KBSA, IRGC, BAGI pozdravljaju izručenje Aleksandra Cvetkovića od strane izraelske vlade

KBSA, IRGC, BAGI pozdravljaju izručenje Aleksandra Cvetkovića od strane izraelske vladeKongres Bošnjaka Sjeverne Amerike (KBSA), Institut za Istraživanje Genocida Kanada (IRGC), i Bosansko-američki Institut za genocid i obrazovanje (BAGI) pozdravljaju vijest o izručenju srpskog ratnog zločinca Aleksandra Cvetkovića od strane izraelske vlade na zahtjev vlade Bosne i Hercegovine. Aleksandar Cvetković je bosanski Srbin koji se doselio u Izrael 2006 godine i optužen je za direktno sudjelovanje u hladnokrvnom strijeljanju više od 1.000 civila Bošnjaka u Srebreničkom genocidu. On je poznat po tome što je preporucio korištenje mitraljeza da ubrzaju pogubljenje bošnjačkih civillia. Nakon pada UN “zaštićenae enklave” Srebrenice, više od 8.000 nenaoružanih Bošnjaka pogubljeno je za samo nekoliko dana, a pokopani su u masovnim grobnicama diljem istočne Bosne. Srebrenički genocid je najgori zločin u Europi nakon holokausta i dokumentiran od strane Međunarodnog suda pravde (MSP) kao čin genocida.

Očekujemo brzu presudu ovom monstruoznom ratnom zločincu u Bosni i Hercegovini nakon što je uspjesno bježao od pravde više od 15 godina. Ovo hapšenje dolazi nakon vijesti o hapšenju još jednog bosanskog Srbina, Branka Popić, koji je uhapšen u Floridi, SAD, a za laganje imigracionim vlastima o njegovoj umješanosti u genocidu i koji je izručen u Sarajevo da stane pred lice pravde. Također pozdravljamo vijest da je još jedan osumnjičeni, Božidar Kuvelja, uhapšen u bosanskom gradu Čajniče, te pozdravljamo rad vlada Kanade i SAD-a koje nastavljaju tragati za ratnim zločincima koji se pokušavaju skrivati u tim zemljama. Do danas, osuđeno je 14 osumnjičenih za genocid u Srebrenici od strane Haškog tribunala za bivšu Jugoslaviju i još 12 od strane suda za ratne zločine u BiH, dok 11 drugih ratnih zločinaca čeka presudu.

Pravda je suviše spora s obzirom da je više od 8.000 bošnjačkih civila brutalno ubijeno na području Srebrenice, dok je na području BiH ubijeno više od 100.000 bosanskih državljana, a više od 1.200.000 protjerano iz svojih domova. Pozivamo međunarodnu zajednicu da brže djeluje u hapšenju svih osumnjičenih ratnih zločinaca i izruči ih sudu u BiH da izađu pred lice pravde.

Nadalje, pozivamo vlasti da ispitaju osumnjičene kako bi se uhapsili sve koji su imali udjela u genocidu i ratnim zločinima. Potrebno je da cijela zajednica zajedno radi da bi se onemogućilo ratnim zločincima da se kreću kao slobodni ljudi. U Bosni i Hercegovini ne može biti mira i pomirenja sve dok se ratni zločinci ne izvedu pred lice pravde.

Mr. Haris Alibašić, predsjednik
Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike
www.bosniak.org
Prof. Emir Ramić, predsjednik
Institut za Istraživanje Genocida Kanada
www.instituteforgenocide.ca
Mr. sci. Sanja Seferović-Drnovsek, predsjednica
Bosansko-američki Institut za Genocid i Obrazovanje
www.baginst.com