCarthy-a.
TEXAS –  Predstavnici KBSA u drzavi Texas, Elvedin Custovic i Enver Spahalic su u ovoj americkoj drzavi uspjesno obiljezili 11.juli.  U gradu Grand Prairie,  gospodin Custovic je u partnerstvu sa Bošnjačko američkim islamskim kulturnim centrom sjevernog Texasa  (Bosniak American Islamic Cultural Center),  organizirao Komemoraciju za Srebrenicu i prigodni vjerski program.
U Dallasu,  gospodin Emir Spahalic, dobitnik najveceg priznanja Armije RBiH, “Zlatni Ljiljan”, je koordinirao zajednicki program sa Bosnjackim udruzenjem “Ljiljan” i Bosnjackim islamskim centrom – DFW.   U programu je odrzan prigodan govor i podsjecanje na dogadjaje od Jula 1995 godine, te obracanje prezivjelih Srebrenicana, a zatim video projekcija o genocide u Srebrenici i Republici Bosni i Hercegovini.