Protestno pismo Kolumbija univerzitetu zbog planiranog izlaganja Milorada Dodika

Protestno pismo Kolumbija univerzitetu zbog planiranog izlaganja Milorada DodikaDownload Letter in PDF format
John H. Coatsworth, Ph.D.
Dekan, Škola za međunarodne i javne poslove
Kolumbija univerzitet u Njujorku
Timothy Frye , Ph.D.
Direktor, Institut Hariman
Profesor post-sovjetske spoljne politike na Kolumbija univerzitetu

Poštovani dr. Coatsworth i dr. Frye:

Pišemo vam u ime 300,000 Bošnjaka u SAD i 50,000 u Kanadi da protestujemo planirani program u organizaciji Hariman Instituta i Škole za međunarodne i javne poslove na Kolumbija univerzitetu 25. oktobra, 2011 godine u kojem će glavni gost biti Milorad Dodik, predsjednik Republike Sprske (RS).

Milorad Dodik negira geocid nad Bošnjacima i neumorno promovira etničke podjele u Bosni i Hercegovini (BiH). U aprilu 2010 Dodik je dao intervju beogradskom listu “Večernje novosti”, u kojem otvoreno navodi da “bosanski Srbi nikada neće prihvatiti da pokolj 8000 muslimana ( Bosnjaka) u Srebrenici 1995. godine je genocid.  Dodik je dalje rekao da “Mi ne možemo i nikada nećemo prihvatiti taj događaj kao genocid.” Negiranjem genocida, Dodik aktivno radi protiv mira i procesa pomirenja u BiH. Međunarodni sud pravde (ICJ) i Međunarodni sud za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije (ICTY) presudili su da ono što se dogodilo u Srebrenici je genocid. Pored toga, američki Kongres donio je HR199, koji definira taj zločin kao genocid.

Dodikova moralno prekorljiva retorika o Srebrenici i njegov opstrukcioni odnos prema Bosni kao jedinstvenoj državi ugrožava mir, stabilnost i prosperitet, ne samo u BiH, nego i cijeloj jugoistočnoj Evropi. Dodik aktivno podržava odbranu Ratka Mladića, optuženog ratnog zločinca trenutno u Haagu za opsadu Sarajeva i genocid u Srebrenici. Dodik uporno insistira da ne postji odgovornosti Srba za ratne zločine koje su počinili- Srbi tokom agresije na BiH, u ranim 1990-ih. Pored toga, Dodik radi na potkopavanju autoriteta i pravilnog funkcioniranja nacionalnih instuicija, uključujući i Suda BiH, odgovornim za progon ratnih zločina.

Dodik nastavlja predstavljati opasnost zemlji sa cijem ilegalne secesije Republike Srpske, što može obnoviti nasilje u društvu još uvijek duboko traumatiziranom ratom.

Na kraju, iste stranke pod Dodikovim vodstvom u Republici Srpskoj, koje su tada bile odgovorne za namjerno uništavanje Bosne i Hercegovine, i koje su tada nagrađene u Dejtonskom sporazumu s teritorijalnim i političkim ustupcima stečenim kroz genocidno nasilje, sada aktivno rade na oslabljenju reintegracije u zemlji kao jedinstvene, suverene države. Mi ovim prismom izrazavamo protest da Kolumbija Univerzitet pruži legitimnu platformu izlaganju Milorada Dodika i trazimo da njegov poziv bude povučen.

Mr. Haris Alibasic, predsjednik
Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike (KBSA)
www.bosniak.org

Ajla Delkic, izvršni direktor
Bošnjacko-američko savjetodavno vijeće za Bosnu i Hercegovinu
www.baacbh.org 

Prof. Emir Ramić, predsjednik
Institut za istraživanje genocida, Kanada (IRGC)
http://www.instituteforgenocide.ca/

Sanja Seferovic-Drnovsek J.D, MEd, direktor
Bosansko-Američki Institut za istraživanje genocida i edukaciju
www.baginst.org