Saopćenje za javnost u vezi brutalnog napada na žrtve genocida u Kravicama

Saopćenje za javnost u vezi brutalnog napada na žrtve genocida u KravicamaU ime preživjelih žrtava agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu i genocida nad njenim građanima koji žive u Sjevernoj Americi najoštrije osuđujemo incident koji se dogodio u Kravici samo dva dana poslije ukopa 409 žrtava največeg zločina u Evropi poslije holokausta, genocida u Srebrenici, prilikom koga su pripadnici policije takozvane Republike Srpske upotrijebili silu nad predstavnicama majki Srebrenice koje su željele odati počast svojim najmilijim.

 Kao što je poznato krug zemljoradničke zadruge u Kravicama je jedno od najvećih mjesta zločina koji su se dogodili nakon pada Srebrenice u julu 1995. godine kada je vojska i policija takozvane Republike Srpske strijeljala više od hiljadu dječaka i muškaraca. Prethodnih godina majke Srebrenice i Žepe nastojale su ući u krug Zemljoradničke zadruge, ali kordon policajaca takozvane Republike Srpske do ove godine uspio je spriječiti žrtve da odaju počast. Sprečavali su i ove godine, ali su hrabre majke Srebrenice i Žepe uspjele ući i položiti cvijeće uz brutalno nasilje nad njima.

Policija koja je napala potomke i svjedoke žrtava genocida u Kravici a sada ih privodi na « saslusavanje » je izvršava volju onih koji upotrebom svih sredstava žele očuvati genocidnu tvorevinu u Bosni i Hercegovini. Fizički napad i zastrašivanje žrtava koji oplakuju svoje najbliže je poricanje genocida i ponovno ponižavanje žrtava genocida. To je također izraz prešućivanja da su organizovano nakon genocida, masovne grobnice preseljavane i da se kosti žrtava danas sakupljaju iz raznih razasutih grobnica. Ovakvo ponašanje policije i čelnika entitet RS predstavljaju genocid poslije genocida koji nije kodificiran u svjetskoj pravnoj praksi, ali jeste u Bosni i Hercegovini.

Pozivamo bošnjački politički establišment da odmah zaštiti žrtve genocida i  konačno poradi na primjeni presude Međunarodnog suda pravde da je u Srebrenici počinjen genocid, i da se u potpunosti ograde od idejnih tvorca i izvršioca genocida koji se moraju potpuno eliminirati iz društenog života, da sva stratišta genocida se imenuju svetim mjestima i da konačno Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine usvoji zakon o zabrani negiranja genocida i holokausta. Još jednom potsjećamo poslanike da je negiranje holokausta i genocida preduslov za novi genocid. Samo se priznanjem genocida i sankcionisanjem svih negatora genocida u Srebrenici može vratiti ideja multietnicke BiH. Država Bosna i Hercegovina se moze graditi samo na moralnom, političkom i kulturnom odnosu prema genocidu nad njenim građanima.

Poptisnici saopćenja:
Institut za Istraživanje Genocida, Kanada
Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike