Facebook
Twitter
YouTube
LINKEDIN

Protestno pismo Kolumbija univerzitetu zbog planiranog izlaganja Milorada Dodika

Protestno pismo Kolumbija univerzitetu zbog planiranog izlaganja Milorada DodikaDownload Letter in PDF format
John H. Coatsworth, Ph.D.
Dekan, Škola za međunarodne i javne poslove
Kolumbija univerzitet u Njujorku
Timothy Frye , Ph.D.
Direktor, Institut Hariman
Profesor post-sovjetske spoljne politike na Kolumbija univerzitetu

Poštovani dr. Coatsworth i dr. Frye:

Pišemo vam u ime 300,000 Bošnjaka u SAD i 50,000 u Kanadi da protestujemo planirani program u organizaciji Hariman Instituta i Škole za međunarodne i javne poslove na Kolumbija univerzitetu 25. oktobra, 2011 godine u kojem će glavni gost biti Milorad Dodik, predsjednik Republike Sprske (RS).

Milorad Dodik negira geocid nad Bošnjacima i neumorno promovira etničke podjele u Bosni i Hercegovini (BiH). U aprilu 2010 Dodik je dao intervju beogradskom listu “Večernje novosti”, u kojem otvoreno navodi da “bosanski Srbi nikada neće prihvatiti da pokolj 8000 muslimana ( Bosnjaka) u Srebrenici 1995. godine je genocid.  Dodik je dalje rekao da “Mi ne možemo i nikada nećemo prihvatiti taj događaj kao genocid.” Negiranjem genocida, Dodik aktivno radi protiv mira i procesa pomirenja u BiH. Međunarodni sud pravde (ICJ) i Međunarodni sud za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije (ICTY) presudili su da ono što se dogodilo u Srebrenici je genocid. Pored toga, američki Kongres donio je HR199, koji definira taj zločin kao genocid.

Dodikova moralno prekorljiva retorika o Srebrenici i njegov opstrukcioni odnos prema Bosni kao jedinstvenoj državi ugrožava mir, stabilnost i prosperitet, ne samo u BiH, nego i cijeloj jugoistočnoj Evropi. Dodik aktivno podržava odbranu Ratka Mladića, optuženog ratnog zločinca trenutno u Haagu za opsadu Sarajeva i genocid u Srebrenici. Dodik uporno insistira da ne postji odgovornosti Srba za ratne zločine koje su počinili- Srbi tokom agresije na BiH, u ranim 1990-ih. Pored toga, Dodik radi na potkopavanju autoriteta i pravilnog funkcioniranja nacionalnih instuicija, uključujući i Suda BiH, odgovornim za progon ratnih zločina.

Dodik nastavlja predstavljati opasnost zemlji sa cijem ilegalne secesije Republike Srpske, što može obnoviti nasilje u društvu još uvijek duboko traumatiziranom ratom.

Na kraju, iste stranke pod Dodikovim vodstvom u Republici Srpskoj, koje su tada bile odgovorne za namjerno uništavanje Bosne i Hercegovine, i koje su tada nagrađene u Dejtonskom sporazumu s teritorijalnim i političkim ustupcima stečenim kroz genocidno nasilje, sada aktivno rade na oslabljenju reintegracije u zemlji kao jedinstvene, suverene države. Mi ovim prismom izrazavamo protest da Kolumbija Univerzitet pruži legitimnu platformu izlaganju Milorada Dodika i trazimo da njegov poziv bude povučen.

Mr. Haris Alibasic, predsjednik
Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike (KBSA)
www.bosniak.org

Ajla Delkic, izvršni direktor
Bošnjacko-američko savjetodavno vijeće za Bosnu i Hercegovinu
www.baacbh.org 

Prof. Emir Ramić, predsjednik
Institut za istraživanje genocida, Kanada (IRGC)
http://www.instituteforgenocide.ca/

Sanja Seferovic-Drnovsek J.D, MEd, direktor
Bosansko-Američki Institut za istraživanje genocida i edukaciju
www.baginst.org