Otvoreno pismo u vezi prijedloga izmjene Izbornog zakona BiH

Otvoreno pismo u vezi prijedloga izmjene Izbornog zakona BiHKongres Bošnjaka Sjeverne Amerike (KBSA), i Institut za Istraživanje Genocida Kanada (IGK) su šokirani usvajanjem prijedloga izmjene Izbornog zakona BiH, na Vijeću ministara BiH, o zatvaranju izbornih listi i povjeravanja integriteta izbornog procesa opštinskim izbornim komisijama. U ime Bošnjaka i žrtava genocida i etničkog čišćenja u BiH koji žive na području sjeverne Amerike oštro osuđujemo ovaj postupak kojim se prvenstveno oduzima pravo glasačima u dijaspori da ostvare svoje pravo na političko zastupanje u manjem entitetu u BiH. Politizacija ovog prava od strane SDS i SNSD ukazuje da su čelnici entiteta RS, a posebno zastupnici ovih stranaka, protiv demokratizacije bosansko-hercegovačkog društva i protiv poretka naše domovine prema europskim građanskim političkim standardima.

Zahtijevamo od Visokog predstavnika Valentina Inzka da poduzme korake protiv ove očigledne opstrukcije povratničkih i građanskih prava, time što će dati do znanja da bi ovaj zakon bio poništen jer onemogućava implementaciju Aneksa 7 Dejtonskog mirovnog sporazuma. Neprihvatljivo je da se 17 godina poslije potpisivanja Dejtonskog sporazuma, još uvijek nisu ostvarili adekvatni uslovi za povratak nesrpskog stanovništva u manji entitet.

Apelujemo na predstavnike u državnom parlamentu da blokiraju ovaj prijedlog kad bude predstavljen kao predmet za glasanje, i da time pokažu da neće dozvoliti daljnje narušavanje građanskih prava u manjem entitetu, posebno kad je u pitanju pravo na političko zastupanje formiranjem jedinstvene liste. Poslanici u državnom parlamentu moraju pokazati da se ne odriču cjelovite Bosne I Hercegovine, te da su na strani žrtava genocida, etničkog čišćenja, povratnika, boraca i dijaspore, koji su zrtvovali svoje živote i domove u odbrani cjelovite Bosne i Hercegovine. Usvajanje prijedloga za zatvaranje listi bi značilo odricanje ideje cjelovite demokratske Bosne i Hercegovine, države svih njezinih građana, i uvreda svim žrtvama genocida i etničkog čišćenja u BiH.

Hamdija Čustović
Predsjednik UO KBSA

Emir Ramić
Direktor IGK