Pismo KBSA, IRGC, BAGI i VBHOA Visokom Predstavni​ku u BiH Valentinu Inzku

Pismo KBSA, IRGC, BAGI i VBHOA Visokom Predstavni​ku u BiH Valentinu InzkuU ime Bošnjaka u Sjevernoj Americi, Australiji, i žrtava genocida i etničkog čišćenja obraćamo Vam se kao nadležnom autoritetu za sprovedbu Dejtonskog mirovnog sporazuma da spriječite zakonodavne prekršaje ljudskih prava Bošnjaka u dijaspori vezano za popis stanovništva i oporezivanje imovine u manjem entitetu u BiH. Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike (KBSA), Institut za istraživanje Genocida Kanada, Bosansko američki institut za genocid i edukaciju (BAGI),i Vijeće BH Organizacija Australije (VBHOA) oštro osuđuju usvajanje amandmana o brisanju člana 48 iz Prijedloga zakona o popisu stanovništva, domaćinstava, i stanova u BiH od strane Zajedničke komisije za ekonomske reforme i razvoj Parlamentarne skupštine BiH.

Ovim se članom uvjetovalo da se rezultati o etničkoj strukturi stanovništva popisa iz 1990 godine primjenjuju pri formiranju vlasti sve do potpune primjene Aneksa VII Dejtonskog mirovnog sporazuma, odnosno do završetka povratka izbjeglih i raseljenih lica. Ovaj čin predstavlja de facto legalizaciju kampanje etničkog čišćenja i genocida koji je počinjen nad Bošnjacima u periodu 1992 – 1995 godine. Aneks VII Dejtonskog sporazuma je i dalje ignoriran od strane političara u BiH i međunarodne zajednice, uključujući i Ured Visokog Predstavnika (OHR) čime se nastavlja destrukcija Bosne i Hercegovine i narušavaju osnovna ljudska prava povratnika.

Gospodine Incko, zahtjevamo od Vašeg Ureda konkretne korake da se spriječi brisanje ovog člana.. Kontinuirana opstrukcija Aneksa VII od strane predstavnika RS nedostatkom osnovnih sigurnosnih i ekonomskih uvjeta za povratak Bošnjaka na njihove posjede u Republici Srpskoj znači da je Dejtonski sporazum prekršen i popis stanovništva, domaćinstava, i stanova u BiH ne može biti sproveden.

U ovom slučaju, tražimo od Vas da zaštitite prava izbjeglih bh. građana, a posebice Bošnjaka, od predstavnika RS, kao i od bošnjačkih predstavnika u Parlamentu koji su zbog sitnih političkih interesa kompromitovali povratak izbjeglih Bošnjaka u RS i njihova ljudska prava na ovom teritoriju BiH. Brisanje člana 48 vraća žrtve genocida i agresije u vrijeme ratnog perioda kada su srpski vojnici prisiljavali Bošnjake na odricanje imovine. Agresija na BiH se nastavlja političkim metodama dok se predstavnici Bošnjaka u BiH svjesno odriču Bošnjaka i bošnjačke imovine u RS u korist svojih političkih pozicija u Federaciji BiH.

Također tražimo od Vašeg ureda da zaustavi anti-Dejtonske akcije predstavnika RS u vezi oporezivanja imovine Bošnjaka u RS. Vlasti RS koriste trenutnu situaciju u kojoj ne postoji zajednički zakon na čitavoj teritoriji Republike BiH o oporezivanju nekretnina, te zloupotrebljavaju ovu zakonsku odredbu ne koristeći iste porezne stope za osobe koje žive na teritoriji manjeg entiteta i za osobe koje imaju imovinu u RS, ali im je prebivalište van manjeg entiteta. Uzimajući u obzir geografsku udaljenost prognanih Bošnjaka u dijaspori, i kulturu mita i korupcije činovnika, legalni vlasnici imovine u RS se dovode pred svršen čin i onemogućava im se povratak njihovog vlasništva, koje im je već jednom bilo oteto u toku agresije i genocida tokom 90tih godina.

Ovaj oblik administrativnog dovršavanja genocida je moguć, jer BiH i njeni državni organi ne funkcionišu na prostorima manjeg entiteta i čelnici istog dosljedno onemogućavaju rad kako državnih tako i svih ostalih organa kojima je zadatak da uspostave normalno djelovanje izvršnih organa vlasti sa ciljem euro-atlantskih integracija BiH u NATO i EU.

Zbog političke inertnosti ili nesposobnosti bosnjačkih političara u BiH, jedina nada za prognane Bošnjake predstavlja Ured Visokog Predstavnika koji je nažalost oslabio u zadnjem periodu zbog nedostatka angažmana medjunarodne zajednice. Pozivamo vas da zaustavite ovu agresiju na protjerane Bošnjake i da poduzmete sve korake, uključujući i bonske ovlasti, da se spriječi nastavak agresije i etničkog čišćenja Bošnjaka u RS.

S poštovanjem,

Haris Alibašić, Predsjednik KBSA
Emir Ramić, Direktor IRGC
Sanja Drnovšek, Direktorica BAGI
Senada Softić-Telalović, Predsjednica VBHOA