Saopćenje KBSA o Dodikovim licemjernim izjavama o genocidu

Saopćenje KBSA o Dodikovim licemjernim izjavama o genociduPrema informaciji Federalne Novinske Agencije u BiH (FENA), predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik, je izjavio da će “uskoro uputiti u Parlament BiH zakon o zabrani negiranja genocida nad Armenima.”

 Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike (KBSA) smatra ovu izjavu licemjernom i uvredljivom, jer je Milorad Dodik glavni negator genocida koji je izvršen nad Bošnjacima za vrijeme srpsko-crnogorske agresije na BiH. Unatoč presudi Međunarodnog suda pravde i uprkos potvrđenim presudama Haškog tribunala da su srpski politički i vojni dužnosnici odgovorni za genocid nad Bošnjacima u periodu od 1992-1995, Dodik uporno negira genocid koji je počinjen nad Bošnjacima i neumorno promovira etničke podjele u Bosni i Hercegovini (BiH).

 Nedavno objavljeni, od strane „Slobodne Dalmacije,“ zapisnici sastanka bosansko-srpskog rukovodstva iz maja 1992. pokazuje da je general Ratko Mladić još tad upozoravao da je plan bosanskih Srba za etnički čisti teritorije BiH po kontrolom Srba jasan genocid.

 Uprkos tome, Milorad Dodik ne samo da ignorira, već svjesno opstruira usvajanje Rezolucije Europskog parlamenta od 15. januara 2009. u državnom Parlamentu Bosne i Hercegovine. Europski parlament je istu usvojio sa 556 glasova za, 9 protiv i 22 suzdržana glasa, a već je usvojena u parlamentima Crne Gore, Makedonije, Hrvatske i djelimično Srbije, čak je i donesen zakon da se 11. juli obilježava kao Dan sjećanja na genocid u Srebrenici u zemljama članicama Europske unije. Između ostalog, u Rezoluciji Europskog parlamenta stoji sljedeće: “Tri godine prije genocida u Srebrenici, Srbi su uništili 296 muslimanskih sela i pobili najmanje 3.166 Bošnjaka, uključujući žene, djecu i starce, u Srebrenici i okolnim opštinama Bratunca, Vlasenice, Rogatice i Višegrada. Već 1993., U.N. je zaključio da se odvija usporeni proces genocida u Srebrenici. Jula 1995., Srbi sistematski strijeljaju preko 8.000 bošnjačkih dječaka i muškaraca.”

 Ako je Milorad Dodik voljan da drži lekcije o poštivanju žrtava rata, onda bi bilo preporučljivo da počne od samog sebe i prestane sa negiranjem historijskih činjenica koje ukazuju na to da je nad Bošnjacima počinjen genocid od strane srpskih vojnih i paravojnih jedinica tokom 1992-95 godina. U protivnom, njegova licemjerna retorika samo ukazuje na to da je on i dalje običan provokator i huškač nacionalne netrepeljivosti.. Na žalost, Dodiku su politički poeni bitniji od istine i pravde i da ih samo na jedan jedini način zna postići, a to je šireći mržnju i netrepeljivost svojim neumjesnim izjavama.

 S druge strane, KBSA će nastaviti sa promoviranjem istine o agresiji, genocidu, i etničkom čišćenju koji su počinjeni na cijelom teritoriju BiH u periodu od 1992-1995 nad nesrpskim stanovništvom, građanima Republike BiH, a od strane srpskih vojnih formacija uz direktno učešće Srbije i Crne Gore, te insistirati na kažnjavanju svih ratnih zločinaca i adekvatnom obeštećenju za žrtve zločina

U ime KBSA,

mr. Kemal Hamulić, glasnogovornik