Sporazum SNSD i SDP prijeti suverenitetu Bosne i Hercegovine

Sporazum SNSD i SDP prijeti suverenitetu Bosne i Hercegovine

Saopćenje u PDF formatu

Čikago, SAD –  Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike (KBSA),  Institut za Istraživanje Genocida Kanada (IGK),  Savjetodavno Vijeće za BiH u Washingtonu (ACBH), i Bosansko Američki Institut za Genocid i Edukaciju (BAGI) oštro osuđuju dogovor između SNSD-a i SDP-a, odnosno Milorada Dodika i Zlatka Lagumdžije o programsko-projektonoj saradnji u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti BiH. 

 Očigledno je da ovaj sporazum predstavlja najveći udarac demokratskoj, multietničkoj, i građanskoj budućnosti Bosne i Hercegovine od Dejtonskog sporazuma. Ovim sporazumom se većina spornih državnih riješenja prebacuju s nivoa državnih institucija na entitetske institucije, čime se narušava državnost i suverenitet države Bosne i Hercegovine.  Potpisivanje sporazuma je prvi korak novog stupnja agresije na državu Bosnu i Hercegovinu s ciljem njenog finalnog raspada, čime bi se ostvarili glavni ciljevi velikosrpskog establišmenta u BiH, na čelu s ratnim zločincem Radovanom Karadžićem.

 Žalosno je da, SDP, kao stranka koja je došla do bošnjačkih glasova zagovarajući reforme za građansku Bosnu i Hercegovinu, ugovara sporazum kojom bilo kakvi snovi o demokratskoj i jedinstvenoj Bosni i Hercegovini postaju noćna mora.  Razvlašćivanjem Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća, odnosno prebacivanja istih na entitetske ovlasti, te  izmjene u Izbornom zakonu BiH, kojim se kontrola nad izbornim procesom prebacuje sa Centralne Izborne Komisije (CIK) na opštinska vijeća, su samo početak potpunog razvlašćivanja državnih institucija BiH u odnosu na entitete.

 Podsjećamo da smo u više navrata upozoravali političare BiH i međunarodnu zajednicu, da  je ovo uvijek bio Dodikov i Čovićev plan koji predstavlja samo početak rušenja naše domovine. Bojimo se da će slijedeci potezi biti demilitarizacija, odnosno ukidanje Oružanih Snaga BiH, kao jedine garancije suvereniteta države BiH, te stvaranje tzv. trećeg hrvatskog entiteta, čime bi se zacementirala podjela BiH.  Zahvalni smo na izjavi američke državne tajnice Hillary Clinton da je „neprihvatljivo da 17 godina nakon rata neki još uvijek stavljaju pod znak pitanja teritorijalni integritet BiH“. Međutim, bez ikakvih garancija o suverenitetu BiH, Republika Srpska i “treći entitet” bi, u navedenom slučaju, bez ikakve prijetnje mogli da se odvoje od Bosne i Hercegovine.

 U ime bošnjačke dijaspore u sjevernoj Americi, kategorično odbacujemo sve pokušaje rušenja Bosne i Hercegovine i de facto segregacije i getoizacije Bošnjaka. Upozoravamo da se primjenom navedenog dogovora izmedju SNSD-a I SDP-a, direktno dovodi u pitanje, ne samo postojanje Bosne i Hercegovine, nego i cjelokupnog bošnjačkog naroda.  Pozivamo sve članove bošnjačkog korpusa da se svim legalnim sredstvima suprostave primjeni ovog izdajničkog dogovora.

###