Saopćenje KBSA povodom odluke francuske vlade o slučaju Florence Hartmann

Saopćenje KBSA povodom odluke francuske vlade o slučaju Florence Hartmann

Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike (KBSA) pozdravlja odluku francuske vlade da ne provede zahtjev za privodjenje,  izdatom od strane Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY), novinarke Florence Hartmann, bivše glasnogovornice tužiteljstva u Haagu. Već više od dvije godine, Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike je pisao ICTY-u i tražio da se optužbe protiv francuske novinarke ukinu u potpunosti, jer je Florence Hartmann kažnjena za objavljivanje istine o tajnim dogovorima izmedju ICTY-a i Srbije. U svojoj knjizi “Mir i kazna,” Hartmann je pisala o postojanju tajnih dokumenata, za koje se je već manje vise znalo, povezujući vladu Srbije sa zločinima počinjenim u Bosni i Hercegovini i o tajnim sporazumima između Haškog suda i Srpske vlade, a na štetu Bosne i Hercegovine. Samo zato je optužena i proglašena krivom: “kriva” je za to što je govorila i napisala istinu. Osuđena je na novčanu kaznu koja je kasnije preinačena u  zatvorsku kaznu.

 Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike se slaže sa francuskom vladom u tvrdnji da se Haaški sud treba koncentrirati na rad istrage i procesuiranja ratnih zločinaca, a naročito za potrebom za brzo postizanje pravde u predmetima protiv ratnih zločinaca Radovana Karadžića i Ratka Mladića, vođa bosanskih Srba tijekom rata i agresije na Bosnu i Hercegovinu. ICTY ne treba gubiti vrijeme i resurse progoneći i osudjujući one koji govore istinu.

 Na kraju, još jednom tražimo od Ujedinjenih naroda izdavanje naloga za istragu nezakonitih ugovora potpisanih od strane ICTY sa vladom Srbije, na osnovu kojih je uskraćena pravda za Bosnu i Hercegovinu. Bez pravde ne može biti mira i pomirenja u regiji. O tome svjedoče kontinuirana etnička previranja u zemlji, koja prijete stabilnosti čitave regije. Sadašnja previranja su definitivno posljedica nepravde i nedostatka odgovornosti Srbije i Crne Gore za svoju politiku agresije u 1990.

 U ime Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike,

Kemal Hamulic, glasnogovornik